Tävlingen Resterkocken avgjord

Publicerad: 2018-12-14 07:45

Skrumpna rotfrukter blev en smarrig grönsakskaka, gamla ägg blev crepes och torra kardemummabullar förvandlades till goda skorpor när barn och ungdomar i södra och nordvästra Skåne gjorde fantastiska restrecept. Årets matlagningstävling med fokus på matsvinn, Resterkocken, är avslutad och idag avslöjas vinnarna.

Grattis till vinnaren från Ystad

- Matsvinn är ohållbart både för miljön och plånboken och är ett stort resursslöseri. Vi glada över att så många har engagerat sig i årets Resterkocken. Det känns viktigt att öka kunskapen kring matsvinn, våga smaka och lukta innan maten kastas, säger Catarina Göransson, Renhållningschef i Ystads kommun. Så klart är vi lite extra stolta över att en av vinnarna till presentkort på klassfest från Matsmart kommer från Ängaskolan i Ystad.

Totalt kom det in 160 bidrag. Många tävlande har tänkt till kring hållbarhet, hur man avgör hur gammal en matvara är och hur man mest klimatsmart kan använda sina matrester.

- Vi är verkligen glada över att så många var med och tävlade i årets Resterkocken. Resterkocken återkommer nästa höst, då hoppas vi på ännu fler bidrag från fler kommuner.  Att minska matsvinnet ingår i kommunens avfallsplan och i FN:s globala mål för hållbar utveckling och ligger helt rätt i tiden, säger Ann Thorén, projektledare.

Här presenteras årets 24 vinnande bidrag i Resterkocken.

 

Kategorier: Mat, Matavfall, Matsvinn, Tävlingar

Kommentarer