Viktigt att restauranger och caféer följer reglerna

Folkhälsomyndigheten föreskriver, med stöd av smittskyddsförordningen, att restauranger, barer och caféer behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av coronaviruset.

CafébildTrängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma. Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. Restaurangerna och caféerna ska i första hand se över hur de i sin egen verksamhet kan förhindra smittspridning.

Detta innebär att:
• Varje företag ska göra en riskbedömning och vidta åtgärder för att minska smittspridningen.
• Man ska enbart ha sittande gäster – alltså ingen barservering.
• Kunder får ta med mat för avhämtning.
• Borden ska glesas ut.
• Trängsel och täta köer får inte finnas.
• Samma regler som gäller inomhus gäller även på uteserveringar.
• Även gästerna har ett ansvar för att reglerna efterlevs.

Det är viktigt att den som är i branschen förstärker sin egenkontroll och visar att man kan bedriva sin verksamhet på ett säkert sätt. Egenkontrollen ska följa de nya riktlinjer som Folkhälsomyndigheten tagit fram.

Det finns också krav på livsmedelsföretaget att skärpa sina hygienrutiner och införa särskilda instruktioner till personal om hur de kan arbeta för att förhindra smittspridning.

Läs gärna mer på Folkhälsomyndighetens webbplats där man har sammanställt en sida med frågor och svar för dig i branschen.

Publicerad 2020-04-09