RSS

Miljöbloggen

Nedan hittar du nyheter från Avfallsenheten i Ystads kommun. I menyn till vänster kan du klicka dig vidare för att hitta ytterligare information om avfallshanteringen i Ystad.


Elever tävlar i Resterkocken och minskar matsvinnet

Publicerad: 2018-09-28 12:14

Visste du att en femtedel av all mat som hushållen köper hem slängs? Det är inte alls bra, varken för miljön eller plånboken. För andra året i rad kan elever i Ystads årskurs 4-9 tävla i Resterkocken och vara med och minska matsvinnet samtidigt som de tävlar om pengar till klassresan eller en klassfest. Tävlingen pågår 1 oktober - 1 december 2018.

 

     Logotyp Resterkocken - text på blå bakgrundSplash med info om priset i tävlingen Resterkocken

Resterkocken

Resterkocken är en matlagningstävling för barn och ungdomar i årskurs 4–9 i södra och nordvästra Skåne. Tävlingen syftar till att öka kunskapen kring hur vi kan minska matsvinnet genom att släppa loss kreativiteten kring hur matrester, livsmedel med kort hållbarhet eller skafferivaror kan användas.

Resterkocken är ett initiativ och av Sysav, NSR och LSR med ägarkommuner.

Tävlingen

Tävla som klass, grupp eller individuellt. De tävlande skickar in sina bästa restrecept på resterkocken.se. Tävlingen pågår 1 oktober - 1 december 2018.

Så här tävlar du

Det hela är enkelt. Laga något riktigt smaskigt av matresterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller leta fram förra årets grötris i skafferiet och gör ett supersmarrigt mellanmål. Fota, filma eller skriv ner receptet och voilá – du är en resterkock!

Priser

1:a pris             Vinn 3 000 kr till klasskassan!

2-23:e pris       Presentkort värt 900 kr från Matsmart till klassen! (priset är inkl. frakt)

Lektionsupplägg

Det finns förslag på lektionsupplägg som är skrivet av hemkunskapsläraren Josefine Andersson på Gullviksskolan i Malmö. Josefines lektionsupplägg hittar du i foldern som skickats ut till alla hemkunskapslärare i regionen.


Matavfallsinsamling - nu i hela kommunen

Publicerad: 2018-09-14 11:30

Nu kan du, oavsett var du bor i kommunen, sortera ditt matavfall och lämna det till insamling. Du som anmäler dig får ett separat kärl för matavfall och dessutom 20 % rabatt på din avfallstaxa.

Anmäl dig till matavfallsinsamling

Du anmäler dig enkelt till matavfallsinsamling via vårt webbformulär. Det går också bra att kontakta avfallsenhetens kundtjänst, 0411-57 71 00, kundtjanst-avfall@ystad.se.

Mer information om matavfallsinsamlingen i Ystads kommun hittar du på ystad.se/matavfallsinsamling.

Så här går det till

När du anmäler dig till matavfallsinsamlingen i Ystads kommun får du kärl för matavfall, specialgjorda papperspåsar och hållare till dessa helt utan kostnad. Tömning av kärl för matavfall sker samtidigt som tömning av kärl för restavfall i en sopbil med två fack.

Matavfallsinsamling bara positivt

Nästan en fjärdedel av avfallet i en vanlig soppåse i Ystads kommun består av matavfall. Genom att sortera matavfallet kommer det till nytta som biogödsel och biogas. Det betyder trygg inhemsk produktion av fossilfri och förnybar energi och gödsel till lantbruket, istället för import av olja och naturgas samt handelsgödsel. Svensk produktion av biogödsel och biogas innebär dessutom fler arbetstillfällen i Sverige, teknikutveckling och exportmöjligheter.

Informationsträffar med avfallsenheten

Under vecka 39 kommer avfallsenheten att hålla informationsträffar för de som vill veta mer om matavfallsinsamlingen i kommunen. Avfallsenhetens nya sopbil kommer att finnas på plats och kommunens avfallsrådgivare och Avfallsenhetens miljöstrateg svarar på allmänhetens frågor om matavfall.

  • Löderup, församlingshemmet, 25 september kl. 17-19
  • Skårby, församlingshemmet, 26 september kl. 17-19
  • Snårestad, byahuset, 27 september kl. 17-19

Vad är matavfall?

Matavfall är sådant organiskt avfall som blir över när du lagar mat, till exempel frukt- och grönsaksskal, blast, kärnhus, äggskal, fiskrens och mindre köttben. Även kaffesump, inklusive filtret, samt teblad och tepåsar sorteras som matavfall.

Kategorier: Matavfall

Besöksräknare

Web Site Counters besök sedan starten

Kontakt

Avfallsenhetens kundtjänst

Telefon: 0411-57 71 00
(vardagar 9-12 och 13-15)

E-post: kundtjanst-avfall@ystad.se

Mer från Avfallsenheten

Facebook

Avfallsenhetens Facebook-sida Hållbart hittar du ett ständigt flöde med tips, nyheter och information kring miljö i allmänhet och avfallsminimering i synnerhet. Vill du hålla dig uppdaterad så är detta sidan du ska gilla!

YouTube

Hållbart finns även på Ystads kommuns YouTube-kanal. Här kan du bland annat se filmerna "Onaturligt i naturen" och följa Hållbarhetprofilen Snafs.