Ystads kommun inför fyrfackskärl

Information om fyrfackskärl för sortering av förpackningar och tidningar vid bostaden.

Kvinna sorterar sina förpackningar i fyrfackskärl.

Nu får fler fyrfackskärl

Under vecka 9–11 2025 har Ystads kommun satt ut de nya fyrfackskärlen i de områden som ingick i den andra etappen. Det var totalt 5400 kärl som sattes ut till 2700 hushåll, och samtidigt plockades ungefär 3600 gamla rest- och matavfallskärl hem.

Information i Kärl 1
vid utsättning

Var uppmärksam på att det ligger en påse med matavfallspåsar, en broschyr om sortering och en ingen reklam, tack-dekal i facket för tidningar i Kärl 1. Påsen fästs i locket med ett nyckelband. De hushåll som inte har haft sortering av matavfall tidigare får också en hållare för matavfallspåsarna, att ha i köket.

De nya fyrfackskärlen som införs i Ystads kommun.

Står dina gamla rest- och matavfallskärl kvar?

Om vi missade att plocka hem dina gamla rest- och matavfallskärl när vi satte ut dina nya fyrfackskärl, så ska du ställa ut dem – väl synligt – på ordinarie hämtningsplats under vecka 19 (5–9 maj). Vi kommer då att köra runt och plocka hem de gamla rest- och matavfallskärl som av någon anledning missats.

Två moderna kärl med fyra fack i varje

Du kan tänka på fyrfackskärlen som en egen återvinningsstation i lagom storlek precis utanför din dörr. När det är dags för tömning behöver du bara placera dina kärl med handtagen utåt vid tomtgränsen. Smidigt, eller hur?

Kärl 1

Kärl 1 töms varannan vecka. Här sorteras restavfall (162 liter), matavfall (118 liter), färgade glasförpackningar (30 liter) och tidningar (60 liter).

Kärl 2

Kärl 2 töms var fjärde vecka. Här sorteras pappersförpackningar (155 liter), plastförpackningar (155 liter), ofärgade glasförpackningar (30 liter) och metallförpackningar (30 liter).

I kärl 1 sorteras mat- och restavfall, färgade glasförpackningar och tidningar. I kärl 2 sorteras förpackningar av plast, papper, ofärgat glas och metall.

Gör plats för dina kärl

På tömningsdagen ska kärlen stå vid tomtgränsen eller annan överenskommen plats. Det här ska du tänka på:

  • För att det enkelt ska gå att dra ut och ställa tillbaka kärlen vid tömning måste det vara plats mellan och runt kärlen. En uppställningsplats för båda kärlen ska därför vara minst 1,8 x 1 meter. Har du även ett trädgårdskärl så behövs ytterligare 90 cm.
  • Se till att det är en platt, hårdgjord yta där kärlen står och längs dragvägen.
  • Tänk på framkomligheten, inga buskage eller träd ska vara i vägen.
  • Det får inte finnas några trösklar, trappsteg eller nivåskillnader längs dragvägen.

Kärlens mått

Bredd: 77 cm
Djup: 91 cm
Höjd: 110 cm (184 cm med öppet lock)

Så funkar det

Det tredje hjulet

Fyrfackskärl har ett tredje hjul som gör dem lättare att flytta.

Fyrfackskärlen har ett tredje hjul som gör dem lättare att flytta, så länge de står på bra underlag. Om kärlen står på ett jämnt underlag, som asfalt eller plattor, kan kärlen placeras i den riktning som passar dig – med handtaget inåt eller utåt. Om kärlen inte kan placeras på jämn yta, utan står på till exempel hårdpackat grus, ska kärlen vändas med handtaget utåt för att de ska kunna tömmas. Om kärlen står med handtaget inåt kan det tredje hjulet vara låst på tömningsdagen, men om kärlen står med handtaget utåt ska det tredje hjulet vara olåst på tömningsdagen.

Så ser det ut i sopbilen

Fyrfacksbil med öppen baksida så att alla fyra fack är synliga.

Varje fack i sopbilen har en motsvarighet i sopkärlet. För att sorterat material ska hållas isär finns det fyra fack i kärlet och fyra fack i bilen. Kärl 1 töms varannan vecka, och kärl 2 töms var fjärde vecka. I olika sopbilar, såklart.

Så sorterar du ditt avfall

Vill du veta mer om hur du ska sortera i dina fyrfackskärl? Ta en titt i vår broschyr:

Plastminimerare

Får du inte plats med plasten? Mjukplast tar mindre plats om de komprimeras i en liten plastpåse, till exempel en brödpåse. Plastminimeraren hjälper dig att pressa ihop din mjukplast och kan hämtas hos Tekniska avdelningen på Koppargatan 7 i Ystad.

