Att tänka på - ABC
Vad kan vara viktigt att ha med sig som vårdnadshavare till en elev i Ystads kommunala grundskolor?
A
Allergier
Ystads för- och grundskolor är parfym- och nötfria. Det är inte tillåtet att ta med sig mat som innehåller trädnötter, jordnötter, mandel eller sesamfrö till skolan.
Akuta situationer
Vid akuta situationer, till exempel snöoväder, kan verksamheten ställas in. Information om detta lämnas via ystad.se och Vklass. Akut information skickas ibland via sms, därför är det viktigt att du loggar in i Vklass och uppdaterar dina kontaktuppgifter.
Håll också utkik på ystad.se/skolskjuts för att se vilka turer som eventuellt ställs in.
Anpassad grundskola
Anpassad grundskola är ett alternativ till grundskolan för barn med intellektuell funktionsnedsättning. Anpassad grundskola följer sin egen läroplan. Utbildningen ska bidra till utveckling, social gemenskap och ge en god grund för ett aktivt deltagande i samhället.
B
Backa barnet
De allra flesta barn får all hjälp och stöd de behöver av sina vårdnadshavare eller familjer men ibland kan det behövas lite extra stöd. Backa barnet är en gemensam modell för att säkerställa barns rättigheter, tidigt uppmärksamma barns behovs och ge samordnat stöd. I Backa barnet arbetar Polisen, Region Skåne och Ystads kommun tillsammans.
Besöka skolan
Ystads kommun uppmuntrar intresserade vårdnadshavare och generellt är vårdnadshavare alltid välkomna till skolan. Ta kontakt med ditt barns skola i god tid för att avisera ditt besök. Skolan avgör om det passar att besöka gruppen.
Bibliotek
Alla skolor har ett skolbibliotek.
Grundskolorna besöker vid vissa tillfällen kommunens bibliotek. Eleverna ges då möjlighet att låna böcker. Eleverna får ett lånekort i förskoleklass, om du som vårdnadshavare skriver under ansökan via e-tjänsten Skolstart. Lånekortet är en värdehandling. Skolan ansvarar inte för att lånade böcker lämnas igen.
Stadsbiblioteket har ett nära samarbete med kommunens skolbiblioteksenhet.
Borttappade saker
Kontakta ditt barns skola för att få mer information om var upphittade föremål finns. Förvara aldrig värdesaker eller pengar i kapprum eller omklädningsrum. Märk tillhörigheter med namn och klass. Skolan eller kommunen har ingen möjlighet att ersätta borttappade saker. Du behöver kontakta ditt försäkringsbolag för att få eventuell ersättning för borttappade eller stulna saker.
Brand
Utbildningsförvaltningen har en brandskyddspolicy och bedriver ett systematiskt brandskyddsarbete. All personal har kännedom om förebyggande brandskydd, alarmering och utrymning samt kunskap om att ingripa vid ett nödläge. All personal får regelbundet utbildning om brandskydd och hjärt- och lungräddning. Kolla gärna med ditt barn så att hen har koll på skolans uppsamlingsplats!
Byte av skola
Om du och ditt barn önskar byta skola under pågående läsår behöver du ansöka om en ny skolplacering via en e-tjänst. Länk till e-tjänst och mer information om skolplacering finns på kommunens hemsida: ystad.se/skolval
C
Cykling
För de barn som bor nära skolan är det bästa alternativet, ur miljö- och hälsosynpunkt, att gå eller cykla. Att skjutsa barnen till skolan gör att det blir mycket trafik kring skolan och ökar föräldrars oro för sina barns trygghet och säkerhet. Barn som är yngre än 12 år har oftast inte de förutsättningar som krävs för att cykla i komplicerade trafikmiljöer. I måttligt trafikerad miljö kan man som förälder eller annan vuxen cykla tillsammans till skolan när barnet är 7–8 år. För cykling i mer trafikerade miljöer bör man vänta ytterligare några år.
Källa: NTF
D
Delaktighet och inflytande
Alla elever har, med stigande ålder, rätt till inflytande över planering, genomförande och utvärdering av undervisningen enligt Skolverket. Det kan ske både i den faktiska undervisningen och i form av klass- och elevråd.
Ystads kommun värnar om ett gott samarbete med vårdnadshavare. Du håller dig lättast informerad och delaktig genom att kontinuerligt logga in i Vklass. Minst en gång per läsår bjuds du in till föräldramöte. Många skolor har ett föräldraråd som träffas regelbundet för att skapa delaktighet och insyn.
