Premiär för Svt-drama inspelat i Ystad och Sjöbo

Juldagen får vi stifta bekantskap med Karin, Lottie och Ingela i tv-serien Systrar 1968. Serien spelades in under nio sommarveckor i Ystad och Sjöbo med omnejd och samproduceras bl a av Stiftelsen Ystad-Österlen Filmfond.

systrar 68 tjej utanför conditori

I filmen följer vi den lite slarviga unga journalisten Karin och den excentriska konstnären Lottie när de under en sommar hyr in sig på en stor gård strax utanför Ystad. Karin för att vikariera på lokaltidningen och Lottie för att måla till en konstutställning. I huset bor Georg som äger tidningen, hans hemmafru Ulla och dottern Ingela som strax ska gifta sig med yrkesmilitären Håkan. Det planeras för en framtid full av gamla traditioner.

Serien är producerad av Anagram i samproduktion med SVT, Film i Skåne, Fixafilm och Stiftelsen Ystad-Österlen Filmfond med stöd av Nordisk Film & TV Fond och i samarbete med DR, NRK, RUV och YLE. Serien samproduceras bl a av Stiftelsen Ystad-Österlen Filmfond.

- Det var en självklarhet att Ystad-Österlen filmfond skulle gå in som samproducent när det gällde en så stor satsning för just Ystad, säger Kent Mårtensson som är styrelseordförande i stiftelsen Ystad-Österlen filmfond.

- Vi är väldigt tacksamma för det stöd vi har fått, både ekonomiskt och i form av praktisk hjälp under inspelningen, säger seriens producent Emma Åkesdotter Ronge. Vi är också glada att vi i gengäld har kunnat spendera mer än 2,8 miljoner på varor och tjänster i regionen, vilket gynnar lokala aktörer och bidrar till att stärka den skånska filmbranschen.

Systrar 1968 är dels en skildring av de unga 68-kvinnornas upproriska försök att leva helt annorlunda mot vad deras föräldrar gjort, dels en serie om hur de mest invanda patriarkerna och kakbakande hemmafruarna ibland kan längta efter att förändras, utan att ens veta om det.
 
Systrar sänds i SVT i tre delar under jul- och nyårshelgen.
 
Vill du förkovra dig i rekvisita och kläder från serien finns dessa att beskåda på Ystad Studios Visitor Center med start i jul.
 ​

Publicerad 2018-12-06, Uppdaterad 2019-01-08