fg.JPG

Fältgruppens nyhetsbrev

Fältgruppens nyhetsbrev till vårdnadshavare, med barn i åk 5- åk 1 på gymnasiet, når ut till närmare 3000 hushåll via post eller digitalt. Nyhetsbrevet innehåller aktuell och viktig information, tips och råd som kan vara bra för vårdnadshavare, och andra i barnets närhet, att veta och använda sig av.


Året 2020 har varit speciellt på många sätt. En Corona-pandemi som fortfarande i högsta grad gör sig gällande, där vi under långa perioder inte kunnat resa och umgås som tidigare.

Under sommaren och långt in på hösten fanns det många ungdomar utomhus. Efter att MAX flyttat ut till Dragongatan har många ungdomar dragit sig österut, från Österportstorg till regementsområdet. På regementet har det samlats stora mängder ungdomar med fokus på motordrivna fordon.

Efter en hel del stökigheter av olika slag har det satts upp vägspärrar och lagts ut rejäla stenar, för att få stopp på buskörning. En del oroligheter har även förekommit vid Åvallaområdet och bort mot Arenan och ramperna vid Ungdomens Hus. Ungdomar ska absolut få ha någonstans att hänga och träffas, men när det handlar om skadegörelse, nedskräpning, misshandel, alkohol och narkotika så blir det tyvärr nödvändiga konsekvenser.

Ni föräldrar är jätteviktiga för era barn och ungdomar. Prata med era barn, håll koll på VEM de är med och VAD de gör. Håll kontakt under kvällen, var vakna när de kommer hem och ”checka läget”, säg god natt och ge de en kram.Fältgruppen

Var och från vem får ungdomarna spriten ifrån?

Även om användandet av tobak och alkohol håller en låg nivå på högstadiet, vilket är väldigt positivt, så har vi ändå märkt att unga ungdomar druckit alkohol i sommar/höst. Det har också kommit till vår kännedom att en del så kallade ”insparksfester” spårat ur, fått stängas ner och där alkoholnivån varit hög.

Vi och polisen får fortfarande starka indikationer på att ungdomar köper sin alkohol från lastbilarna vid Röda Bodarna i hamnen, det har pågått i många år. Detta måste upphöra!

Det är ingen bra miljö för ungdomar att vistas i, man blir orolig för vad som kan hända där och hur betalningen går till. Först och främst måste ni föräldrar ta ett ansvar men även myndigheterna behöver öka sina kontroller, vi behöver alla hjälpas åt i detta.

De kan även få alkoholen från äldre syskon och kompisar, tyvärr även från föräldrar. Det finns också en del andra vuxna i vår stad som säljer alkohol till ungdomar. Då används mobilen och olika sociala medier för att nå de unga köparna. Var uppmärksamma på detta!

Bjuda hemma?

Vissa föräldrar vill avdramatisera alkohol genom att bjuda på ett halvt glas till middagen. Andra tycker det är okej att låta barn testa hur alkohol smakar för att de ska tycka att det är äckligt. Oavsett vad man tror är bästa sättet, så visar all forskning samma sak: erbjuder man barn alkohol säger man att det är okej att dricka fastän man inte är vuxen.
Det är inte olagligt att bjuda sin tonåring på öl eller vin. Men även om lagen säger så, ger det din tonåring fel signaler. Ungdomar dricker framför allt för att bli berusade. De tonåringar som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer överlag.

Din inställning spelar roll

Din inställning har stor betydelse för om ditt barn dricker. Var femte elev i nian (20 %), med föräldrar som tycker det är okej att tonåringen dricker alkohol, intensivkonsumerar alkohol varje månad. Frågar man dem vars föräldrar säger nej är det färre än 6 % som blir berusade lika ofta.

Kom överens i familjen

Försök se till så att alla vuxna i familjen har samma syn på bjudfrågan. Kom överens med den andra föräldern eller med nya partnern vad som gäller.
(Avsnittet Bjuda hemma kommer från Tonårsparlören)

  • Bjud ej hemma!
  • Köp inte ut alkohol (langning).
  • Låt inte din tonåring gå på fest där du vet att alkohol förekommer.

Grupptrycket om att dricka kan vara tufft när man väl kommit till festen och är inte alltid så lätt att stå emot.

Studie: unga alkoholfria mår bäst

Dagens ungdomar dricker historiskt lite alkohol och flera dricker inte alls. En ny CAN-studie (Centralförbundet för Alkohol och Narkotikaupplysning) visar att icke-drickande som inte drack i
åk 9 dessutom överlag mår socialt och psykiskt bättre och får högre betyg, jämfört med sina alkoholkonsumerande kamrater.

Andelen elever i åk 9 som dricker alkohol har minskat från 81 % till 42 %, en minoritet numer alltså. Dagens unga är historiska. Det har aldrig varit så få som dricker alkohol och de som dricker har aldrig druckit så lite som de gör nu.

Ni föräldrar har till stor del bidragit till denna positiva utveckling.

I studien (Futura01) som är pågående, kan redan två övergripande resultat rapporteras:

Gruppen som drack alkohol i grundskolan hade fler problem överlag, fler uppgav att de begått brott och skolkat. Och de var i högre utsträckning tobaksrökare och använde narkotika.

I den andra gruppen som inte drack alkohol i grundskolan konstaterade man att:

  • de mådde bättre
  • hade bättre skoltrivsel
  • hade bättre skolresultat
  • var nöjdare med sina sociala relationer

fältgruppen


 

 

 

 

 

Nattvandring

Nattvandring är en del av Fältgruppens förebyggande arbete, det handlar om att skapa trygghet och öka vuxennärvaron. Att prata, stötta och finnas till för barn och unga på kvällar och helger på stan och runt om i Ystad. Info finns på vår facebook-sida. Är du eller någon du känner intresserad, hör av dig/er till oss!

 

Vi finns på Facebook och Instagram, Fältgruppen Ystad. Gilla, dela och följ oss!

Rickard Magnusson
0708-72 85 01
richard.magnusson@ystad.se

Lina Persson
0709-47 75 88
lina.persson@ystad.se

 

 

Publicerad 2020-12-18

Nyhetsbladet i PDF