Frågor och svar om digitala verktyg i skolan

Har Ystads kommun spärrat olämpliga sidor på internet? Vad gör jag om mitt barn glömde lärplattan eller datorn på bussen? Läs svaren på de vanligaste frågorna om digitala verktyg i skolan här.

Programvaror, tjänster och webbplatser

Vilka appar och program får installeras på det digitala verktyget?

Det finns ingen AppStore på elevernas iPad, istället finns något som heter Student. I Student finns appar som är valda av skolan, och de manageras via ett system. Ditt barn får inte själv installera några appar på iPaden, utöver de appar som finns i Student.

När det gäller elevernas datorer, PC och Mac, hämtar eleverna aktuella skolprogram via antingen Software Center eller Self Service.

Vad gör lärarna om eleverna kollar på fel sidor under lektionstid och inte gör skolarbete?

Det digitala verktyget är ett redskap som ska användas för skolarbete. Skolans regler för hur vi lär och umgås i klassrummet gäller oavsett om vi använder ett digitalt verktyg eller skolböcker.

Spärrar kommunen olämpliga sidor?

Vi har medvetet valt att jobba med frihet under ansvar. Spärrarna för olämpliga sidor måste också finnas "i huvudet" på eleverna. Eleverna måste tidigt lära sig att hantera ansvar utan spärrar i de digitala verktygen. Skolan arbetar med IT, digitalisering och etiska frågor tillsammans med eleverna.

Det finns dock en viss form av begränsningar för vuxet innehåll både genom kommunens nät och brandväggar och genom vårt MDM-system.

Har skolan koll på vad mitt barn använder det digitala verktyget till?

Ja, skolan kan komma att kontrollera innehållet i det digitala verktyget och vilka sidor som besökts. Skola och hem måste samarbeta kring användningen.

Jag anser att mitt barn använder verktyget till att spela för mycket. Hur tänker ni att vi ska kunna begränsa det nu?

Ett digitalt verktyg är främst till för skolarbete. I skolan är det lärarna som bestämmer vad vektygen ska användas till och har också möjligheter att styra användningen under lektionstid. Missbrukas verktyget kan det bli konsekvenser kring användningen.

Ni som föräldrar sätter gränser för användandet i hemmet.

Skador, stöld och rån

Skolan ska vara avgiftsfri, varför måste jag betala när mitt barns digitala verktyg går sönder?

Ja, utbildning i grundskola ska enligt skollagen vara avgiftsfri. Skollagen skriver inte heller något om ansvar när skolans egendom, till exempel om ett digitalt verktyg, förstörs eller försvinner. I dessa fall gäller de grundläggande regler om skadeståndsansvar som finns i skadeståndslagen.

Har ett digitalt verktyg förstörts eller försvunnit på grund av vårdslöshet (eleven har inte följt de grundläggande reglerna) eller uppsåtlighet kan Ystads kommun komma att kräva ersättning från vårdnadshavarna. Det görs i dialog mellan skolan och hemmet.

Mitt barns digitala verktyg blev stulet i skolan, vem ersätter det?

Under förutsättning att ditt barn har förvarat och hanterat verktyget enligt reglerna står skolan för kostnaden. Det är viktigt att eleven alltid håller det digitala verktyget under uppsikt eller inlåst.

Mitt barn tappade det digitala verktyget i golvet och det gick sönder. Vem ersätter det?

  • Grundskolan: Om det bedöms som en olyckshändelse står skolan för kostnaden, om ditt barn har vidtagit normal försiktighet.
  • Gymnasieskolan: Om skolans försäkringsbolag bedömer skadan som en olyckshändelse behöver hemmet betala 1000 kronor i självrisk. Om skolans försäkringsbolag bedömer skadan som oaktsamhet blir hemmet ersättningsskyldig för datorns värde.

Mitt barn spillde vätska i verktyget, vem ersätter om det inte fungerar?

I reglerna står uttryckligen att ingen vätska får finnas i närheten av det digitala verktyget. Slutar det digitala verktyget att fungera på grund av vattenskada kommer du att behöva betala ett ersättningsbelopp.

Mitt barn glömde det digitala verktyget på bussen. Vad ska jag göra?

Du behöver dels göra en polisanmälan. Du behöver också kontakta skolans IT-ansvarige och fylla i en incidentrapport som lämnas till skolan. Incidentrapporten får du av skolan.

Skolan kommer informera dig om lämplig ersättning. I de flesta fall brukar ersättningen beräknas utifrån verktygets ålder.

Hur ska mitt barn agera vid ett rån?

Om ditt barn utsätts för rån ska det lämna ifrån sig verktyget direkt, utan undantag.

Du behöver göra en polisanmälan och också fylla i en incidentrapport och lämna till skolan. Därefter kallar rektor till möte där ni diskuterar eventuella stödinsatser för ditt barn. Skolan står för kostnaden.

Rutiner

Mitt barn går i grundskolan. Ska lärplattan alltid tas hem?

Du kan även välja att alltid förvara den på skolan. Det görs i dialog med skolan.

Vad händer om mitt barn glömmer det digitala verktyget hemma?

Ditt barn förväntas ha med lärplattan eller datorn varje dag. Om ditt barn missar att ta med den en dag eller om den inte är laddad får ni ta ansvar för att ta igen sådant ditt barn missat.

Måste det digitala verktyget vara laddat varje dag?

Ja.

Var ska lärplattan eller datorn förvaras när mitt barn har idrott eller är på fritids?

Åk 2-6: Förvara den där läraren säger att den ska förvaras.
Åk 7-9: Förvara den i det låsta skåpet.
Gymnasieskolan: Förvara den i det låsta skåpet, med godkänt lås.

Support och service

Det digitala verktyget fungerar inte som det ska. Vad ska jag göra?

På varje skola finns en eller flera IT-ansvariga/IT-support som kan hjälpa till. Ditt barn behöver kontakta den personen i första hand.

Om mitt barns digitala verktyg är sönder och behöver in på service, hur lång tid tar det innan den kommer tillbaka?

Skolan har enheter att låna ut, och oftast får man en lärplatta eller en dator i ersättning samma dag som det lämnas in. Det är skadan som avgör hur lång tid det tar innan verktyget kommer tillbaka.

Lärplattan fungerar inte med det trådlösa nätverk hemma. Kan skolans IT-ansvarige hjälpa mig?

Tyvärr kan skolan inte hjälpa till med tekniken i hemmet. Ditt barn har tillgång till internet i skolan.

Kontakt

Vänd dig i första hand till skolans IT-ansvarige/IT-support via skolans funktionsbrevlåda.

Du kan också kontakta utbildningsförvaltningen:

E-post: utvecklingsenheten@ystad.se