Underhållsarbete i Löderups strandbad

Under maj månad pågår ett underhållsarbete vid de två hövderna i Löderups strandbad. Vi åtgärdar erosionsskadorna efter höstens och vinterns stormar genom att fylla ut med 9000 ton sand. Utfyllnaden ska fungera som en buffert inför kommande stormar, och förhoppningen är att de negativa effekten av erosionen ska minska. 

Grävmaskiner fyller en av hövderna vid Löderups strandbad med sand

Under höstens och vinterns stormar har erosionen varit allvarlig i Hagestads naturreservat, där landanslutningarna vid två av hövderna (erosionsskydd som är uppbyggda av sten) i Löderups strandbad har påverkats. Därför har vi nu påbörjat ett underhållsarbete där – vid Kungahövden och Campinghövden.

9000 ton sand

Underhållet utgörs av en lokal sandutfyllnad med ungefär 9000 ton sand, som vi fördelar mellan hövderna. På Campinghövden kommer vi också att åtgärda stormskador med sten.

Sandutfyllnaden ska fungera som en buffert inför kommande stormar, och förhoppningen är att de negativa effekten av erosionen ska minska.   

När sker arbetet?

Arbetet kommer att pågå under maj månad, på vardagar mellan klockan 7:00 och 17:00. Eftersom vi transporterar stora mängder sand till platsen, så innebär det att många lastbilstransporter passerar genom byn under perioden. Det kommer också att förekomma arbete med maskiner på stranden vid campingen.

Vi hoppas att du som bor i eller besöker Löderups strandbad har överseende med den tillfälliga störningen.

Mer information om erosion och hur vi tar hand om kusten

 

Kontaktperson vid frågor om det pågående underhållsarbetet:
Mona Skoog
miljö- och klimatstrateg, Ystads kommun
E-post: mona.skoog@ystad.se 

Publicerad 2024-05-13