37654851-woman-votes-on-election-day.jpg

Röstmottagare sökes

Ett spännande uppdrag för dig! Inför valet behöver valnämnden i Ystads kommun rekrytera ett stort antal röstmottagare till vallokalerna. Som röstmottagare medverkar du till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert.

Sveriges kommuner ansvarar för genomförandet av EU-val 2024.

I Ystads kommun är valnämnden ansvarig lokal myndighet för valet. Valnämndens uppgift
är bland annat att bemanna kommunens vallokaler och förtidsröstningslokaler.

säkert. Vi söker dig som har ett hjälpsamt och vänligt sätt samt är mycket noggrann.

Förtidsröstningen startar den 22 maj 2024 och pågår fram till och med valdagen den 9 juni 2024.

Arbeta som röstmottagare på valdagen

I Ystads kommun finns det 19 valdistrikt med tillhörande vallokal. Vallokalerna ligger oftast i skolor eller samlingslokaler. Under valdagen arbetar minst tio personer i varje vallokal (varav en är ordförande och en är vice ordförande). Ordförande och vice ordförande är någon som arbetat vid ett antal val tidigare. De leder arbetet under dagen och ordförande tillsammans med vice ordförande lämnar in och redovisar rösterna till valnämnden.

Arbetet för röstmottagarna börjar på söndag morgon, mellan 07:00-07:30 med att förbereda röstningen som börjar kl. 08:00. Ordföranden leder och fördelar arbetet med att dela ut valkuvert, pricka av i röstlängden, kontrollera väljarens identitet, arbeta med inkomna förtidsröster med mera.

Efter stängning klockan 21:00 arbetar alla med att öppna och räkna alla röster. När allt är färdigräknat ska material packas och lokalen ställas iordning, varefter ordförande och vice ordförande lämnar in och redovisar rösterna till valnämnden.

Arbeta som röstmottagare med förtidsröstning

I kommunen ska det finnas möjlighet att förtidsrösta. Förtidsröstningen börjar den 22 maj
och pågår fram till och med valdagen.

Förtidsröstningen i kommunen äger rum i stadsbiblioteket som är öppet både dag- och kvällstid samt lördag och söndag. Du arbetar enligt ett schema med flera andra röstmottagare.

Ersättning och utbildning

För ditt arbete som röstmottagare får du ersättning. Det får du även för deltagandet i den obligatoriska utbildningen som sker en kväll i maj månad.

Intresseanmälan

Alla som senast på valdagen har fyllt 18 år är välkomna att skicka in en intresseanmälan.

Gör din intresseanmälan på sidan Jobba i val.

Här hittar du även all information om utbildning och arvode.

Publicerad 2024-01-19