Digitala verktyg
I Ystads kommun har alla elever från årskurs 2 ett eget digitalt verktyg för skolarbete. Eleverna kvitterar ut en iPad i årskurs 2, 4 och 7. Läs mer om digitala verktyg i skolan och vilka regler som gäller här: ystad.se/digitalaverktyg
E
Elevhälsa
En väl fungerande barn- och elevhälsa är en förutsättning för en framgångsrik skolgång, med välmående barn och elever som utvecklas, mår bra och når sina mål i skolan.
Runt ditt barn finns många personer som gemensamt arbetar för att ditt barn ska må bra. Vänd dig i första hand till ditt barns lärare eller rektor om du har frågor kring ditt barns hälsa.
E-tjänster
Ystads kommun ger medborgarna allt fler möjligheter att genomföra ärenden digitalt via en rad olika e-tjänster istället för att använda blanketter.
Den kanske viktigaste e-tjänsterna du som vårdnadshavare behöver ha koll på inför skolstart är e-tjänsten Skolstart grundskola. Där lämnar du de uppgifter skolan behöver om ditt barn inför varje läsår. En annan viktig e-tjänst är Anmälan om specialkost och anpassad måltid.
Alla e-tjänster hittar du på Mina Sidor - E-tjänster.
Extra studietid
Extra studietid, i form av två timmar i anslutning till skoltiden, erbjuds alla elever i årskurs 4-9 och utgör ett komplement till den ordinarie undervisningen. Den extra studietiden är undervisning som syftar till att elever ska få hjälp med läxor och annat skolarbete, och på det sättet ges möjlighet att ta igen, befästa eller fördjupa sina ämneskunskaper.
Kontakta lärare eller rektor för mer information om hur extra studietid organiseras på just din skola.
F
Fotografering
Några skolor låter en extern leverantör fotografera eleverna för enskilda foton och kataloger. Det är frivilligt att delta och samtycke upprättas mellan leverantören och vårdnadshavarna.
Sedan hösten 2023 fotograferas inte längre elever i grundskolan för publicering på hemsida eller i sociala medier. I de mycket sällsynta fall Ystads kommun behöver foton eller film på elever kommer ett särskilt samtycke för det enskilda tillfället att upprättas.
Vi ber dig och andra anhöriga att inte dela egna foton på andras barn från exempelvis skolavslutningar i sociala medier, utan att först ha fått tillåtelse från respektive vårdnadshavare.
Fritidshem
Om ditt barn har omsorgsbehov innan och efter skolan finns fritidshem. Fritidshemmet kompletterar skolan och ska erbjuda barnen en meningsfylld, stimulerande och utvecklande fritid.
Läs mer om Ystads kommuns fritidshem och hur du ansöker om plats för ditt barn: ystad.se/fritidshem
Frånvaro
Du måste meddela skolan om ditt barn är frånvarande. Frånvaroanmälan ska göras varje dag före elevens första lektion. Du kan anmäla frånvaro för hela dagen eller del av dag (vid exempelvis tandläkarbesök). Du anmäler enklast ditt barns frånvaro via Vklass, men du kan också ringa 010-888 70 50
G
Grundskola
Grundskolan är obligatorisk. Skolplikten inleds med förskoleklassen det år som ditt barn fyller sex år, och avslutas när ditt barn går ut årskurs 9. I grundskolan ska var och en ska få den utbildning de behöver för att vara väl rustade för den framtid de kommer att möta när de lämnar skolan. Med hjälp av Om svenska skolan på Skolverket kan du få information om det svenska skolsystemet, där grundskolan är en del. Informationen finns på flera språk och gäller hela Sverige.
H
Hemsidan
På respektive skolas hemsida hittar du bland annat kontaktuppgifter och information om mål och arbetssätt.
I
Information
All information från kommunen och skolan skickas via Vklass, oftast i form av nyhetsinlägg. Vid akuta situationer skickas sms via Vklass. Därför är det viktigt att du loggar in i Vklass och säkerställer att dina kontaktuppgifter är uppdaterade.
Nyheter från utbildningsförvaltningen publiceras på ystad.se, under Förskola och skola.
