Nytt pris till samarbetsprojekt

Nu har arbetet med samordnad varudistribution återigen blivit prisat. Denna gång är det Eu-projektet Low Carbon Logistics som har utsett Österlenmodellen till vinnare i Low Carbon Logistic award 2018, i kategorin Municipality of the year.

- Det är fantastiskt glädjande att Ystad, Tomelilla och Simrishamns kommuners fina samarbete får ett internationellt erkännande. Extra glad är jag, som genom en motion initierade till att samordna varutransporterna i syfte att minska antalet transporter på gatorna och därmed minska koldioxidutsläppen, öka säkerheten på förskolor och skolor. Samtidigt kan nu kommunerna  utveckla upphandlingarna av livsmedel så att små och medelstora företag kan leverera lokalproducerade livsmedel till kommunernas köksenheter, säger Eva Bramsvik Håkansson (c). Men utan kommunens personal och framförallt projektledaren Tina Persson som målmedvetet och med stort engagemang har optimerat logistiken, hade vi inte kommit så här långt!

I motiveringen står det att projektet gagnar samhället på ett betydande sätt, både vad gäller ekonomi, miljö och sociala aspekter.

- Vi är mycket glada och stolta över att EU-projektet samordnad varudistribution än en gång är en vinnare för sitt arbete med ett långsiktigt hållbart, effektivt och trafiksäkert transportsystem, säger Kent Mårtensson (S), kommunalråd Ystads kommun.

Projektet Low Carbon Logistics verkar för att utveckla hållbara transporter i södra Östersjöområdet. Till exempel kommer samordnad varudistribution enligt Österlenmodellen att testas till Litauen.

Priset delas ut under den internationella konferensen Green Cities som går av stapeln den 13-14 september i Polen.

Läs gärna mer om samordnad varudistribution här, eller om Low Carbon Logistic här.

 

Publicerad 2018-09-07