Aktiv fritid i virustider

Ystad är en levande plats med många möjligheter till rörelse, aktivitet och upplevelser – även i virustider.

Det är viktigt att hitta möjligheter till rörelse, aktivitet och upplevelser, särskilt när vardagen kanske innebär hemmajobb, distansundervisning, inställda fritidsaktiviteter, mindre socialt umgänge och mer stillasittande på grund av pandemin.

Här vill vi påminna om och lyfta en del av det du kan njuta av och uppleva – som finns runt knuten och i din närmiljö: antingen utomhus, inomhus under säkra förutsättningar eller på distans.

Ta dig ut och njut av detta när du är frisk! Håll avstånd till andra även utomhus, tvätta händerna noga och stanna hemma om du känner dig minsta sjuk.

 

Pappa och barn i skogen med ryggsäck Pensionär läser e-bok

Är du medlem i en förening som du vet arrangerar en öppen aktivitet för både ickemedlemmar och medlemmar? Be en representant att fylla i nedanstående formulär, så publicerar vi aktiviteten här!

Till formuläret

 

Visit Skåne Sydost – aktiviteter i sydöstra Skåne
Arrangörerna tar sitt ansvar för att coronasäkra aktiviteterna – och du tar ditt.

ystad.se/lov
Sidan med lovaktiviteter för barn och unga

Inomhus


Ungdomens Hus

Ungdomens hus – ett hus fullt av möjligheter för barn och unga!

Ungdomens Hus på Industrigatan i Ystad (samt mötesplatserna i Svarte, Köpingebro och Löderup) är en öppen verksamhet för dig som ung – med fokus på din fritid. Här ska du känna dig trygg och delaktig, och känna att du har inflytande och kan ta initiativ.

På grund av pandemin är Ungdomens Hus lokaler stängda. Det erbjuds istället många olika aktiviteter, både digitalt och utomhus, så kom och häng med oss! Förberedelser pågår nu för att åter kunna öppna upp verksamheten i lokalerna.

Följ oss på Facebook och Instagram, och besök vår hemsida.

Ungdomens Hus hemsida

Facebook: Ungdomens Hus (för högstadiet och gymnasiet)
Facebook: Ungdomens Hus Mötesplatser (för mellanstandiet)
Instagram: @ungdomenshusystad, @ugystad_mötesplatser

Biblioteken

Få bra boktips i sociala media, lär dig något nytt, låna e-böcker och e-ljudböcker eller utforska de digitala tjänsterna. Numera erbjuds också strömmande film.

Bibliotekets hemsida
Facebook
Instagram: @ystadsbibliotek


Sommarboken – för alla åldrar | Läs eller lyssna på tre böcker och få sedan en av våra gåvoböcker

Alfons Åberg | Möt Alfons Åberg på Ystads bibliotek och på Klostret i sommar. Läs, låna och pyssla!

Kampanjen "Läsning pågår" | En mängd olika aktiviteter som kan insprirera till läsning

 

Läs mer på hemsidan om vad som gäller för besök och maxantal personer i våra lokaler:
Bibliotekets hemsida.

Ystads Konstmuseum

På vår nyrenoverade tredje våning visar vi en stor retrospektiv utställning med konstnären Krister Follin. Follin var framförallt känd som tecknare och grafiker men gjorde sig också känd genom de målningar han gjorde med sand som han tog från den skånska kusten.
 
På andra våningen finner du utställningen ”Sommaren 1970” där Henrik Lund Jørgensen visar en nyproducerad film som tar avstamp i Gerhard Nordströms måleri. I dialog med filmen visas en rad av Nordströms målningar och andra objekt som relaterar till filmen.
 
På samma våning återfinns också delar av vår stora konstsamling. Här kan du se nyförvärv av bland andra Mette Björnberg och Malin Schønbeck jämte klassiska verk av konstnärer som Gittan Jönsson, Johan Johansson och Greta Sandberg.
 
