Invigning 26 juni: "Skånska dragoner rida till bad"

Den 4,6 x 10 meter stora målningen ”Skånska dragoner rida till bad” av den danske konstnären Oscar Matthiesen visas nu i sin fulla prakt på konstmuseet under en begränsad tid – och invigs onsdagen den 26 juni kl. 14.00.

 

Den 4,6 x 10 meter stora målningen av den danske konstnären Oscar Matthiesen har sedan 1950-talet visats på olika platser i Ystad. Den har aldrig riktigt fått plats utan duken har fått vikas. Nu visar Ystads konstmuseum målningen i hela sin ursprungliga storlek igen.

”Skånska dragoner rida till bad” tillhör Nationalmuseum, och är idag deponerad till Ystads konstmuseum. Att Ystads konstmuseum visar verk från Nationalmuseums samling är inget nytt. När Ystads konstmuseum invigdes 1936 var det i huvudsak ett deponeringsmuseum för Nationalmuseum. Än idag finns det ett par deponerade verk kvar i samlingen.

Tavlan tillhör Dragonsamlingen, som haft sin plats på Ystads militärhistoriska museum i drygt 30 år. När fastighetsägaren skulle bygga om lokalen under 2023 behövde museets innehåll flyttas, och målningen plockades ner tillsammans med en konservator.

Nu visas tavlan under en begränsad tid i en av konstmuseets stora samlingssalar, och invigs onsdagen den 26 juni klockan 14.00 av konstmuseets chef Ýrr Jónasdóttir.

Mer information om tavlan och utställningen på Ystads konstmuseums webbsida

Tavlan som visar en grupp nakna dragoner till häst i vattenbrynet vid havet

Foto: Lucas Gölén

Publicerad 2024-06-24