DSC00248.JPG

Ny utställning på Klostret

På söndagen den 24 mars klockan 13, öppnar utställningen "För 100 år sedan" i Klostret i Ystad. Utställningen visar bilder från 100 år tillbaks i tiden, och den kommer vara öppen året ut.

utställningsaffisch
– Fokuset med utställningen ligger väldigt mycket på att visa hur annorlunda det var för 100 år sen och vår målgrupp är främst de yngre. Budskapet är att man ska kunna förstå hur fort det gått och hur annorlunda samhället blivit på 100 år, säger Elisabeth Jeansson, museikoordinator på Klostret.

Utställningen tar exempelvis upp hur spanska sjukan, ransoneringen, kvinnors rösträtt påverkade livet för 100 år sedan. Den tar upp detaljer om hur det var förr och innehåller mycket som är speciellt för Ystad.

Bilderna och informationen har de hittat i gamla Ystads Allehanda tidningar och det är också så de fick idén för utställningen.
skaparna bakom utställningen– Det var väldigt intressant att bläddra i gamla nummer av Ystads Allehanda, berättar Elisabeth Jeansson.

 

Fakta:

Den spanska sjukan var en ovanligt svår och dödlig form av influensa som spreds över hela världen i slutet av första världskriget.
Sjukdomen heter ”spanska sjukan” efter att det var de spanska journalisterna läkemedel från tiden för spanska sjukansom rapporterade offentligt om sjukdomen först.

I Sverige dog sammanlagt 39 000 människor av den spanska sjukan år 1918 till 1920.

Två datum som är viktiga för utställningen är den 11 November 1918 då världskriget slutade och den 28 Juni 1919 dagen då freden i Versailles undertecknades.

 

Text och bild: Wilma Wedberg, PRAO-elev

 

 

ransoneringskuponger

karta årtal för införande av manlig och kvinnlig rösträtt

Stora Östergatan 1918, fotot på skärmen: Axel Carlborn

varor för 100 år sedan

Publicerad 2019-03-22