RSS

Miljöbloggen

Nedan hittar du nyheter från Avfallsenheten i Ystads kommun. I menyn till vänster kan du klicka dig vidare för att hitta ytterligare information om avfallshanteringen i Ystad.


Julkalender hållbara presenter lucka 11

Publicerad: 2019-12-11 12:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 11 innehåller julklappstips till den inredningsintresserade: Antika ljusstakar.

Carl Henric Malmgren, antikvarie

"Man kan aldrig ha för många fina ljusstakar då vi lever i ett land som är mörkt stora delar av året," säger presentproffset Carl Henric Malmgren. I antikaffärer och på loppisar finns äldre ljusstakar i många varianter, material och prisklasser.

Kolla så att ljusstaken inte är allt för sned eller alldeles för skadad, men lite slitage gör inget. Kanske ger det till och med karaktär. Inom antikbranschen kallas det ”patina” och ger ibland mer värde än om något är tillsnyggat och allt för putsat. Läs mer på www.nejtillonödiggrej.se.


Julkalender hållbara presenter lucka 6

Publicerad: 2019-12-06 12:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 6 innehåller 6 julklappstips till barnen.

 

Bild på Johanna Nilsson, modebloggare, Malin Broman, matkreatör, och Carl Henric Malmgren, antikvarie

 

www.nejtillonödiggrej.se tipsar de tre presentproffsen Carl Henric Malmgren, Johanna Nilsson och Malin Broman om hållbara presenter. Tillsammans har de tagit fram 6 presenttips till barnen:

  • Lagningslappar för trasiga byxknän - en påse roliga motiv att fixa favoriterna
  • Ge bort glassformar till framtidens glassmakare
  • Återbrukade träleksaker
  • En magisk utklädningslåda fylld med färgglada och lekfulla prylar 
  • Fröer och hemmaodling till mini-trädgårdsmästaren
  • En äldre barnbok: Läslust för barnet - nostalgi för föräldern
  • Pysselpåse att försjunka i - garn, knappar, tygbitar och annat roligt som barn kan skapa och leka med

Julkalender hållbara presenter lucka 5

Publicerad: 2019-12-05 06:00

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 5 innehåller julklappstips till barnen: En återbrukad träleksak.

 

Leksaker i trä på ett bord, i bakgrunden kakor och inslagna paket


Att plastbanta är modernt. Tur då att man kan köpa jättefina återbrukade träleksaker för små belopp. Allt från sprattel-elefanter till tåg med vagnar, diverse djur eller pussel.

Men håll lite koll på om det är riktigt gamla leksaker från 1950- och 60-talen. Det har pratats om farliga ingredienser i de äldre färgerna som användes. Så kanske är äkta retroleksaker mer till lyst och för att ge stämning i barnkammaren. Att hitta träleksaker som inte är så väldigt gamla i second hand-butik eller hos välgörenhetsorganisationer är däremot ingen konst.

För att inte tala om alla fynd man kan göra på kvartersloppisar där föräldrar närmast skänker bort leksaker som barnen har tröttnat på.

Bästa tipset:

Det kan vara värt att köpa flera bra saker och spara dem i en presentlåda hemma, så är man förberedd när kalasinbjudningar kommer från förskolekompisarna och klasskamraterna i skolan. Då kan stress och oöverlagda panikpresentköp i sista stund motverkas.


Julkalender hållbara presenter lucka 4

Publicerad: 2019-12-04 06:00

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. I lucka 4 tipsar vi om hur du ska tänka när du letar hållbara julklappar.


Julkalender hållbara presenter lucka 3

Publicerad: 2019-12-03 06:00

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 3 innehåller julklappstips till den matlagningsintresserade: Ge bort en vegetarisk matlagningskurs.


Julkalender hållbara presenter lucka 2

Publicerad: 2019-12-02 06:00

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 2 innehåller julklappstips till barnen: En magisk utklädningslåda fylld med färgglada och lekfulla prylar!


Julkalender hållbara presenter lucka 1

Publicerad: 2019-12-01 06:00

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. I lucka 1 tipsar vi om www.nejtillonödiggrej, en sida full av hållbara presenttips!


Klädbytardagen 2019 slog alla rekord!

Publicerad: 2019-06-25 15:00

2019 års upplaga av klädbytardagen slog nytt rekord, både i Ystad, Sverige och Norden!


Nytt rekord på klädbytardagen på Ungdomens Hus!

Publicerad: 2019-04-10 09:53

Med 128 besökare och 541 bytta plagg slog 2019-års upplaga av klädbytardagen i Ystad nya rekord.


Klädbytardag på Ungdomens hus 6 april

Publicerad: 2019-04-02 13:15

Den 6 april ordnar Ungdomens hus, Marietorps naturskola och avfallsenheten klädbyte på Ungdomens hus. Ta med kläder du inte länge använder och byt dem mot nya! Klädbytet är till för alla åldrar och verksamheter som sysslar med sömnad och återbruk av textilier kommer att finnas på plats.


Miljönär-vänlig styling på Ungdomens hus 6 april

Publicerad: 2019-04-02 13:10

Charlotta Kaino, som driver den Miljönär-vänliga verksamheten Göta-Irene, medverkar på klädbytardagen kl 10-13 6 april på Ungdomens hus och erbjuder styling-tips och tips på ändringar som ger gamla kläder nytt liv.  


Miljönär-vänlig utställning på Ungdomens hus 6 april

Publicerad: 2019-04-02 13:09

Jenni Sandell på Design Juniq beskriver det hon gör som sysslar med "recycledesign", det vill säga att hon uppdaterar second hand till dagens trender. På klädbytardagen kl 10-13  den 6 april på Ungdomens hus i Ystad ställer Jenni Sandell ut sin rewear outfit med pimpade secondhandplagg!


Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Avfallsenhetens kundtjänst

Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och 13-15)

E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Mer från Avfallsenheten

Facebook

Avfallsenhetens Facebook-sida Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter och information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla!

YouTube

Hållbart finns även på Ystads kommuns YouTube-kanal. Här kan du bland annat se filmerna "Onaturligt i naturen" och följa Hållbarhetprofilen Snafs.