Vi erbjuder munskydd och handsprit, och uppmanar alla att hålla avstånd till varandra. Maximalt 20 besökare får vistas i konstmuseet samtidigt och vi håller vår caféverksamhet fortsatt stängd för att undvika trängsel vid receptionen och i butiken. Allt för att på ett säkert sätt kunna erbjuda ett tryggt museibesök.
 
Se vår hemsida för aktuell information.

Klostret dokumenterar Coronapandemin

Coronapandemin som plötsligt drabbat hela världen har stor påverkan både på samhället i stort och på oss alla som individer. Klostret i Ystad är ett stadsmuseum och vårt jobb är att fungera som samhällets minne.

Vi vill nu samla information till framtidens historielektioner och är intresserade av hur du som bor i Ystads kommun uppfattar situationen. Hjälp oss att dokumentera tiden genom att skriva ihop svar på ett antal frågor. Läs mer på Klostrets hemsida

Klostrets hemsida.

Klostret kommer att ha fortsatt stängt under våren för arbete med att digitalisera och registrera samlingarna på Kulturmagasinet, och öppnar igen den 5 juni.

Föreningsaktivitet: Träna online med IF Friskis&Svettis

Träna hemma i ditt vardagsrum, i din trädgård eller på din balkong!

Friskis&Svettis idé har alltid varit att erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalitet för alla. Vi förstår att många har lust att träna även i olustiga tider. För att skapa möjligheter för dig som inte kan eller vill gå till din anläggning just nu lanserar vi därför Friskis play och Online på schemat.

Följ länken och träna det du vill, när du vill!
Friskis&Svettis onlineträning

Denna träning är för alla oavsett du är medlem eller ej.

Utomhus


Ungdomens Hus

Ungdomens hus – ett hus fullt av möjligheter för barn och unga!

Ungdomens Hus på Industrigatan i Ystad (samt mötesplatserna i Svarte, Köpingebro och Löderup) är en öppen verksamhet för dig som ung – med fokus på din fritid. Här ska du känna dig trygg och delaktig, och känna att du har inflytande och kan ta initiativ.

På grund av pandemin är Ungdomens Hus lokaler stängda. Det erbjuds istället många olika aktiviteter, både digitalt och utomhus, så kom och häng med oss! Förberedelser pågår nu för att åter kunna öppna upp verksamheten i lokalerna.

 

Följ oss på Facebook och Instagram, och besök vår hemsida.

Ungdomens Hus hemsida

Facebook: Ungdomens Hus (för högstadiet och gymnasiet)
Facebook: Ungdomens Hus Mötesplatser (för mellanstandiet)
Instagram: @ungdomenshusystad, @ugystad_mötesplatser

Åvalla Skatepark, intill Ungdomens Hus

I skateparken är det skateboard, kickbike, inlines och BMX som gäller. Schysst utehäng!

Ungdomens Hus hemsida

 

Friluftslivets år – Luften är fri

Friluftslivets år 2021 handlar om att lyfta friluftslivet, att få många nya människor att vara ute och att visa upp alla de värden som friluftslivet har.

Totalt är det cirka 150 medaktörer som arrangerar aktiviteter under Friluftslivets år 2021 och kampanjnamnet är Luften är fri. Aktiviteterna genomförs över hela Sverige och är öppna för alla.

Se aktivitetskalendern på hemsidan för Luften är fri


Varje månad har ett tema!
Information om just denna månads tema och tips på vad du kan göra hittar du här.

I Ystad finns många olika platser att utforska och njuta av tillsammans med någon. Gör en utflykt, cykla, vandra, spring, orientera eller fiska. Läs mer på sidan Friluftsliv.

Läs mer om de olika temana på projektets webbplats


Bli inspirerad och få tips

För att bli ytterligare bli inspirerad och få tips på friluftslivsaktiviteter på vardagsbasis kan du följa instagramkontot @luftenarfri.nu eller Facebook-gruppen med namnet Luften är fri.

