Skräpplockardagarna 2023
24–30 april är det dags för Ystads skräpplockardagar. Anmälan är gratis och sker på Håll Sverige Rents hemsida från och med den 1 mars. Tillsammans håller vi Ystad rent!
I Ystad var det förra året 3200 miljöhjältar som gick ut och plockade skräp tillsammans, och tänk vad fantastiskt om vi kunde bli fler i år!
Hur går det till?
Anmäl ert deltagande på Håll Sverige Rents webbplats från och med 1 mars. I år behöver deltagare ta med sig egna påsar att samla skräpet i. Detta för att en återanvänd påse är mycket bättre ur ett hållbarhetsperspektiv än en ny. Skräpet tar ni med er tillbaka, och förpackningar av papper, glas, metall och plast sorterar ni för återvinning så gott det går. Det som inte går att sortera kastas i restavfallet (den vanliga soppåsen). Skulle era sopkärl bli fulla så sätter ni ut skräpplockarpåsarna vid kärlen, så hämtas dessa samtidigt som ordinarie tömning. Meddela i så fall kundservice på Tekniska avdelningen (0411-57 77 77, tekniska@ystad.se) att ni lämnar skräpplockarpåsar vid kärlen och hur många påsar det rör sig om.
Tävling: Det konstigaste skräpet!
För skolor och förskolor har vi i år en tävling! Delta genom att skicka in en bild på det konstigaste skräpet ni hittade under skräpplockningen, och berätta varför ni tycker att det är konstigt. Vad som är konstigt skräp? Det är upp till skräpplockarna själva att definiera. Den vinnande skolan eller förskolan får ett spännande besök av en sopbil i pris!
Obs! Tänk på GDPR när ni fotograferar, och se till att personer som eventuellt syns inte går att identifiera. När ni skickar in ert bidrag godkänner ni att vi publicerar era bilder på Facebook. Det vinnande bidraget utses av en jury på Tekniska avdelningen.
Ladda upp ert tävlingsbidrag senast 5 maj på den här länken.
Och resten av året då?
Det går såklart fint att plocka skräp alla dagar, året runt! Under 2023 kommer det fler tillfällen där vi gemensamt engagerar oss. På Kusträddardagarna 5—11 juni städar vi längs hav och andra vattendrag, och i höst pågår Hela Sverige plockar skräp 11—17 september.

Varför ska vi plocka skräp?
- Genom att plocka skräp får du upp ögonen för själva problemet med nedskräpning.
- Den som har plockat skräp brukar inte vilja skräpa ner själv.
- Nedskräpning är ett synligt och konkret miljöproblem som alla kan vara med och lösa.
- Vi människor gör som andra gör. En plats som redan är skräpig riskerar därför att bli ännu skräpigare. Genom att plocka upp skräp kan vi bryta kedjan.
- En nedskräpad plats kan snabbt upplevas som otrygg. Att plocka skräp är ett jättebra sätt att påverka din närmiljö till det bättre och skapa en stolthet över platsen du bor på.
- Genom att plocka skräp visar du för andra att nedskräpning är fel och att skräp hör hemma i papperskorgen.
- Många som plockar skräp berättar att de brukar få glada hejarop från människor som går förbi. Vilken grej!