FAQ
Vanliga frågor och svar om att arbeta som timvikarie i Bemanningen utbildningsförvaltningen.
Är jag anställd av Ystads kommun när jag arbetar som timvikarie hos er?
Timanställd är begrepp som ofta används. Men timanställning är ingen anställningsform. Det är inte heller ”timmis”. Anställningsformen är ”vikariat intermittent”. I ditt avtal står att du är anställd av Ystads kommun endast vid de tillfällen du är bokad på jobb. Däremellan föreligger formellt ingen anställning.
Har jag uppsägningstid?
Formellt ingår du ett avtal då du lagt dig tillgänglig och blir bokad på ett jobb. Du förväntas infinna dig på arbetsplatsen den bokade tiden. Har du blivit inbokad på ett längre vikariat som löper under en period på minst 3 månader, har du uppsägningstid, vanligtvis en månad.
Har jag rätt till sjuklön?
Rätten till sjuklön avgörs av hur mycket du arbetat, generellt gäller att du arbetat 14 dagar bakåt i tiden för att Ystads kommun ska betala ut sjuklön. Du ska även varit inbokad på jobb och därefter blivit avbokad pga sjukdom, för att kunna få ersättning.
Har jag rätt till VAB?
Du ska ha varit inbokad på jobb, och sedan avbokad pga barns sjukdom för att erhålla ersättning
Ska jag ha lönesamtal?
Som timvikarie revideras din lön årligen, detta sker under våren i samband med den årliga lönerevisionen som genomförs i mars-maj månad. Lönen är individuell och differentierad. Som timvikarie kallas du inte till lönesamtal. Om det önskas får du själv efterfråga det genom att kontakta Bemanningen.
Får jag äta gratis mat på skolan/förskolan tillsammans med barnen?
Det är inte alltid Bemanningen får besked i beställningen om att vikarien får äta pedagogisk lunch med barnen (pedagogisk lunch är betald arbetstid – du jobbar under tiden du får en kostnadsfri måltid) Förbered dig därför alltid på att du ska ha mat med dig själv. Om du arbetar mer än 5 timmar, har du rätt till rast 30 minuter och du kan lämna uppdraget för att äta. Prata med arbetsplatsen om lämplig tidpunkt för att ta denna paus.
Hur vet jag vad som förväntas av mig då jag kommer ut till min arbetsplats?
Ställ frågor! Kommer du till en skola och ska undervisa, ska det finnas en planering. Är du i annan verksamhet, fråga vad de önskar att du gör, hur de vill att du gör och så vidare. Visa dig engagerad och intresserad! Iaktta dina kollegor på arbetsplatsen, hur de gör och ta del av enhetens rutiner och arbetssätt.
Får jag körersättning?
Ja, men bara om du förflyttar dig mellan två olika arbetsplatser under samma dag, då utges ersättning för transporten mellan dessa två arbetsplatser. Vänd dig till kontoret, så berättar vi hur du rapporterar detta. Om du ligger tillgänglig hela dagen kan vi boka ut dig på mer än ett arbetspass på olika enheter.
Vad gäller angående sekretessen?
Du har tystnadsplikt i ditt arbete som vikarie. Vad man fått reda på under tystnadsplikt i sitt arbete, får man inte tala om ens efter det att man avslutat arbetet i Ystads kommun. Tystnadsplikten gäller på livstid. Bestämmelser om brott mot tystnadsplikten finns i 20 kap. 3 § brottsbalken.