Vanliga frågor om vatten

Här får du svar på de vanligaste frågorna om vattnet i Ystads kommun.

Hur hårt är vattnet i Ystads kommun?

Dricksvattnet i Ystads kommun håller just nu cirka 9 dh (tyska grader), vilket innebär att vattnet är medelhårt.

Vad ska jag göra om jag inte har vatten i kranen?

Om du bor i lägenhet ska du i första hand kontakta din hyresvärd. Du som bor i egen fastighet ska först kontrollera om det finns en vattenläcka inne på fastigheten. Om ingenting är fel i din fastighet så kan du kolla om det är några planerade vattenavstängningar i ditt område. Om det inte är så kontakta VA-enheten.

Jag har stopp i avloppet. Vad ska jag göra?

Vid fel på va-ledningar inom tomtmark kontakta i första hand en rörläggare. Om du upptäcker något fel på va-ledningar utanför tomtgräns kontakta VA-enheten.

Vad ska jag göra om vattnet i kranen luktar eller smakar konstigt?

Du som bor i lägenhet ska i första hand kontakta din hyresvärd. Du som bor i egen fastighet och inte tar vatten från egen brunn kontaktar va-enheten.

Översvämning

Kontakta en rörläggare, för att åtgärda de akuta problemen och gör samtidigt en anmälan till ditt försäkringsbolag. Om du misstänker att översvämningen beror på brister i det allmänna ledningsnätet, kontakta genast VA-enheten.

Varför är vattnet vitt när det kommer från kranen?

Mjölkvit färg beror på små luftbubblor i vattnet och är helt ofarligt. De kan bildas då trycket sjunker då vattnet tappas ur ledningen eller genom att luft blandas in i vattenstrålen i kranen. Om man fyller ett glas med vatten och låter det stå någon minut så flyter bubblorna upp till ytan och vattnet klarnar.

Bör man dricka varmvatten?

Nej det bör man inte. Det är bara kallvatten som klassas som livsmedel och måste klara de gränsvärden för dricksvatten som är uppsatta av Livsmedelsverket, det genomgår därför regelbunden provning och kontroll. Varmvatten däremot kontrolleras inte och bör därför inte användas som dryck eller i matlagning. Ibland innehåller varmvatten höga halter av bakterier och koppar.

Vad gör man om varmvattnet är brungrönt om man har fjärrvärme?

För kontroll så spola bara i kallvattenkranen och stäng om möjligt kranen på inkommande fjärrvärmeledning. Om vattnet inte blir rent efter spolningen kontakta VA-enheten. Om vattnet blir rent igen efter detta så är er värmeväxlare trasig, kontakta Ystad Energi.

Jag har råttor i avloppet

Upptäcker du att det finns råttor i det kommunala spillvattennätet ansvarar va-enheten för bekämpning av dessa vid behov. Vi samarbetar med Anticimex.

Var får man tvätta bilen?

Biltvätt ska ske vid anläggning med bra reningsutrustning. För biltvätt i liten omfattning kan tvätt också ske på plats där avloppsvattnet kan infiltrera, till exempel på grusad plan eller gräsmatta. Tvätta inte bilen på gatan eller ytor där vattnet rinner orenat via dagvattenbrunnar till vattendrag.

Vad får jag spola ned i avloppet?

Toaletten är avsedd enbart för avföring, urin och toalettpapper. I hushållets övriga avlopp får man spola ner normalt tvätt- och diskvatten. Spola inte ned följande: kemikalier (bensin, lacknafta, målarfärg, fotokemikalier, bekämpningsmedel etc.), kvicksilver, mediciner, fett och oljor, fasta föremål (tops, bindor, tamponger etc.)

Kontakt

Kundservice tekniska avdelningen

Telefon: 0411-57 77 77
Telefontid: måndag-fredag 09.00-12.00

E-post: tekniska@ystad.se