Framgångsrikt första år för Fritidsbiblioteket

För ett år sedan öppnade Fritidsbiblioteket i Ystad. Nu har det gått ett år, och ett av målen uppfylldes med råge – att nå 700 barn och unga. En filial i Glemmingebro har öppnat, och den 1 april är du välkommen på ettårsjubileum! 

Två ungdomar spelar basket utanför Fritidsbibliotekets container 
På fritidsbiblioteket kan alla, oavsett ålder, låna gratis prylar och utrustning för fritidsaktiviteter. Vi samlar in begagnade prylar och ger dem nytt liv genom att låna ut dem på nytt. Du kan till exempel låna ett sällskapsspel och hänga i parken, eller låna utrustning för att prova en fysisk aktivitet. 

Glädjande besökssiffror 

Ett av målen med Fritidsbiblioteket är att erbjuda fler möjligheter till god fysisk och psykisk hälsa. 
 
– Vi hade ett mål för året att nå 700 barn och unga. Och sett till besöksfrekvensen per dag, så uppskattar vi att vi hade drygt 800 besökare bara under det första halvåret – från alla åldrar och bakgrunder. Det är så klart mycket glädjande och visar att det finns en efterfrågan och ett behov av den här typen av verksamhet, säger Alexander Strömberg, fritidskonsulent på kultur- och fritidsförvaltningen. 

Extraöppet, en filial och inbjudna föreningar 

Vid fyra tillfällen under 2023 höll Fritidsbiblioteket extra öppet för skolor som valde att lägga en aktivitetsdag i Åvallaparken. De hade då tillgång till all utrustning i Fritidsbibliotekets container.  
 
– Vi har också bjudit in lokala föreningar, och i veckan öppnade vi upp en liten filial på Glemmingebro bibliotek, där det finns utrustning att låna i begränsad upplaga. Vår målsättning på sikt är att fler bibliotek i byarna ska kunna erbjuda samma tjänst, säger Alexander Strömberg.  
 
KFUM Ystad driver Fritidsbiblioteket åt kommunen, i dagsläget med fem timanställda ungdomar. 

– Under året som gått har det varit positivt att se att många personer skänkt sport- och friluftsprylar. Vår personal har varit närvarande under öppettiderna, och under sommarlovet bidrog kommunen med sommarjobbande ungdomar, berättar Per Berg på KFUM Ystad.

Ettårsjubileum den 1 april 

Den 1 april kl 12-15 är du välkommen att fira Fritidsbibliotekets ettårsjubileum. Välkommen till Åvallaparken, där det blir överraskningar och mycket lek och kul. Kom och fira med oss!

Vad skulle du vilja låna? 

Saknar du någon utrustning eller några fritidsprylar? Vad skulle du vilja låna? Tipsa gärna oss genom att mejla bokning@kfumystad.se.

 

Mer information om Fritidsbiblioteket, öppettider och hur inlämning och utlåning funkar: ystad.se/fritidsbiblioteket 

Publicerad 2024-03-27, Uppdaterad 2024-04-03