Insamling av spillfett

Här hittar du information om hur du samlar in använt matfett i Ystads kommun – till exempel frityrolja och fett från stekbord, även kallat spillfett.

Insamling av spillfett – hur fungerar det?

Restaurangverksamheter som ger upphov till använt matfett, exempelvis frityrolja och fett från stekbord, så kallat ”spillfett”, ska samla upp det i behållare, till exempel i dunk, fat eller liknande. Detta är för att begränsa fettutsläppet på avloppsnätet, som annars kan orsaka stopp. Insamlingen av detta avfall utförs av privata insamlingsentreprenörer.

Även om du har en fettavskiljare installerad, måste du ändå samla upp spillfett i dunk, fat eller liknande. Fettavskiljare är inte konstruerade för att ta emot större fettmängder på en gång, därför är det inte tillåtet att tömma frityrolja eller liknande oljor direkt i avskiljaren. Fettavskiljare hanterar fett från matlagning och diskning. Använt matfett, exempelvis frityrolja och fett från stekbord, hanteras som spillfett.

Meddela om du har insamling av spillfett via vår e-tjänst

Om du redan har insamling av spillfett från din verksamhet ser vi helst att du meddelar kommunen detta då vi just nu kartlägger utsläpp av fetthaltigt spillvatten.

Vill du bli auktoriserad insamlingsentreprenör?

Alla aktörer som uppfyller kraven kommer kunna ingå i Ystads kommuns auktorisationssystem för upphämtning, transport och omhändertagande av spillfett. Ansökan sker löpande och endast fullständig ansökan beaktas.

Ansökan sker genom att bilaga 1 – Ansökningsformulär fylls i och skickas in enligt punkt 2.3 i Auktorisationsföreskrifterna. Ansökan ska undertecknas av behörig företrädare.

Följande dokument ingår i auktorisationssystemet: