Wallander_foto_Baldur_Bragason.jpg

Netflix kommer att spela in en TV-serie om “Unge Wallander”

Netflix kommer att under 2019 producera en engelskspråkig serie med namnet ”Young Wallander” som handlar om Kurt Wallander som nyutexaminerad polis i 20-årsåldern.

Just nu skriver manusförfattare på serien i London. Det är ännu inte klart var inspelningen ska ske. Det kan bli både i England och Sverige. TV-serien ska produceras i sex avsnitt och kommer att innehålla både svenska och brittiska skådespelare men språket kommer att vara engelska. Produktionen startar under 2019.

– Henning Mankells polis har en särskild plats i våra hjärtan och Wallander var den första serien som Yellowbird producerade. Att få träffa Wallander som en ung man och att få följa hur hans nya upplevelser formar honom till att bli den man vi redan känner till är en spännande möjlighet. Vi är övertygade om att Young Wallander kommer att fånga en ny publik och tilltala nuvarande fans genom Wallanders skarpa intellekt, ungdomliga entusiasm och omisskännliga humanism, säger Berna Levin, Creative Director på Yellowbird UK.

Publikintresset har varit stort och produktionsbolaget Yellowbird har under en längre tid försökt producera nya Wallander-avsnitt. Författaren Henning Mankells dödsbo ser positivt på idén om att berätta en ny historia om unge Wallander, nyutexaminerad från polishögskolan och historien om hur Kurt som ung formades till den han senare skulle bli.

 

Författaren Henning Mankells romanfigur Kurt Wallander är kriminalkommissarie vid polisen i Ystad och nyckelperson i en svit om sammanlagt 12 böcker. Redan något år efter att den första boken hade getts ut, började Wallanderturisterna komma till Ystad. Det är mer än 25 år sedan, och intresset för Wallanders Ystad är större än någonsin.

Detta beror mycket på att filmerna om Kurt Wallander har fått stor spridning. De har lanserats i ett 20-tal länder och beräknas komma upp i tittarsiffror närmare 130 miljoner. Filmarbetet har inte skett enbart i studio, utan ofta på Ystads gator, torg och på landsbygden runt Ystad.

Totalt har det hittills spelats in 32 filmer på svenska med Christer Henriksson i huvudrollen och 12 på engelska med Kenneth Branagh i huvudrollen. De brittiska filmerna har setts av mer än 20 miljoner britter sedan de hade premiär i slutet av november 2008. Den brittiska serien har också fått det brittiska tv-priset Bafta för bästa dramaserie.

Läs mer om Wallander på Ystads kommuns webbplats.

Publicerad 2018-12-07