Grundskola

För dig som har barn 6-16 år.

Vad är grundskola?

I Sverige är det skolplikt från förskoleklass till årskurs 9. Det betyder att barn måste gå i skolan från höstterminen det år de fyller 6 år till och med vårterminen det år de fyller 16. Barnen börjar i förskoleklass när de är sex år. Förskoleklassen ska förbereda för barnets fortsatta utbildning.

Efter förskoleklassen, vid ungefär sju års ålder, börjar barn i Sverige grundskolan. Det är obligatoriskt att gå i grundskolan. Grundskolan består av nio årskurser. För barn med funktionsvariation finns anpassad grundskola som ett alternativ till grundskolan.
Att gå i förskoleklass, grundskola eller i anpassad grundskola kostar ingenting.

Välj och ansök om plats i grundskolan

Du behöver ansöka om plats i skolan för ditt barn. Om du behöver hjälp med ansökan måste du besöka kommunens handläggare. När du ansöker om skola kan du önska vilken skola ditt barn ska gå i. Om det finns plats kan barnet tas emot på den skola du önskat. Om det är fullt får ditt barn börja på den närmaste skolan som har lediga platser.

Tänk på:

  • Båda vårdnadshavarna behöver skriva under ansökan.
  • Ta med giltig legitimation.

När du gjort ansökan dröjer det några veckor innan det är dags för skolstart. Det som händer först är att du blir kontaktad av kommunen för kartläggning inför skolstart.

Kartläggning

Kartläggningen är obligatorisk att göra om ditt barn inte gått i svensk skola tidigare. Kartläggningen ger underlag för att bedöma i vilken årskurs och klass ditt barn ska gå och hur tiden mellan de olika ämnena ska fördelas. Kartläggningen ger ditt barn rätt hjälp och stöd redan från skolstart.

Studiehandledning och modersmålsundervisning

När ditt barn är alldeles ny i Sverige och inte kan svenska än, ser skolan till att det finns en studiehandledare som kan stötta några lektioner varje vecka.

Studiehandledning betyder att en studiehandledare stöttar ditt barn i att överföra kunskaper från modersmålet/skolspråket till svenska. Det betyder att studiehandledningen stärker det svenska språket och fördjupar skolspråket genom att ge eleven begrepp på svenska, förklarade på modersmålet.

Det är skolan som beslutar om en elev behöver studiehandledning och ansöker om studiehandledning.

Ditt barn kommer också att erbjudas modersmålsundervisning. Modersmålsundervisning är ett skolämne som ger betyg.

Mer information om att gå i grundskolan

Fritidshem

På morgonen innan skolan och på eftermiddagen när skolan är slut har ditt barn möjlighet att gå på fritidshem, om du som förälder arbetar eller studerar. Fritidshemmet kompletterar skolan och ska erbjuda barnen en meningsfylld, stimulerande och utvecklande fritid. Fritidshemmen är till för skolbarn från förskoleklass till och med skolår sex.

Fritidshemmet finns i anslutning till skolan och är öppet måndag till fredag, både under skoldagar och under lov- och studiedagar. Fritidshemmen är i regel öppna mellan klockan 06.30 och 18.30. Frukost och mellanmål serveras dagligen och på lov- och studiedagar även lunch.

Ansökan

Du ansöker om plats på fritidshemmet via en e-tjänst. Om du behöver hjälp med ansökan kan du vända dig till personal på ditt barns skola eller besöka kommunens handläggare.

Kostnad

Hur hög kostnaden för platsen på fritidshemmet blir beror på hur länge barnet behöver vara på fritidshemmet och på föräldrarnas inkomst.

Skolskjuts

Elever som är folkbokförda i Ystads kommun och som går i grundskola i Ystad, kan få skolskjuts om vägen till närmaste skola eller hållplats är längre än 1,5 kilometer (årskurs F-3), 2,5 kilometer (årskurs 4-6) och 3,5 kilometer (årskurs 7-9).

Bra att tänka på

Skoltider

I Sverige är det viktigt att komma i tid. Om skolan börjar 08.00, börjar den 08.00. Om ditt barn blir sjukt eller måste vara ledig för att till exempel gå till doktorn, migrationsverket eller liknande måste du anmäla (ringa eller på Vklass) frånvaro.
Du får inte ta ledigt för att åka på semester, handla eller gå till optiker eller liknande mer än i absoluta undantagsfall. Det är rektor som bestämmer om ditt barn får vara ledigt.

Idrott och idrottskläder

Ditt barn har idrott två gånger varje vecka. Då behöver ditt barn särskilda idrottskläder och skor som du själv ordnar till ditt barn. Det ska vara kläder som är lätta och bekväma att röra sig i och skor som bara varit inomhus och som inte har en svart sula. Ditt barn kan också vara barfota. Efter lektionen duschar man. Om man inte vill visa sig naken för andra barn, duschar man med underkläder på (eller före/efter de andra barnen enligt överenskommelse med lärare).

Bad

Någon gång varje termin går klassen för att simträna. Simkunnighet är ett krav i svensk skola. Ditt barn får inte betyg i ämnet idrott om hen inte kan simma. När ditt barn ska gå och simma ska ditt barn ha badkläder med sig som du själv ordnar och bekostar. Ditt barn duschar både före och efter simträningen. Det gör man för att bassängvattnet ska hållas så rent som möjligt.

Mat

På förmiddagen i samband med rasten kan ditt barn ha med sig en frukt eller smörgås för att orka arbeta hela förmiddagen fram till lunchen. Lunchen som serveras kostar inget. Om ditt barn ska äta specialkost (-mjölk, -gluten, -fläsk eller något annat) ska detta anmälas skriftligt till skolan. Varje dag serveras ett vegetariskt alternativ.
Det är inte tillåtet att ta med sig mat som innehåller trädnötter, jordnötter, mandel och sesamfrö på grund av allergier till skolan

Raster

Från förskoleklass till årskurs 6 är eleverna alltid ute på rasten. Därför är det viktigt att ditt barn har kläder som passar vädret. Se till att det står namn i vantar, mössor, överdragsbyxor och stövlar. Många barn har lika kläder. Det är lätt att ta fel. Det är också bra att ha extrakläder om något skulle hända.
I årskurs 7-9 bestämmer eleverna själv om de ska vara ute eller inne.

Bibliotek

När ditt barn ska låna böcker på skolans bibliotek eller i det stora stadsbiblioteket måste ditt barn ha ett lånekort. Det är gratis. Om man glömmer att lämna tillbaka det som lånats får du som förälder betala en förseningsavgift.

Föräldramöte

En eller två gånger varje år bjuder skolan till föräldramöte. Alla föräldrar är välkomna. Det är skolans sätt att informera om saker som ska hända framöver och ett bra diskussionsforum för föräldrar. Där träffar du ditt barns kompisars föräldrar. När du anmäler dig till föräldramötet kan du önska att få tolk.

Utvecklingssamtal

Varje termin har du ett enskilt möte med skolan för att samtala med läraren och ditt barn om hur ditt barn utvecklas i skolan, vad som fungerar bra och vad ditt barn behöver träna mer på.

Länkar

Kontakt handläggare

Handläggarna har följande telefontider:

Måndag 10.00-11.00
Tisdag 13.30-14.30
Onsdag 10.00-11.00
Torsdag 13.30-14.30

Telefon: 0411 - 57 89 40
E-post: forskolagrundskola@ystad.se

Om du behöver hjälp med ansökan kan du besöka kommunens handläggare.

Adress: Piparegränd 3, 271 42 Ystad