Inloggningsuppgifter
Är du ny vårdnadshavare i kommunen så kommer skolan att dela ut inloggningsuppgifter till dig så att du kan logga in i Vklass.
Har du glömt dina inloggningsuppgifter till Vklass klickar du på Glömt lösenord.
Du kan också läsa här för hur du loggar in med hjälp av bank-id.
K
Kontakt
På respektive skolas hemsida finns kontaktuppgifter. Vill du nå ditt barns lärare gör du det enklast via Vklass under Meddelanden eller Kommunikation.
Kontaktuppgifter till utbildningsförvaltningen finns på ystad.se.
Du kan också ringa till kommunens växel för att bli kopplad till personen du söker.
Telefon: 0411-57 70 00
Kränkade behandling
Alla kommuner måste se till att varje verksamhet arbetar mot kränkande behandling av barn och elever. Det innebär att alla skolor ska genomföra åtgärder för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kontakta gärna ditt barns skola för mer information om hur just de arbetar.
Läs mer om hur Ystads kommun arbetar mot kränkning och mobbning.
L
Ledighet
Ditt barn får beviljas kortare ledighet för enskilda angelägenheter. Om det finns synnerliga skäl får längre ledighet beviljas. Du ansöker om ledighet i Vklass.
Lovskola
Lovskola erbjuds elever i årskurs 8 och 9 i grundskolan som riskerar att inte bli behöriga till ett nationellt yrkesprogram i gymnasieskolan. Om ditt barn är aktuell för lovskola kommer skolan att kontakta dig.
Läromedel
Skolan tillhandahåller läromedel för eleverna. Om ditt barn förlorar eller skadar läromedel kan du komma att bli ersättningsskyldig.
Läsårstider
M
Modersmålsundervisning
Det svenska samhället är flerspråkigt och mångkulturellt. Barn och ungdomar med ett annat modersmål än svenska har särskilda förutsättningar att utveckla flerspråkighet och är en tillgång att ta tillvara. Verksamheten för modersmålsundervisning och studiehandlingen erbjuder modersmålsundervisning och studiehandledning för elever som går i skola i Ystads kommun.
Mobiltelefoner i skolan
Ystads kommun har inget generellt förbud mot mobiltelefoner i skolan. Varje skola tar fram egna förhållningsregler kring mobilanvändandet. Under skoltid behöver ditt barn lämna mobilen i väskan eller i skåpet eller lämna in den till läraren under lektionstid. På många skolor får mobilerna användas på rasterna.
Skolan får omhänderta mobiltelefonen för att förebygga kränkande fotografering eller filmning.
Måltider
Måltiderna ska medverka till att ge barn och ungdomar goda matvanor, god hälsa och bästa förutsättningar för att utvecklas och må bra.
Alla skoldagar erbjuds frukost och mellanmål i skolrestaurangerna. De flesta skolrestauranger har öppet 07.15-08.00 för elever som inte är inskrivna i fritidsverksamheten - hör hur det är på just din skola!
Skolmatsedel finns i Vklass, men också på Skolmaten.se
N
Nattugglan
Nattugglan är Ystads dygnet-runt-förskola/fritids som erbjuder pedagogisk omsorg på obekväm arbetstid.
Läs mer om Nattugglans verksamhet och hur du ansöker om plats.
Närvaro
Närvaro är viktig för att ditt barn ska lyckas i skolan och för att uppleva delaktighet. Ystads kommun har rutiner för att tidigt uppmärksamma eventuell frånvaro oavsett orsak, och för att agera snabbt när frånvaron ökar.
O
Olycksfallsförsäkring
Kommunen har tecknat en olycksfallsförsäkring för elever, barn, ungdomar och andra grupper inom kommunens verksamhetsområde.
Försäkringen gäller elever i förskola, grundskola, anpassad skola samt fritidshem inklusive friskolor och gäller i hela världen utan självrisk.
P
Parkering
Om du lämnar och hämtar ditt barn med bil behöver du vara försiktig och visa hänsyn. Det är förbjudet att parkera i vändzoner eftersom det kan förhindra bussars framkomlighet och uttryckningsfordon att ta sig in på skolans område. Använd de avsedda parkeringsplatserna.
Personuppgifter
Ystads kommun hanterar en stor mängd personuppgifter dagligen, vilket krävs för att kunna bedriva undervisning.
