Grundskola
För dig som har barn 6-16 år.
Vad är grundskola?
I Sverige är det skolplikt från förskoleklass till årskurs 9. Det betyder att barn måste gå i skolan från höstterminen det år de fyller 6 år till och med vårterminen det år de fyller 16. Barnen börjar i förskoleklass när de är sex år. Förskoleklassen ska förbereda för barnets fortsatta utbildning.
Efter förskoleklassen, vid ungefär sju års ålder, börjar barn i Sverige grundskolan. Det är obligatoriskt att gå i grundskolan. Grundskolan består av nio årskurser. För barn med funktionsvariation finns anpassad grundskola som ett alternativ till grundskolan.
Att gå i förskoleklass, grundskola eller i anpassad grundskola kostar ingenting.
Välj och ansök om plats i grundskolan
Du behöver ansöka om plats i skolan för ditt barn. Om du behöver hjälp med ansökan måste du besöka kommunens handläggare. När du ansöker om skola kan du önska vilken skola ditt barn ska gå i. Om det finns plats kan barnet tas emot på den skola du önskat. Om det är fullt får ditt barn börja på den närmaste skolan som har lediga platser.
Tänk på:
- Båda vårdnadshavarna behöver skriva under ansökan.
- Ta med giltig legitimation.
När du gjort ansökan dröjer det några veckor innan det är dags för skolstart. Det som händer först är att du blir kontaktad av kommunen för kartläggning inför skolstart.
Kartläggning
Kartläggningen är obligatorisk att göra om ditt barn inte gått i svensk skola tidigare. Kartläggningen ger underlag för att bedöma i vilken årskurs och klass ditt barn ska gå och hur tiden mellan de olika ämnena ska fördelas. Kartläggningen ger ditt barn rätt hjälp och stöd redan från skolstart.
Studiehandledning och modersmålsundervisning
När ditt barn är alldeles ny i Sverige och inte kan svenska än, ser skolan till att det finns en studiehandledare som kan stötta några lektioner varje vecka.
Studiehandledning betyder att en studiehandledare stöttar ditt barn i att överföra kunskaper från modersmålet/skolspråket till svenska. Det betyder att studiehandledningen stärker det svenska språket och fördjupar skolspråket genom att ge eleven begrepp på svenska, förklarade på modersmålet.
Det är skolan som beslutar om en elev behöver studiehandledning och ansöker om studiehandledning.
Ditt barn kommer också att erbjudas modersmålsundervisning. Modersmålsundervisning är ett skolämne som ger betyg.
Mer information om att gå i grundskolan
Länkar
Kontakt handläggare
Handläggarna har följande telefontider:
Måndag 10.00-11.00
Tisdag 13.30-14.30
Onsdag 10.00-11.00
Torsdag 13.30-14.30
Telefon: 0411 - 57 89 40
E-post: forskolagrundskola@ystad.se
Om du behöver hjälp med ansökan kan du besöka kommunens handläggare.
Adress: Piparegränd 3, 271 42 Ystad