Artikeln publicerades 18 mars 2025

Skol-IF ger elever möjlighet till en aktiv och meningsfull fritid

Visste du att alla kommunala grundskolor i Ystad har en egen skolidrottsförening? Satsningen är en del av kommunens arbete för välmående barn och unga, med syftet att erbjuda gratis aktiviteter och att utbilda unga ledare. Nu pågår planer för Ystad Summit, där skolidrottsföreningarna kommer att delta och presentera sina verksamheter för allmänheten, andra kommuner och aktörer.

Pojke med skateboard

Ystads kommun har under de senaste åren satsat rejält på skolidrottsföreningar. Sedan hösten 2024 finns skolidrottsföreningar på alla kommula grundskolor, gymnasiet och Ungdomens hus. Syftet med skolidrottsföreningar är flera; bland annat att erbjuda gratis aktiviteter till barn och unga och att utbilda unga ledare.

Många fördelar med en skolidrottsförening

Varje vecka genomförs ett stort antal aktiviteter inom ramen för Ystads kommuns skolidrottsföreningar. Skolidrottsföreningen finns i anslutning till skolan och aktiviteterna sker utanför lektionstid på till exempel raster eller efter skoldagens slut. Aktiviteterna varierar, det behöver inte bara vara sport. Alla kan vara med och det är ungdomarna själva som leder aktiviteterna.

Att vara med i i skolidrottförening ger många fördelar, både fysiskt och socialt: Regelbunden fysisk aktivitet främjar inlärning, förbättrar koncentrationsförmågan och bidrar till ökat välmående. Dessutom stärker skol-IF ungt ledarskap, eftersom elever får möjlighet att arrangera och leda aktiviteter för sina skolkamrater.

– Vi är stolta och glada över den stora satsningen Ystads kommun har gjort på skolidrottsföreningar, säger Johan Larsson, utvecklingschef utbildningsförvaltningen. Med hjälp av Skol-IF jobbar vi gemensamt för att få fler välmående barn och unga i Ystads kommun. Vi skapar förebilder mellan äldre och yngre elever, och förhoppningsvis ger vi dem en mer meningsfull fritid.

Stöd och vägledning för de unga ledarna

Ungdomar som vill bli ledare inom skol-IF får utbildning via Skolidrottsförbundet Skåne, men också stöd från vuxna handledare, så kallade pedagogiska föreningsutvecklare (PFU). En PFU utses av skolans rektor och har som huvuduppgift att stödja och vägleda de unga ledarna i skolidrottsföreningarna. För att hålla ihop all verksamhet har kommunen en överenskommelse med Skolidrottsförbundet Skåne, vilket möjliggör en lokal samordnare från förbundet på plats i Ystads kommun.

Fyra gånger per läsår anordnar utbildningsförvaltningen centrala träffar för de pedagogiska föreningsutvecklarna inom skolidrottsföreningarna.

– Föreningsutvecklarna, tillsammans med de unga ledarna och vår lokala samordnare, gör ett fantastiskt jobb i våra skolidrottsföreningar. Det är viktigt att vi träffas regelbundet för att sprida goda exempel, öka likvärdigheten och dela erfarenheter, säger Johan Larsson.

Skolidrottsföreningarna deltar på Ystad Summit

När föreningsutvecklarna träffades förra veckan diskuterades bland annat att skolidrottsföreningarna i Ystad kommer att få en framträdande roll på Ystad Summit i september.

I anslutning till Ystad Summit anordnar utbildningsförvaltningen en mässa där skolidrottsföreningarna kommer att presentera sina verksamheter för allmänheten, andra kommuner och aktörer. Mässans syfte är att ur ett bredare perspektiv belysa kommunens satsning på välmående barn och unga.

Ystad Summit är en politiskt oberoende och öppen demokratisk mötesplats för dialog och utbyte. Här samlas privatpersoner och aktörer inom ideell sektor, politik, samhälle och näringsliv för att diskutera det som berör och påverkar vår del av landet.


Möte med PFU

Foto: När de pedagogiska föreningsutvecklarna träffades förra veckan diskuterade de bland annat skolidrottsföreningarnas deltagande på Ystad Summit.