Avfall och återvinning

Välkommen till Avfallsenhetens sidor. I menyn till vänster kan du klicka dig vidare för att hitta ytterligare information om avfallshanteringen i Ystads kommun.

 

       Hämtning av rest- och matavfallskärl med tvåfacksbilMatavfallspåse slängs i kärl för matavfall            

Nyheter från Avfallsenheten

Retoy i Löderup 25 mars

Måndagen den 25 mars kan du byta leksaker på Löderups bibliotek. Ta med leksaker du inte längre leker med och byt mot roligare - kul för både barn och miljön!

Vad är ett leksaksbyte?

 • Barn tar med leksaker de inte längre leker med och byter dem mot nya favoriter! 
 • En rolig mötesplats uppbyggd av tre lekfulla stationer: incheckningen, lekytan och utcheckningen.
 • Ett tillfälle att rensa ut leksaker med farliga kemikalier.

När: Måndag 25 mars kl 15–18

Var: Löderups bibliotek

Det är helt gratis, men kom ihåg att ta med leksaker att byta! Läs mer på retoy.se.

 

Farligt Avfall-bilen besöker Ystad 25 mars

Den 25 mars besöker Farligt avfall-bilen Österportstorg kl. 17-18 och Missunnavägen 11 kl. 18.30-19.30. Farligt Avfall-bilen är en specialutrustad lastbil med chaufför och kemist. Här kan hushållen kostnadsfritt lämna sitt farliga avfall, inklusive mindre elavfall.

Farligt avfall-bilen tar bland annat emot:

 • Kemikalier och sprayflaskor
 • Småbatterier
 • Bekämpningsmedel klass 3
 • Bilbatterier
 • Färg-, lack- och limrester samt nagellack
 • Oljor (spillolja, dieselolja) och oljefilter
 • Kvicksilverhaltiga material
 • Ljuskällor (t.ex. glödlampor)
 • Lösnings- och rengöringsmedel
 • Elavfall upp till en mikrovågsugns storlek

Farligt Avfall-bilen besöker Ystads kommun fyra gånger under året. Nästa gång Farligt Avfall-bilen besöker Ystads kommun är den 25 juni. Då besöker Farligt Avfall-bilen Nybrostrand, på Örnvägen vid återvinningsstationen, kl. 17-18 och Löderup, på Storgatan 31 vid Lantmännen, kl. 18.30-19.30.

Påminnelse via SMS!

SMS:a sysavystad till 71350 så får du en kostnadsfri påminnelse när Farligt Avfall-bilen kommer till Ystad. Start av prenumeration kostar som ett vanligt SMS.

Läs mer om Farligt Avfall-bilen på på sysav.se.

 

Vi Håller Rent 2019

Varje vår deltar Ystad i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. Vi Håller Rent är också ett bra tillfälle att lära sig mer om nedskräpning, återvinning och konsumtion. 2018 deltog 676 366 skräpplockarhjältar runt om i landet och i Ystad slog vi rekord med 4 441 deltagare!

Anmälan och material

Ystads officiella skräpplockarveckor 2019 pågår 15 april - 17 maj. Anmälan för förskolor, skolor och barn- och ungdomsföreningar sker på Håll Sverige Rents hemsida, hsr.se/vihallerrent. Anmälan öppnar den 6 februari. Anmälan ska ske innan den 24 mars för att få skräpplockarmaterialet bestående av sopsäckar, mindre skräppåsar och pennor till barnen kostnadsfritt. Materialet hämtas på Tobaksgatan 11 i Ystad från och med vecka 16.

För övriga kommuninvånare som vill delta hänvisar Håll Sverige Rent till ”Skrappen”, en kostnadsfri app där man kan registrera sin skräpplockning och som finns för både Iphone och Android. Ystads kommun kommer att dela ut skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar och klistermärken kostnadsfritt till de som efterfrågar detta. Beställning av detta material görs då till emma.e.nilsson@ystad.se. Materialet hämtas på Tobaksgatan 11 i Ystad från och med vecka 16.

Hämtning av säckar

Ta hand om det skräp ni samlar in genom att lämna det i ert vanliga sopkärl eller på återvinningscentralen, om möjlighet finns. Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast. 

Ni kan även beställa gratis hämtning av säckar från skräpplockningen i samband med ordinarie hämtning under skräpplockarveckorna och två veckor framåt (15/4-31/5). För deltagare som förväntar sig att samla in stora mängder kan vi ordna särskild hämtning av säckar eller ställa ut en container. Kontakta Emma Nilsson, emma.e.nilsson@ystad.se, 0411-57 70 86, på avfallsenheten för att beställa hämtning av säckar.

