Biblioteket ändrar sina rutiner för att minska smittspridning

Ystads bibliotek ändrar sina rutiner utifrån coronasituationen. Bland annat finns ett färre antal stolar och bord så att färre ska vistas samtidigt i lokalerna. Biblioteket stödjer också personer inom riskgrupperna genom att hemleverera böcker, DVD- och CD-skivor för film och musik.

Skylt framför Stadsbiblioteket i YstadI vanliga fall är det positivt att så många besöker Ystads bibliotek, men i dessa coronatider är det svårt att hålla Folkhälsomyndighetens uppmanade distans.

– Från och med denna vecka har vi ett begränsat antal bord och stolar. Vi har även satt upp information i biblioteket där vi uppmanar besökarna att göra korta och nödvändiga ärenden, säger Lena Malmquist, bibliotekschef i Ystad.

Biblioteket informerar också om att det inte är lämpligt att läsa eller studera under en längre stund. Därför rekommenderas en besökstid på max 30 minuter. Man har satt upp plexiglas framför informationsborden och pollare med band för att underlätta flödet av besökare. Nu finns inte länge något ”fikabröd” till kaffet för att minska smittorisken.

Den som tillhör en riskgrupp kan ringa och fråga om hemleverans av böcker, DVD- och CD-skivor för film och musik. Det går att lämna önskemål om val av författare eller genrer. Se mer kontaktinformation nedan. Ett annat alternativ är att hämta och lämna de lånade böckerna utanför biblioteket efter att man har bestämt tid.

Biblioteket rekommenderar att låntagarna mailar eller ringer biblioteket för olika ärenden, exempelvis för att förlänga lån eller reservera böcker.

Önskemål från bibliotekets personal
• Kom till biblioteket om du är helt frisk.
• Kom till biblioteket enbart om du har nödvändiga ärenden.
• Stanna så kort stund som möjligt.
• Tillhör du en riskgrupp, mejla eller ring till Stadsbiblioteket så strävar vi efter att hjälpa dig så att du ska ha möjlighet att inte gå hit. Du kan ringa på 0411-57 72 90 eller e-posta på biblioteket(at)ystad.se.

 

Publicerad 2020-04-29