Kontot drivs av Svenskt Friluftsliv som driver och genomför Friluftslivets år.

Aktivitetsrundan (nyhet)

På Aktivitetsrundan kan alla oavsett ålder vara fysiskt aktiva. Den passar både nybörjaren och den vältränade. Träna själv, med familjen eller med vänner.

Rundan kan jämföras med cirkelträning, med promenad eller löpning emellan. Konceptet består av 12 skyltar med övningar som är uppsatta längs en 2,8 km lång slinga i Dag Hammmarskjölds park, med start vid Karlssons dammar.

Njut av gratis träning utomhus, i Dag Hammarskjölds park!

Mer information: ystad.se/aktivitetsrundan

Björkskog i kvällssol

Motionsslingorna i Sandskogen

Jogga, promenera och njut i Sandskogen!

I kommunens mest natursköna fritidsanläggning – Ystad Sandskog – finns 4 st preparerade motionsslingor: 1,5 km elljus, 2,5 km elljus, 5 km och 10 km med gemensam sträckning i början och slutet.


Tänk på...

Allemansrätten gäller även i motionsslingorna. Tänk också på att de är belägna i Norra Sandskogens naturreservat och att särskilda regler och försiktighet gäller där. Mer information om naturreservatet och vad som gäller.

Visa hänsyn och varsamhet mot djur, natur, samt boende och andra som vistas i området samtidigt som du. Och ta hand om ditt skräp!

Har du hund med dig i området så ska denna vara kopplad under tiden 1 mars – 20 augusti, samt hela året i markerade motions- och ridspår.

Särskilda regler gäller för dig som anordnar organiserade aktiviteter i naturen, t ex träningspass, återkommande aktiviteter, vandringar, läger, bad etc. Tips, råd och regler om organiserat friluftsliv.


Mer information om motionsslingorna.

Strövområden, vandrings- och cykelleder samt mountainbike
Hälsans stig

I samarbete med Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund har kommunen anordnat en så kallad Hälsans Stig, som är en trygg och promenadvänlig slinga utan given start- och slutpunkt.

Slingan är ca 5 km lång och löper där människor normalt brukar röra sig. På Hälsans Stig är varje kilometer utmärkt med en kilometerskylt som gör att du kan räkna ut hur långt du har gått. Däremellan sitter det skyltar som pekar åt vilket håll stigen går oavsett i vilken riktning du promenerar. 

Mer information om Hälsans stig

Utegym

Träna ute tillsammans!
Ta dig ut till något av kommunens utegym med olika redskap och hinder. Håll avstånd till varandra och kör hårt!

Lekplatser

Ta med en liten matsäck, cykla iväg och utforska en ny lekplats tillsammans med barnen. Det finns ett trettiotal i kommunen!

Grillplatser

Flytta ut måltiden till någon av kommunens iordningsställda grillplatser!

Du ska såklart alltid vara försiktig när du grillar i naturen. Detta är extra viktigt under vår och sommar då det kan vara väldigt torrt i skogen. Säkerställ alltid att det inte råder eldningsförbud när och där du vill grilla, innan du tänder en eld. Se till att du har vatten att släcka elden med.

Du tar enkelt reda på hur hög brandrisken är i appen Brandrisk ute.

Våra stränder

Ta en promenad längs våra långa, härliga badstränder!

De finns i princip längs hela kuststräckan, förutom vid Kabusa skjutfält och vid stranden strax väster om Marinan. De mest populära och välbesökta badplatserna är: Svarte, Ystad Sandskog, Löderups Strandbad och Sandhammaren.

Mer information om våra stränder.

Länsstyrelsens tips på naturguidningar

Följ med guider ut i naturen

Genom Länsstyrelsens naturguidningskalender får du tillsammans med kunniga guider möjlighet att bekanta dig med smultronställena i skånsk natur.

