Bättre service med digitalt ritningsarkiv

Nu lanseras det digitala ritningsarkivet som innebär att du själv enkelt kan söka efter ritningar i kommunens ritningsarkiv. Här finns ritningar på fasader, sektioner, planlösningar och situationsplaner från slutet av 1800-talet och framåt. Den nya tjänsten är en del i arbetet med att ge ökad service och effektivisera hela bygglovsprocessen.

- Tack vare möjligheten att hämta ritningar själv slipper invånare anpassa sig till våra öppettider. Vinsten är dubbel eftersom vi samtidigt kan lägga tid på uppgifter som kräver mer handläggning, säger Sara Lager, bygglovschef på Ystads kommun.

Här hittar du det digitala ritningsarkivet.

Digitalisering av bygglovsprocessen

Det pågår ett arbete med att digitalisera flera delar i bygglovsprocessen som därmed blir mer lättillgänglig för användaren. Förutom ritningsarkivet ska det bli möjligt för medborgare att söka bygglov digitalt via en e-tjänst oavsett tid på dygnet eller öppettider istället för att lämna eller skicka in ansökan.

- Du kommer även att kunna följa ditt ärende digitalt vilket ökar tillgängligheten för alla. Det kommer att bli enklare att följa upp statistik och innebär en allmän effektivisering av vårt arbete, säger Sara Lager.

Arbetet är igång och pågår under första halvan av 2020 vilket kan påverka handläggningstiden något enligt Sara Lager:

- Samtidigt som vi jobbar med att utveckla och modernisera, pågår ordinarie verksamhet såklart. Det är mycket jobb och kan påverka handläggningstiderna i början av året. Men resultatet kommer att innebära en smartare, enklare och mer effektiv hantering av hela bygglovsprocessen, så vi hoppas på förståelse för det.

Läs mer om bygglov på ystad.se/bygglov.

Publicerad 2020-01-07