Anpassning av smittskyddsåtgärder påbörjas 1 juni

Samhället är just nu inom ”nivå 3” på en tregradig skala vilket innebär hög smittspridning och en fortsatt hårt belastad sjukvård. Folkhälsomyndighetens råd finns kvar om att hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk samt att fortsätta arbeta hemifrån. Det är också viktigt att tacka ja till att vaccinera sig.

Fotboll– Vi kommer att kunna återgå till ett normalläge så småningom men det är fortfarande mycket viktigt att alla bidrar till att minska smittspridningen. Tillsammans kan vi trycka ner smittan tills fler har vaccinerat sig, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Nästa steg, nivå 2, beräknas kunna tas senare i sommar om utvecklingen håller i sig. Nivå 2 kan enbart nås om sjukvården har goda förutsättningar att klara av vården av covid-19-patienter, om smittspridningen har gått ner ytterligare och fortsätter att minska samt om vaccinationstäckningen fortsätter att öka i den vuxna befolkningen.

Exempel på anpassningar som genomförs inom nivå 3 den 1 juni:

  • Barn och vuxna kan delta i lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala.
    Motionslopp och liknande idrottstävlingar kan genomföras under förutsättning att högst 150 utövare deltar samtidigt.
  • Det blir möjligt att besöka nöjesparker och marknader i större utsträckning. Kravet på smittskyddsåtgärder ligger dock kvar för verksamhetsutövaren.
  • Fler personer än tidigare kan delta i religiösa evenemang och i kultur- och idrottsevenemang. Det innebär att fler personer till exempel kan delta i gudstjänster, gå på teater och på fotbollsmatcher inom ramen för det som gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställning. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 50 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus får maximalt 100 deltagare delta utan sittplats. Med sittplats kan upp till 500 deltagare tillåtas.
  • Det blir möjligt att gå på restaurang och andra serveringsställen fram till klockan 22.30
  • När det gäller fester, middagar och andra privata sociala träffar med personer utanför ens mindre krets avråder Folkhälsomyndigheten fortfarande från det. Uthyrning av lokaler för privata fester med fler än 8 personer är även fortsättningsvis otillåtna.

 

Läs mer här om anpassningar för nivå 3 den 1 juni.

 

Källa: Folkhälsomyndigheten

Publicerad 2021-05-31, Uppdaterad 2021-07-14