RSS

Nyheter

Nedan hittar du nyheter från Avfallsenheten i Ystads kommun. I menyn till vänster kan du klicka dig vidare för att hitta ytterligare information om avfallshanteringen i Ystad.


Julkalender hållbara presenter lucka 24

Publicerad: 2019-12-24 06:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. I lucka 24 ger vi tips på sista minuten-inslagning och bevisar att sista minuten inte måste innebära ohållbart!

 

Illustration av grönt paket med texten Nej till onödig grej

 

1. Alternativ till papper

De flesta av oss har flera saker hemma som funkar bra som presentpapper, till exempel tidningspapper, serietidningar och oanvändbara pappersutskrifter.

 

2. Ta en titt bland återvinningen

Här finns en massa roliga alternativ till inslagningspapper. Som knäckebrödsförpackningar och sockerpaket. Det blir finare än vad det låter, vi lovar!

 

3. Slå in paket med överbliven tapet

Har du överbliven tapet hemma? Perfekt! Eftersom tapet är tjockare än vanligt presentpapper blir paketinslagningen enklare på så vis att tapeten är tåligare för alla vikningar. Dessutom upplevs julklappen som lite exklusivare i handen! Tänk dock på att använda dig av en lite grövre tejp så går inte vikningarna upp.

 


Julkalender hållbara presenter lucka 23

Publicerad: 2019-12-23 12:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. I lucka 23 lär vi ut Furoshiki – hållbar paketinslagning på japanskt vis.

 

Hög med kläder

 

Furoshiki - konsten att linda med tyg

Furoshiki är ett fyrkantigt stycke tyg som har en lång tradition i den japanska kulturen. Tyget används på många olika sätt, till exempel som improviserad väska, att slå in saker som matlådor eller flaskor i, eller som en fin presentinslagning.

Furoshiki dateras så långt bak som till mitten 700-talet. I traditionella onsen-bad virade man in kläder eller ägodelar i furoshikityg så att de inte blandades med andras, samt att man kunde stå på denna för att byta om. Under årens lopp fick tygerna mer användningsområden och handlare började slå in sina varor och personer slå in presenter i fursohiki för att skydda dessa och lättare kunna transportera dem. Man kunde exempelvis slå in presenter i säsongsfärgade furoshiki eller i mönster som visar ens känslor för mottagaren.

Furoshiki började ersättas av plastpåsar när dessa blev tillräckligt billiga och traditionen började dö ut. På senare tid har dock furoshikityget kommit tillbaka som ett miljövänligt alternativ till plastpåsar och presentpapper.

Furoshikityget kan återanvändas av den som fått paketet, eller så ber du att få tillbaka det så att du kan använda det igen.

Hur slår man in?

Det finns många guider och videos online. Japanska miljödepartementets officiella guide hittar du här.


Julkalender hållbara presenter lucka 22

Publicerad: 2019-12-22 12:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. I lucka 22 tipsar vi om hur du slår in dina julklappar på bästa (hållbara) sätt.

Vem har inte känt att det kan gå åt väl mycket presentpapper till julklapparna? Enligt förpacknings- och tidningsinsamlingen får de in cirka 1 600 ton mer omslagspapper och kartong när det är jul. Och då räknas inte allt som hamnar i hushållssoporna. Därför kan det vara smart att hitta mer miljövänliga sätt att slå in klapparna.

 

Paket med texten Nej till onödig grej

 

Här kommer fem tips från Naturskyddsföreningen:

  1. Använd dina gamla tidningar. Knyt röda band kring paketen, eller ta ett snöre av naturmaterial för en mer gammaldags känsla.
  2. Har du barn som ritar mycket och inte vill spara alla sina teckningar för eftervärlden? Vissa av dem kan bli fina omslagspapper. Tygband eller garner i olika färger kan fungera som snören.
  3. Sy dina egna presentpåsar av tyg eller använd en påse du fått när du köpt något. Påsarna kan sedan återanvändas av den som fått paketet. Eller så ber du att få tillbaka dem så att du kan använda dem igen.
  4. Spara eller tigg till dig gamla skokartonger och andra pappaskar. Klä in dem i tyg eller måla på dem. Lägg dina presenter i de fina askarna.
  5. Vik en egen ask att lägga presenterna i med hjälp av origami. Det finns många filmer på Youtube som visar hur du gör.

Fast ibland har man ingen tid eller ork att vara pysslig. Tänk då på att sortera presentpapperet som pappersförpackning, så sparar vi både träd och energi. Snörena kan däremot inte återvinnas, utan måste slängas i hushållssoporna.


Julkalender hållbara presenter lucka 21

Publicerad: 2019-12-21 12:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 21 innehåller julklappstips till den sötsugna: Närproducerad honung på burk.


Julkalender hållbara presenter lucka 20

Publicerad: 2019-12-20 12:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 20 innehåller julklappstips till den sötsugna: Godsaker i snygg förpackning.


Julkalender hållbara presenter lucka 19

Publicerad: 2019-12-19 12:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 19 innehåller julklappstips till barnen: Fröer och hemmaodling till mini-trädgårdsmästaren.


Kontakta oss

Kundtjänst 
Telefon: 0411-57 71 00 (vardagar 9-12 och 13-15)
E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Renhållningschef
Catarina Göransson
Telefon: 0411-57 72 48
E-post: catarina.goransson@ystad.se

Miljöstrateg
Emma Nilsson
Telefon: 0411-57 70 86
E-post: emma.e.nilsson@ystad.se

Kommunikatör
Elin Jöryd 
Telefon: 0411-57 70 23
E-post: elin.joryd@ystad.se

Mer från Avfallsenheten

Facebook

Avfallsenhetens Facebook-sida Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter och information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla!

YouTube

Hållbart finns även på Ystads kommuns YouTube-kanal. Här kan du bland annat se filmerna "Onaturligt i naturen" och följa Hållbarhetprofilen Snafs.