Utskick om fyrfackskärl

Utskick 4

Broschyren som skickades ut i januari 2025 till de som fick fyrfackskärl i februari–mars:

Utskick 3

I augusti 2024 skickades den här broschyren till de hushåll som ingår i etapp 2:

Utskick 2

Broschyren som skickades ut i januari 2024 till de som fick fyrfackskärl i mars 2024:

Utskick 1

I juni 2023 skickades en broschyr med information om det kommande införandet av fyrfackskärl till alla villa- och fritidshushåll i Ystads kommun. Här hittar du den:

Vanliga frågor och svar

Vad kostar det?

Avfallstaxan för fyrfackskärl förblir oförändrad under 2025. Du hittar alltid nu gällande taxa här:

När kommer kärlen?

De nya fyrfackskärlen kommer huvudsakligen att införas i två etapper. Cirka 4000 hushåll fick de nya fyrfackskärlen 2024. I februari–mars 2025 fick ytterligare cirka 3000 hushåll de nya kärlen. Några hushåll, som kräver särskilda lösningar, kommer att få vänta till efter etapp 2 innan de får närsortering av förpackningar och returpapper.

Vilka ska få fyrfackskärl?

De nya fyrfackskärlen kommer att införas i en- och tvåbostadshusen i kommunen, inklusive fritidshusen. Enstaka fastigheter och områden där det inte går att införa fyrfackskärl, kommer att få andra lösningar.

Jag bor i en samfällighet, får vi också fyrfackskärl?

För samfälligheter med gemensam avfallslösning finns det andra lösningar. Läs mer på:

Jag bor i flerbostadshus, får vi också fyrfackskärl?

Det finns andra lösningar för flerbostadshus. Läs mer på:

Kan vi få fyrfackskärl till mitt företag?

Det finns andra lösningar för företag. Läs mer på:

Måste jag ha fyrfackskärl?

Enligt regeringsbeslut från 2022 ska alla hushåll ha fastighetsnära insamling av förpacknings- och matavfall. I Ystad innebär det att en- och tvåbostadshusen i första hand ska ha fyrfackskärl. Enstaka fastigheter och områden där det inte går att införa fyrfackskärl, kommer att få andra lösningar.

Måste jag ha båda kärlen?

Ja, för att kunna sortera förpackningar och matavfall vid fastigheten, som regeringen har beslutat om, behövs båda kärlen.

Kan jag dela kärl med grannen?

Delad glädje är dubbel glädje! Under förutsättning att kärlen inte blir överfyllda kan två eller tre hushåll dela på ett abonnemang med fyrfackskärl. En annan förutsättning är att båda kärlen ska tömmas från samma adress.

Hur ofta töms kärlen?

Kärl 1 töms varannan vecka och kärl 2 töms var fjärde vecka.

Varför har ni valt den indelningen på kärlen?

Fördelningen är väl genomtänkt och baserad på andra kommuners erfarenheter av systemet. Det är ca 75 kommuner som redan har systemet och många av dem har haft det i över 10 år och har hunnit testa och ändra efter kommuninvånarnas behov. Den indelning vi har valt är densamma som många andra kommuner har landat i.

Även om kärl 1 töms oftare än kärl 2, så ligger plast och papper i de stora facken i kärl 2 och det är därmed större volym som kan hanteras än om dessa fraktioner legat i de små facken i kärl 1. Skrymmande plast- och pappersförpackningar kan hushållen fortsätta att lämna på återvinningsstation, vid behov. Mat- och restavfall finns det däremot ingen annanstans att lämna än i kärlet vid fastigheten.

Kan jag ha sommarhämtning av fyrfackskärlen?

Ja, om man har ett fritidshus och bara är här under sommaren kan man ha abonnemang med sommarhämtning för de nya fyrfackskärlen.

Kan jag ha månadshämtning av fyrfackskärlen?

Kärl 1 töms varannan vecka och kärl 2 töms var fjärde vecka. Det går inte att ha tömning oftare eller mer sällan.

Slipper jag åka till återvinningsstationen nu?

Ja, nästan. Skrymmande förpackningar ska fortfarande lämnas på återvinningsstationen och om du har mycket avfall av en viss fraktion kan du även i fortsättningen behöva åka till återvinningsstationen med det som inte får plats i kärlen.

Vad händer med avfallet?

Både tidningar och förpackningar av glas, metall, papper och plast återvinns. Matavfall blir till biogas och biogödsel, medan restavfallet förbränns i en process där värmen tas tillvara.

Kontakt

Tekniska avdelningens kundservice
Telefon: 0411-57 77 77
(måndag–fredag kl. 9–12)
E-post: tekniska@ystad.se

Frågor om fyrfack
Telefon: 0411-57 77 74
(måndag–fredag kl. 9–12)
E-post: fyrfack@ystad.se

Avfallsenhetens Facebook
På Facebook-sidan Hållbart i Ystad hittar du tips, nyheter och information kring miljö och avfall. Gå in och gilla!

Följ Ystad kommun på Facebook

Driftinformation från Avfallsenheten
Här publicerar vi aktuell information om driftstörningar i avfallshanteringen: Driftinformation från Avfallsenheten