Skolstart

Välkommen till Ystads grundskolor läsåret 2024/2025. Här hittar du viktig information som till exempel skolstartstider och aktuella e-tjänster.

Läsåret 2024/2025 startar den 19 augusti

Som förälder är det mycket man behöver ha koll på inför ett nytt läsår. Utbildningsförvaltningen har försökt att samla det viktigaste du behöver på ett och samma ställe. Tveka inte att kontakta respektive skola om du har fler frågor eller funderingar. Du kan också kontakta förvaltningen direkt.

Kontakt utbildningsförvaltningen

Postadress: Nya Rådhuset/Utbildning, Österportstorg 2, 271 80 Ystad
Besöksadress: Piparegrän 3, 271 42 Ystad

E-post: bun@ystad.se

Skolstarts- och läsårstider

Läsåret för Ystads kommunala grundskolor startar måndagen den 19 augusti 2024

 

Skola

Tid

Anpassade grundskolan


Backaskolan


Edvinshemsskolan


Hedeskoga skola


Källan skola


Köpingebro skola


Löderups skola


Norreportskolan


Svarteskolan

 

Sövestads skola


Västerportskolan


Fritidshem

Fritidshemmet finns i anslutning till skolan och är öppet både skoldagar och lov- och studiedagar.

Ansökan

Du ansöker om plats i fritidshemmet via en e-tjänst. Vårdnadshavare till barn i blivande förskoleklass kan ansöka om plats när placeringsbeskeden har skickats ut, men också senare under ett läsår.

Avslut på nuvarande förskola

Sista dagen ditt barn kan vara på sin förskola är den 31 juli. Från den 1 augusti övergår omsorgen till fritidshemmet, om du har ansökt om plats.

E-tjänster

E-tjänster Ystad

Alla kommunens e-tjänster hittar du via kommunens e-tjänsteportal.

Skolstart grundskola

Den kanske viktigaste e-tjänsten du behöver ha koll på inför skolstart är e-tjänsten Skolstart grundskola. I denna e-tjänst lämnar du den information skolan behöver om ditt barn inför varje läsår, eftersom skolan behöver ha aktuella uppgifter. Många av uppgifterna överförs automatiskt till Vklass.

Specialkost

Anmälan om specialkost och anpassade måltider görs via en e-tjänst. Har du sedan tidigare anmält om specialkost eller anpassade måltider behöver du inte göra det igen inför ett nytt läsår.

Skolskjuts

Elever i grundskolan som har långt till skolan kan ha rätt till skolskjuts. Du kan ansöka om skolskjuts via en e-tjänst. Ansökan ska endast göras inför det läsår skolskjutsen ska nyttjas. Du kan ansöka om skolskjuts senare under läsåret och då får du räkna med en handläggningstid på upp till två veckor.

Frågor eller synpunkter

Har du frågor eller synpunkter kring e-tjänster som rör grundskola? Då är du välkommen att kontakta oss!

Lärplattformen Vklass

Använda Vklass

Vklass är den lärplattform som används i Ystads kommun, från förskola till och med gymnasiet. Via Vklass kan du följa ditt barns lärande och också kommunicera med skolans personal. Du kan använda Vklass både via webbläsaren och via Vklass app.

Logga in i Vklass

Det finns ett flertal sätt för dig som vårdnadshavare att logga in i Vklass.

Logga in med inloggningsuppgifter

Ska ditt barn börja i förskoleklass och ditt barn har gått på en kommunal förskola? Då har du samma inloggningsuppgifter som tidigare.

Är du ny användare hjälper respektive skola dig med dina inloggningsuppgifter.

Logga in med BankID på dator

Har du inget BankID behöver du kontakta din bank.

  1. Klicka på länken nedan.
  2. Välj Logga in med BankID för vårdnadshavare
  3. Du slussas vidare till Ystads inloggningsportal.
  4. Starta BankID-appen och läs av QR-koden.

Länk till inloggning via bank-id

Logga in med BankID i Vklass app

Du laddar ner Vklass app i din mobil där du normalt hittar appar.

  1. Klicka på Logga in.
  2. Klicka på Välj organisation och scrolla till Ystads kommun
  3. Klicka på Ystad
  4. Välj BankID och logga in som vanligt med BankID.

Mer information

Det är viktigt att du följer vad som händer i Vklass och håller dig uppdaterad. Här kan du läsa mer om hur Vklass används i grundskolan och vad som förväntas av dig som vårdnadshavare.

Läs mer om Vklass

Närvaro och ledighet

Ystads kommun arbetar aktivt för att främja skolnärvaro. Det finns ett starkt samband mellan hög närvaro i skolan och och goda studieresultat. Närvaro är viktig för att uppleva delaktighet och en förutsättning för att elever ska få sin rätt till utbildning. I skolan får eleverna utveckla sitt lärande tillsammans med kompetenta lärare och skolkamrater. Skolorna i Ystad strävar efter att skapa ett positivt och tryggt skolklimat och efter att ge eleverna det vuxenstöd de vill ha och behöver. Du som vårdnadshavare har ett stort ansvar för att se till att ditt barn kommer till skolan och deltar vid alla sina lektioner.

Ett svenskt skolår omfattar 178 dagar. Att vara borta 10 % kan tyckas vara lite. Men om ditt barn är borta 10 % varje läsår har de när de lämnar grundskolan missat ett helt års studier.

Läs mer om skolplikt, rutiner för närvaro, hur du frånvaroanmäler och ta del av riktlinjer för ledighet.

Måltider

Måltiderna ska medverka till att ge barn och ungdomar goda matvanor, god hälsa och de bästa förutsättningarna för att utvecklas och må bra. Måltiderna ska vara smakrika, näringsriktiga, inbjudande, varierende och uppskattas av matgästerna. Måltiderna fördelas jämnt över dagen utifrån de riktlinjer som finns från Livsmedelsverket. Alla måltider lagas i våra tillagningskök.

Du vet väl om att ditt barn kan få frukost i skolan även om det inte är inskrivet på fritids?

Frukost kostar 15 kronor och mellanmål kostar 20 kronor. Mellanmålspåse finns att förbeställa på högstadieskolorna och de kostar 23 kronor.