Artikeln publicerades 13 december 2024
YAM – programmet som stärker psykisk hälsa hos högstadieelever
Under vårterminen 2025 får högstadieeleverna i Ystads kommunala skolor chansen att delta i YAM (Youth Aware of Mental health), en hälsofrämjande och förebyggande insats i anslutning till skolan. Genom YAM får ungdomar kunskap om psykisk hälsa, färdighet i att möta livets svårigheter och utvecklar förmågan att kunna handskas med egna och andras känslor.
Under vårterminen 2025 satsar kommunen på ungdomars psykiska hälsa genom att erbjuda det internationellt erkända programmet YAM (Youth Aware of Mental health) till högstadieelever. YAM är ett interaktivt och forskningsbaserat program där eleverna får diskutera och lära sig om psykisk hälsa, stresshantering och hur de kan stötta varandra i vardagen.
Ger verktyg för att hantera livets utmaningar
Programmet bygger på samtal, rollspel och reflektion, och målet är att skapa en trygg och öppen miljö där ungdomar får verktyg att hantera livets utmaningar.
– YAM-programmet är en del av kommunens arbete för psykisk hälsa hos barn och unga. I sin ursprungliga form är YAM internationellt beprövat, bidrar till att stärka ungdomarnas självkänsla och ökar deras förmåga att stötta varandra. Förhoppningen är att detta skapar långsiktiga vinster både för individen och samhället, säger Anna Hörnstedt, verksamhetschef för Barn- och elevhälsan på Utbildningsförvaltningen och en av initiativtagarna till satsningen i Ystads kommun.
Frivillig variant av YAM i Ystad
Enligt det internationella YAM-upplägget genomförs programmet med hela klassen på skoltid.
– I Ystads kommun har vi valt att prova en frivillig variant med ett lite annorlunda upplägg, i anslutning till skoldagens slut, och hoppas att många elever vill delta. Vi kommer sedan att utvärdera hur det går, eftersom det inte finns forskning och evidens specifikt kopplat till vårt upplägg, säger Anna Hörnstedt.
Den frivilliga varianten av YAM erbjuds till högstadieeleverna på Norreport- och Västerportskolan, och kommer också att erbjudas till gymnasieelever på sikt. Två gymnasieklasser kommer att få möjligheten redan under våren.
Satsningen är ett samarbete mellan barn- och elevhälsan på utbildningsförvaltningen och öppenvårdsenheten inom individ- och familjeomsorgen på social- och omsorgsförvaltningen.