R
Raster
Alla barn mår bra av att vara ute och få frisk luft mellan lektionerna. På de flesta skolorna arrangeras vuxenledda rastaktiviteter. Kontakta ditt barns skola för att få mer information kring hur rasterna fungerar.
S
Simundervisning
Alla elever i förskoleklass får simundervisning av utbildade simlärare på badhuset en gång i veckan.
Årskurs 1-9 får simundervisning av undervisande lärare på respektive skola, cirka 3-4 gånger per termin. Simförmåga ingår i kunskapskraven för årskurs 6 och 9.
Skolplacering
I Ystads kommun ansöker du om om skolplacering för ditt barn inför förskoleklass och inför årskurs 7. Om du önskar byta till annan kommunal skola under grundskoletiden ansöker du via en e-tjänst.
Skolskjuts
Skolskjuts beviljas för elever i kommunal grundskola som bor utanför tätorten Ystad, med folkbokföringsadress i Ystads kommun, om vägen till närmsta skola eller hållplats är längre än
- 1,5 kilometer för elever i årskurs F-3
- 2,5 kilometer för elever i årskurs 4-6
- 3,5 kilometer för elever i årskurs 7-9.
Mer information om rätten till skolskjuts och hur du ansöker hittar du här.
Socialtjänst
Om personalen i skolan misstänker att ett barn far illa är de skyldiga att anmäla det till Socialtjänsten. (Socialtjänstlagen §14) Socialtjänsten har en utredningsskyldighet.
Specialkost
Specialkost serveras av medicinska, etniska eller religiösa skäl. För medicinska skäl krävs ett läkarintyg.
Anmälan om specialkost görs via en e-tjänst. Intyg för specialkost kan lämnas direkt i e-tjänsten. I samma e-tjänst kan du också anmäla om Anpassad måltid och individuellt anpassad måltid.
Språkval
Från och med årskurs 6 erbjuds ditt barn att läsa ett extra språk. Ditt barn kan välja mellan spanska, franska och tyska. Undervisningen sker på Västerportskolan eller Norreportskolan. Språkvalet görs digitalt under vårterminen i årskurs 5.
Studiedagar
Studiedagar för lärare benämns numera som K-dagar; kompetensutvecklingsdagar. Under K-dagarna är skolan stängd. Fritids är öppet, så länge inte skolan via Vklass meddelat något annat.
Synpunkter eller klagomål
Om du har några klagomål, kritik eller andra synpunkter på en skola eller ett fritidshem hoppas vi att du framför dem direkt till just den verksamheten. Om du inte är nöjd med skolans hantering av ditt klagomål eller din kritik, eller har förbättringsförslag eller andra synpunkter ser vi fram emot att du kontaktar oss!
T
Tobak
Rökning och snusning är inte tillåtet i skolan eller på skolans område. Om skolan uppmärksammar märker att ditt barn röker eller snusar kommer du att kontaktas. Energidrycker är inte tillåtna i skolan.
Trafik
Många skolor upplever stor trängsel i trafiken runt skolan, särskilt på morgonen. Om du vill lämna ditt barn i skolan med bil, utan att gå med in, går det bra så länge det sker på anvisad plats.
U
Utflykter
Varje gång eleverna lämnar skolan för utflykt fyller lärarna i och gör en riskbedömning. Du får information kring utflykter via Vklass.
Utvecklingssamtal
Varje termin har du som vårdnadshavare tillsammans med ditt barn ett enskilt möte med skolan för att samtala med läraren och ditt barn om hur ditt barn utvecklas i skolan, vad som fungerar bra och vad ditt barn behöver träna mer på.
Inbjudan till utvecklingssamtal skickas via Vklass.
V
Vklass
Vklass är lärplattformen som används i Ystads kommun från förskola upp till gymnasium. Läs om vilka funktioner som finns, vad som förväntas av dig som vårdnadshavare och hur du enklast loggar in.
Värdesaker
Skolan ansvar inte för de värdesaker/kläder som ditt barn tar med sig till skolan, och kommer därför inte att ersätta värdesaker/kläder som försvinner eller går sönder.
Kontakta ditt barns skola för att få information om hur mobiltelefoner förvaras under lektionstid.
Y
Ystads kommun
Det mesta av information du behöver hoppas vi finns på Ystads kommuns hemsida. Ibland kan det vara svårt att navigera, eller att hitta till rätt person. Det går alltid bra att ringa växeln, som hjälper dig vidare.
Telefon: 0411-57 70 00