Artikeln publicerades 1 april 2025

Mitt finaste skräp räddar rödlistade insekter

Kommunens försteklassare skapar just nu insekts-collage med återbruk. Materialet som används är utgallrade gamla biblioteksböcker, teckningar, guld- och silverpapper. Arbetet görs inom ramen för Skapande skola, ett bidrag som kommunen söker från Kulturrådet varje år. Insekterna som eleverna skapar lever i Sandskogen i Ystad, och de är rödlistade. I maj ställs insekterna ut på Klostret.

Elever skapar insekter av skräp

Varje år får elever i Ystads kommun ta del av olika kulturupplevelser på skoltid. Syftet är att förstärka den läroplansstyrda undervisningen med olika typer av estetiska uttrycksformer och låta eleverna arbeta med professionella lokala kulturaktörer. Aktivteterna hålls antingen på skolan eller hos kulturaktören.

Skapande skola leder till förståelse och ny kunskap

Temat för årskurs 1 2025 är "Små små insekter - Mitt finaste skräp" och fokus ligger på återbruk och på hur den kreativa processen kan skapa förståelse för och kunskap om naturen och om insekter som är rödlistade.

Tillsammans med Monica Palmqvist, formgivare och slöjdare, gör kommunens försteklassare just nu collage genom att riva, klippa och klistra material som egentligen skulle slängts. De använder återbrukat papper och utgallrade gamla biblioteksböcker, teckningar och guld- och silverpapper. Bitarna blir till vackra insekter.

Unika och rödlistade insekter i Sandskogen

Insekterna som eleverna skapar är trollsländor, fjärilsliknande fly och skalbaggar, och det är ingen slump att det är just dessa insekter. I Sandskogen i Ystad finns nämligen arter av dessa som är unika och rödlistade. Fläckig myrlejonslända, Mjölfly och Kardväddsknölfly finns i princip bara här och på några andra ställen i Skåne. Höstfrölöpare, Gulfrölöpare och Plattfrölöpare är rödlistade skalbaggar.

Utställning på Klostret

Nu under två veckor arbetar eleverna i workshops och lär sig mer om insekterna. Den 24 maj är det vernissage för utställningen och fritt inträde att besöka den på Klostret. Utställningen går sen att se fram till den 1 juni.

Fakta

Sandskogen är ett biologiskt värdefullt område. Ett 30-tal insekter är rödlistade. Att en insekt är rödlistad betyder att de är så få och unika att de ska skyddas från olika faror, som till exempel miljöförstöring och temperaturförändringar. Vi människor behöver möta dessa insekter med stor försiktighet för att bevara den biologiska mångfalden.

Rödlistan är en sammanställning av arters status och utdöenderisk som tagits fram av SLU Artdatabanken.

Rödlistan innehåller olika kategorier, till exempel:

  • nationellt utdöd (RE), arten finns inte längre i Sverige, men kan finnas i andra länder
  • akut hotad (CR), arten löper extremt hög risk att dö ut i vilt tillstånd
  • starkt hotad (EN), arten löper mycket hög risk att dö ut i vilt tillstånd
  • sårbar (VU), arten löper risk att dö ut i vilt tillstånd
  • nära hotad (NT), arten nära att kvalificera sig som hotad
  • kunskapsbrist (DD), det finns inte tillräcklig information för att bedöma riskstatus

Insekterna som eleverna har fokus på under workshopen:

  • Fläckig myrlejonslända (NT)
  • Mjölfly (EN)
  • Kardväddsknölfly (VU)
  • Höstfrölöpare (CR)
  • Gulfrölöpare (EN)
  • Plattfrölöpare (EN)