RSS

Miljöbloggen

Nedan hittar du nyheter från Avfallsenheten i Ystads kommun. I menyn till vänster kan du klicka dig vidare för att hitta ytterligare information om avfallshanteringen i Ystad.


Julkalender hållbara presenter lucka 12

Publicerad: 2019-12-12 12:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 12 innehåller hållbara presenttips från en av Ystads Miljönär-märkta verksamheter.

Maria Meissner Berg i sin ateljéEn Miljönär-vänlig verksamhet hjälper dig att bli miljönär och spara jordens resurser genom att göra nytt av gammalt, reparera och återanvända. Havsglas tillverkar unika smycken av havsslipat glas som samlas längs stränderna i Ystad och är en av våra 15 Miljönär-märkta verksamheter i Ystad.

Havsglas har funnits sedan 2012 och drivs av Maria Meissner Berg. Företagsidén är att uppmärksamma föroreningarna av Östersjön på ett annorlunda sätt "Trash to Treasure" och 10 % av vinsten på sålda smycken går till organisationer som verkar för en renare Östersjö.  

Havsglas smycken bärs bland andra av kronprinsessan Victoria, äventyraren Annelie Pompe och fotomodellen Ingmari Lamy och kan bli en utmärkt hållbar present till en modeintresserad mottagare.

Är du eller känner du till ett företag som göra nytt av gammalt, reparerar och återanvänder? Anmäl intresse av att bli Miljönär-märkt till avfallsenhetens miljöstrateg emma.e.nilsson@ystad.se. Läs mer om Miljönär-märkningen på www.miljönär.se.

Här hittar du Havsglas: www.havsglas.se.


Julkalender hållbara presenter lucka 11

Publicerad: 2019-12-11 12:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 11 innehåller julklappstips till den inredningsintresserade: Antika ljusstakar.

Carl Henric Malmgren, antikvarie

"Man kan aldrig ha för många fina ljusstakar då vi lever i ett land som är mörkt stora delar av året," säger presentproffset Carl Henric Malmgren. I antikaffärer och på loppisar finns äldre ljusstakar i många varianter, material och prisklasser.

Kolla så att ljusstaken inte är allt för sned eller alldeles för skadad, men lite slitage gör inget. Kanske ger det till och med karaktär. Inom antikbranschen kallas det ”patina” och ger ibland mer värde än om något är tillsnyggat och allt för putsat. Läs mer på www.nejtillonödiggrej.se.


Julkalender hållbara presenter lucka 10

Publicerad: 2019-12-10 12:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 10 innehåller julklappstips till den matlagningsintresserade - från matkreatören Malin Broman.


Julkalender hållbara presenter lucka 9

Publicerad: 2019-12-09 12:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 9 innehåller julklappstips till gourmanden: Delikatesspresent.


Julkalender hållbara presenter lucka 8

Publicerad: 2019-12-08 12:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 8 ger dig tips på hur du säger "Nej till onödig grej".


Julkalender hållbara presenter lucka 7

Publicerad: 2019-12-07 12:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 7 innehåller hållbara presenttips från en av Ystads Miljönär-märkta verksamheter.


Vinter, snö, is och halka - ta hand om ditt kärl

Publicerad: 2019-12-06 17:41

Skånsk vinter innebär ofta snö och tö om vart annat. För dina sopor betyder temperaturomsvängningarna att de lätt fryser fast i kärlet. För sophämtarna betyder det risk för halka. Här kommer våra tips för hur du tar hand om ditt sopkärl i vinter.


Julkalender hållbara presenter lucka 6

Publicerad: 2019-12-06 12:56

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 6 innehåller 6 julklappstips till barnen.


Julkalender hållbara presenter lucka 5

Publicerad: 2019-12-05 06:00

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 5 innehåller julklappstips till barnen: En återbrukad träleksak.


Julkalender hållbara presenter lucka 4

Publicerad: 2019-12-04 06:00

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. I lucka 4 tipsar vi om hur du ska tänka när du letar hållbara julklappar.


Julkalender hållbara presenter lucka 3

Publicerad: 2019-12-03 06:00

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 3 innehåller julklappstips till den matlagningsintresserade: Ge bort en vegetarisk matlagningskurs.


Julkalender hållbara presenter lucka 2

Publicerad: 2019-12-02 06:00

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. Lucka 2 innehåller julklappstips till barnen: En magisk utklädningslåda fylld med färgglada och lekfulla prylar!


Julkalender hållbara presenter lucka 1

Publicerad: 2019-12-01 06:00

Avfallsenhetens julkalender tipsar om hållbara julklappar hela vägen fram till jul. I lucka 1 tipsar vi om www.nejtillonödiggrej, en sida full av hållbara presenttips!


Sommar och sol, flugor och fluglarver

Publicerad: 2019-06-26 13:10

När det blir sommar och värme kan det bli problem med lukt, flugor och larver i och runt sopkärlen. Avfallsenheten delar med sig av tips som kan hjälpa!

Kategorier: Tips, Information

Informationsbroschyr från avfallsenheten 2019

Publicerad: 2019-06-17 10:56

Avfallsenheten skickar under vecka 24 ut en broschyr med nyttig information om avfallshanteringen i kommunen och tips kring sortering och hållbar konsumtion. Broschyren skickas ut till alla hushåll i Ystads kommun.


Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Avfallsenhetens kundtjänst

Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och 13-15)

E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Mer från Avfallsenheten

Facebook

Avfallsenhetens Facebook-sida Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter och information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla!

YouTube

Hållbart finns även på Ystads kommuns YouTube-kanal. Här kan du bland annat se filmerna "Onaturligt i naturen" och följa Hållbarhetprofilen Snafs.