Aktiviteterna arrangeras under perioden 1 april - 1 december. Just nu finns närmare 400 aktiviteter inlagda, men kalendern kommer att fyllas på med fler aktiviteter i mitten av maj och i mitten av augusti. Då har du som arrangör möjlighet att komplettera med fler sommar- och höstguidningar.

Till kalendern

Digitala havsquiz vid Marinan (barn/familj)

Få en nypa frisk luft samtidigt som du lär dig mer om havets djur och växter!
Vad heter havets minsta invånare och varför är de viktiga för oss människor?

Ta en promenad med familjen längs med stranden vid Marinan, och lös Marietorps naturskolas digitala havsquiz. Startpunkten är nere vid Marinan i Ystad: Scanna QR koden eller klicka på länken, följ kryssen och lös frågorna. Lycka till!

Gå till det röda krysset som visas (första kontrollen). Klicka på krysset för att få fram frågan. När du svarat klickar du för att visa nästa kryss. Det finns totalt 8 respektive 7 frågor och promenaden tar ca 20-30 min.

Quiz 1

xnote.se/654ec129fa0000045

QR-kod quiz 1

Quiz 2

xnote.se/665a331054000004a

QR-kod quiz 2

Digitalt havsquiz vid Marietorps naturskola

Ta en promenad i skogen runt Marietorp!

Lös vårt digitala quiz samtidigt. Klicka här eller scanna QR-koden nedan med din mobil.
Glöm inte att slå på Platstjänster under inställningar i mobilen.

Gå till det röda krysset som visas. Tryck på krysset, svara på frågan. När du svarat dyker nästa fråga upp. Det finns 10 frågor. Sista frågan är på bryggan. Efter sista frågan får du svaren.

Lycka till!

QR-kod till digitalt quiz

Psst... Du vet väl att du får lov att nyttja utomhusmiljön med grillplats vid Marietorp på helgerna, då det inte bedrivs undervisning där? Ta ansvar för ditt skräp och ta hand om naturen.

Följ gärna Marietorps naturskolas Instagramkonto, där du kan ta del av var Ystads barn får lära sig om om vår natur när de är där: @marietorps_naturskola_ystad

Naturbingo med Marietorps Naturskola (barn/familj)

Ladda ner och skriv ut Marietorps naturskolas stora naturbingo!

Får ni 5 i rad har ni rört på er samtidigt som ni lärt er om djur och natur.
Lyckas ni kryssa i alla rutorna så har ni blivit naturexperter! 

Hälsningar från Marietorps naturskola, i samarbete med Leaderprojektet Österlens sköna vattendrag.

 

Prova discgolf

Nordost om regementsområdet finns en frisbeegolfbana med sex utslagspunkter och 3 korgar.
Korgarna står där alltid, så det är bara att ta sig dit med frisbee och börja träna när du vill.

På KFUMs hemsida kan du ladda ner karta och poängblad.

Ytor för spontanidrott

Utforska närområdet när du känner för att spela basket, landhockey, tennis, fotboll, parkour eller boule!

Spontanidrottsplatserna är placerade i bostadsområdena och i naturen runt om i kommunen, och deras viktigaste roll är att främja spontana aktiviteter samt fungera som naturliga mötesplatser. Glöm inte att hålla avstånd till varandra.

Så här hittar du våra ytor för spontanidrott: Öppna kommunkartan och klicka på lagerlistan uppe till höger. Kryssa i lagret 'Fritid' och öppna urvalet med den lilla pilen till vänster om kryssrutan. Välj sen vad du vill visa på kartan, t ex lekplatser, grillplatser, utegym eller spontanidrottsplatser.

 

100 saker man kan göra hemma eller utomhus på temat natur och vatten

Behöver ni tips på aktiviteter ute i naturen eller hemma?
Marietorps naturskola och Leaderprojektet Österlens sköna vattendrag delar med sig av 100 stycken!

Kommer ni på fler förslag själva, så tipsa gärna andra om det. 

100 tips att göra, på temat natur och vatten

Publicerad 2020-04-09, Uppdaterad 2021-06-16