Artikeln publicerades 8 oktober 2025

Resterkocken – kreativ mattävling för en hållbar framtid

Kan gårdagens potatis bli en krispig tortilla? Eller en skiva torrt bröd förvandlas till gyllene krutonger? Med lite kreativitet kan matrester bli något helt nytt – och samtidigt bidra till minskad klimatpåverkan.

Resterkocken är en mattävling för grundskoleelever som uppmuntrar till nytänkande i köket. Genom att laga rätter av rester får eleverna möjlighet att utveckla sin kreativitet, samtidigt som de lär sig om hållbar konsumtion och minskat matsvinn. Tävlingen arrangeras av Sysav tillsammans med flera samarbetspartners.

– Genom att uppmuntra barn och unga att ta vara på sina matrester kan vi både minska matsvinnet och bidra till en mer hållbar framtid. Att till exempel lära sig att använda sina sinnen för att avgöra om maten går att äta är en viktig kunskap – och genom Resterkocken får elever möjlighet att testa sina idéer på ett konkret och roligt sätt, säger Emma Nilsson, miljöstrateg på avfallsenheten.

Tävlingen pågår mellan 1 oktober 2025 och 1 mars 2026 och riktar sig till alla elever i grundskolan. Bidragen skickas in via resterkocken.se, och vinnarna får 10 000 kronor till klasskassan. Finalister belönas med 2 000 kronor.

Ett viktigt sammanhang

Resterkocken startar strax efter Internationella Matsvinnsdagen den 29 september – en FN-instiftad dag som lyfter den globala utmaningen med matsvinn. I Sverige slänger hushållen i genomsnitt 33 kilo ätbar mat per person och år. Globalt står matsvinnet för upp till 10 procent av växthusgasutsläppen.

Att minska matsvinnet är en viktig del i arbetet för att nå klimatmålen i Agenda 2030. Genom initiativ som Resterkocken får barn och unga en konkret möjlighet att bidra – en rätt i taget.