Gemensam skräpplockning

Fredagen den 10 maj kl. 11-12 samlas de som vill vara med på vår gemensamma skräpplockaraktivitet vid grillplatsen på Midsommarängen (vid Saltsjöbaden). Vi som tar emot er är personal från kommunens avdelning för hållbar utveckling och avfallsenhet. Vi kommer att dela ut skräpplockarmaterial i form av sopsäckar och klistermärken. Sedan plockar vi skräp i Sandskogen och längs stranden. Den gemensamma skräpplockningen avslutas med grillning.

Nordiska kusträddardagen

Lördagen den 4 maj anordnas Nordiska Kusträddardagen för tredje året i rad. Då går människor i hela Norden ut på sin närmsta strand och plockar skräp. Förra året deltog nästan 40 000 människor. Passa på att plocka skräp längs kusten den 4 maj och berätta om din insats i sociala media, till exempel med #kusträddare. Läs mer på hsr.se/radda-haven-med-oss.

Kontakt

Vid frågor om Vi Håller Rent, kontakta Emma Nilsson, miljöstrateg på avfallsenheten, emma.e.nilsson@ystad.se, 0411-57 70 86. Mer information kommer till anmälda deltagare efter att anmälan stänger den 24 mars.

Var med och håll Ystad rent i vår!

 

Återvinningsstationen på Österleden tas bort

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen har meddelat att de kommer att plocka bort återvinningsstationen vid Österleden vecka 13. Anledningen är att Trafikverket kommer att utföra arbete vid spårområdet och under tiden som arbetet pågår finns det ingen möjlighet att ha återvinningsstationen på platsen.

Vecka 13 plockas återvinningsstationen vid Österleden, i närheten av Ystads station och korsningen till Jennygatan, bort. Anledningen är att Trafikverket kommer att utföra arbete vid spårområdet och under tiden som arbetet pågår finns det ingen möjlighet att ha återvinningsstationen på platsen.

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen har ytterligare 10 återvinningsstationer i Ystads centralort och 22 totalt i kommunen. Information om var dess finns hittar du på deras hemsida, www.ftiab.se.

 

Earth Hour 30 mars 20.30

Earth Hour infaller i år den 30 mars kl. 20.30-21.30. Under den timmen väljer många att släcka ljus och annan elektronik för att uppmärksamma klimatförändringarna och kalla på världens ledare att agera i frågan.

2019 blir trettonde året för världens största klimatmanifestation och årets tema fokuserar på hur klimatförändringarna påverkar den biologiska mångfalden – och vice versa.

I Ystad brukar vi släcka några av våra ikonbyggnader, till exempel Vattentornen, Gamla Rådhuset och Klostret, under Earth Hour. I år kommer Marietorps naturskola att uppmärksamma temat klimatförändringar och biologisk mångfald under veckan inför Earth Hour. 

För dig som vill veta mer om hur du kan agera, förutom att släcka ljuset under en timme om året, så håller kommunens Energi- och Klimatrådgivare drop-in energi- och klimatrådgivning på biblioteket i Ystad onsdagen den 27 mars kl. 15-17. Kom förbi för att prata uppvärmning, energibesparing,
solceller, bidrag m.m.

 

Klädbytardag på Ungdomens Hus 6 april

Den 6 april är alla som är sugna på att byta kläder välkomna till Ungdomens Hus. Ta med kläder du inte längre använder och byt dem mot nya. För varje klädesplagg du lämnar in får du en bricka som du kan använda för att byta mot nya kläder. Vi byter både barn- och vuxenkläder, så passa på att skaffa en ny vårgarderob till hela familjen! 

I samband med klädbytet passar verksamheter som sysslar med sömnad och återbruk av textilier på att ställa ut och visa upp sitt arbete. Hos dem kan du få tips om hur du kan göra mindre ändringar som får gamla kläder att kännas som nya.

Välkommen till Ungdomens Hus den 6 april!

 

Fler nyheter från Avfallsenheten hittar du på Miljöbloggen.

 

Publicerad 2018-08-20, Uppdaterad 2019-03-21

Kontakt

Avfallsenhetens kundtjänst

Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och 13-15)

E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Mer från Avfallsenheten

Facebook

Avfallsenhetens Facebook-sida Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter och information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla!

YouTube

Hållbart finns även på Ystads kommuns YouTube-kanal. Här kan du bland annat se filmerna "Onaturligt i naturen" och följa Hållbarhetprofilen Snafs.