Friluftslivets år 2021 – Luften är fri

Friluftslivets år 2021 handlar om att uppmärksamma friluftslivet, att få många nya människor att vara ute och att visa upp alla värden som friluftslivet har.

Friluftslivets år 2021 – Luften är fri är ett projekt som drivs av Svenskt friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket.

Varje månad har ett tema

Friluftslivets år 2021 består av tolv teman som lyfts speciellt en månad i taget. Du kan läsa mer om årets olika teman på projektets webbplats Luften är fri.

November: Må bra ute
December: Dialog friluftsliv

Kolla in våra tips i högerspalten (från mobil: längre ner på sidan)!

Karlssons dammar

Varför uppmärksammar Ystads kommun i Friluftslivets år?

Friluftsliv förbättrar folkhälsan genom att locka personer till fysisk aktivitet utomhus och förebygger stillasittande och isolering. Friluftsliv stärker samhällsekonomin och ökar välfärden. De allra flesta i Sverige lever nära naturen och genom att värna om allemansrätten får alla chans att vistas i naturen på samma villkor.

Det finns också hinder som kultur, familjetraditioner och ekonomiska förutsättningar som gör att personer i specifika grupper i samhället inte utövar friluftsliv i samma utsträckning som andra. Dessa hinder vill projektet förebygga genom att visa att det finns aktiviteter för alla, att det finns aktiviteter nära hemmet och att det inte alltid behövs dyr utrustning.

Vi vill få fler människor, och framförallt fler ovana friluftslivsutövare, att prova friluftsliv och fortsätta med det även på lång sikt.

Vi vill öka medvetenheten om friluftslivets värden och friluftslivsutbudet i Ystads kommun.

Vi vill på olika sätt lyfta allemansrätten, som innebär både rättigheter och skyldigheter.

Genom att uppmärksamma Friluftslivets år 2021 hoppas vi kunna uppnå detta.

Publicerad 2021-04-08, Uppdaterad 2021-11-08

Månadens tema

November: #måbraute

Friluftsliv får oss att må bra. Det vittnar forskningen om och nog har väl du känt en känsla av välmående och tillfredställelse efter en stund i naturen?

Under friluftslivets år är friluftslivets inverkan på hälsa en av de viktigaste bitarna att lyfta fram. I november är temat må bra ute, då detta lyfts extra mycket.

På sidan forskning på luftenarfri.nu finns en sammanställning av den forskning som gjorts kring friluftsliv och fysisk aktivitet utomhus. På sidan om hälsofördelar finns mycket information om vilken direkt inverkan friluftslivet har på folkhälsan.

Mer information, tips och inspiration


Några stående friluftstips:

Aktivitetsrundan i Dag Hammarskjölds park Promenera eller spring rundan, gör övningarna på de 12 skyltarna längs vägen och få träning för hela kroppen. Flera bord med bänkar samt grillplatser finns i området – njut av matsäck eller grilla.

Motionsslingorna i Sandskogens naturreservat Fyra preparerade motionsslingor: 1,5 km elljus, 2,5 km elljus, 5 km och 10 km med gemensam sträckning i början och slutet. Grillplatser och utegym finns i närheten.

Vandra längs Österlenleden, en del av Skåneleden 

Hitta fler platser och grönområden för promenad, vandring, cykling och utflykter på sidan Friluftsliv.


Ta gärna en bild eller spela in en kort filmsnutt under ert naturbesök och dela i sociala medier
. Tagga gärna med #luftenarfri