RSS

Miljöbloggen

Nedan hittar du nyheter från Avfallsenheten i Ystads kommun. I menyn till vänster kan du klicka dig vidare för att hitta ytterligare information om avfallshanteringen i Ystad.


Julkalender hållbara presenter lucka 12

Publicerad: 2019-12-12 12:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 12 innehåller hållbara presenttips från en av Ystads Miljönär-märkta verksamheter.

Maria Meissner Berg i sin ateljéEn Miljönär-vänlig verksamhet hjälper dig att bli miljönär och spara jordens resurser genom att göra nytt av gammalt, reparera och återanvända. Havsglas tillverkar unika smycken av havsslipat glas som samlas längs stränderna i Ystad och är en av våra 15 Miljönär-märkta verksamheter i Ystad.

Havsglas har funnits sedan 2012 och drivs av Maria Meissner Berg. Företagsidén är att uppmärksamma föroreningarna av Östersjön på ett annorlunda sätt "Trash to Treasure" och 10 % av vinsten på sålda smycken går till organisationer som verkar för en renare Östersjö.  

Havsglas smycken bärs bland andra av kronprinsessan Victoria, äventyraren Annelie Pompe och fotomodellen Ingmari Lamy och kan bli en utmärkt hållbar present till en modeintresserad mottagare.

Är du eller känner du till ett företag som göra nytt av gammalt, reparerar och återanvänder? Anmäl intresse av att bli Miljönär-märkt till avfallsenhetens miljöstrateg emma.e.nilsson@ystad.se. Läs mer om Miljönär-märkningen på www.miljönär.se.

Här hittar du Havsglas: www.havsglas.se.


Julkalender hållbara presenter lucka 7

Publicerad: 2019-12-07 12:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 7 innehåller hållbara presenttips från en av Ystads Miljönär-märkta verksamheter.

Utanför butikslokalen för Byta-ytaEn Miljönär-vänlig verksamhet hjälper dig att bli miljönär och spara jordens resurser genom att göra nytt av gammalt, reparera och återanvända. Byta-yta, som producerar och säljer miljösmarta färger och vaxer för behandling av golv, väggar och möbler, är en av våra 15 Miljönär-märkta verksamheter i Ystad.

Byta-yta tillverkar även ljus av återvunnet stearin från ljusstumpar som kyrkorna i trakten runt Ystad samlar in och lämnar till butiken och egen tvål av rå linolja från Gunnarshögs Gård i Hammenhög. Den finns i både fast och flytande form. Med en fast tvål kan du minska ditt avfall väsentligt! Dessa produkter passar perfekt för den som letar hållbara presenter – närproducerat och återvunnet med omtanke om miljön!

Ljus i presentförpackning

Fast tvål i presentförpackningFlytande tvål i presentförpackning

Är du eller känner du till ett företag som göra nytt av gammalt, reparerar och återanvänder? Anmäl intresse av att bli Miljönär-märkt till avfallsenhetens miljöstrateg emma.e.nilsson@ystad.se. Läs mer om Miljönär-märkningen på www.miljönär.se.

Här hittar du Byta-yta: Tegnérgatan 1 271 31 Ystad, www.byta-yta.se.


Klädbytardagen 2019 slog alla rekord!

Publicerad: 2019-06-25 15:00

2019 års upplaga av klädbytardagen slog nytt rekord, både i Ystad, Sverige och Norden!

kladbytardag_2016.jpg3.JPG

2019 års upplaga av klädbytardagen slog nytt rekord med 159 klädbyten runt om i landet. hela 17 000 personer deltog och bytte 58 000 plagg med varandra. En rejäl ökning från i fjol då 14 000 deltog och bytte 44 000 plagg.

I sparade resurser motsvarar de bytta plaggen jämfört med nyproduktion (Naturskyddsföreningens siffror):

  • 406 ton koldioxid
  • 43 ton kemikalier
  • 58 000 kubikmeter vatten

Även i grannländerna hölls rekordmånga klädbyten. Totalt i Norden hölls 300 arrangemang i samband med klädbytardagen den 6 april.

I Ystad bytte 128 personer 541 plagg - vilket innebar nytt rekord även för oss. Sammanlagt lämnades 673 plagg in till klädbytet och de som inte hittade nya ägare under förmiddagen lämnades till Öppna Hjärtat.

Nästa års klädbytardag blir lördag 28 mars!


Informationsbroschyr från avfallsenheten 2019

Publicerad: 2019-06-17 10:56

Avfallsenheten skickar under vecka 24 ut en broschyr med nyttig information om avfallshanteringen i kommunen och tips kring sortering och hållbar konsumtion. Broschyren skickas ut till alla hushåll i Ystads kommun.


Nytt rekord på klädbytardagen på Ungdomens Hus!

Publicerad: 2019-04-10 09:53

Med 128 besökare och 541 bytta plagg slog 2019-års upplaga av klädbytardagen i Ystad nya rekord.


Klädbytardag på Ungdomens hus 6 april

Publicerad: 2019-04-02 13:15

Den 6 april ordnar Ungdomens hus, Marietorps naturskola och avfallsenheten klädbyte på Ungdomens hus. Ta med kläder du inte länge använder och byt dem mot nya! Klädbytet är till för alla åldrar och verksamheter som sysslar med sömnad och återbruk av textilier kommer att finnas på plats.


Miljönär-vänlig styling på Ungdomens hus 6 april

Publicerad: 2019-04-02 13:10

Charlotta Kaino, som driver den Miljönär-vänliga verksamheten Göta-Irene, medverkar på klädbytardagen kl 10-13 6 april på Ungdomens hus och erbjuder styling-tips och tips på ändringar som ger gamla kläder nytt liv.  


Miljönär-vänlig utställning på Ungdomens hus 6 april

Publicerad: 2019-04-02 13:09

Jenni Sandell på Design Juniq beskriver det hon gör som sysslar med "recycledesign", det vill säga att hon uppdaterar second hand till dagens trender. På klädbytardagen kl 10-13  den 6 april på Ungdomens hus i Ystad ställer Jenni Sandell ut sin rewear outfit med pimpade secondhandplagg!


Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Avfallsenhetens kundtjänst

Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och 13-15)

E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Mer från Avfallsenheten

Facebook

Avfallsenhetens Facebook-sida Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter och information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla!

YouTube

Hållbart finns även på Ystads kommuns YouTube-kanal. Här kan du bland annat se filmerna "Onaturligt i naturen" och följa Hållbarhetprofilen Snafs.