Naringslivsfrkost_200929.jpg

Webbsänd näringslivsfrukost

Den 29 september direktsändes en "digilog" näringslivsfrukost från Scalabiografen i Ystad. Samtidigt kunde kommunen testa den nya automattextningen för videor som kom igång samma dag som frukosten.

På plats på Scala fanns Sydsvenska Handelskammaren för att presentera en makroanalys av läget i regionen.

Därefter blev det panelsamtal mellan Per-Olof Lind, politiker, Eva Holm från Företagarna Ystad, Lotte Kolare från Nyföretagarcentrum, Tony Leo från Länsförsäkringar Skåne och Per Tryding, Sydsvenska Handelskammaren.

Första gången med ny textningsfunktion

Från och med september i år gäller Webbdirektivet för alla myndigheters digitala information. Lagen föreskriver att myndigheters information ska vara tillgänglig för alla, t ex för personer med olika funktionsvariationer, som t ex nedsatt syn eller hörsel.

Därför ska video som publiceras på en myndighets digitala kanaler som exempelvis hemsidan följa vissa krav. Själva videospelaren ska uppfylla vissa krav, liksom att det som sägs i videon ska textas så att tittare med nedsatt hörsel också ska ta till sig vad som sägs.

Ystads kommun har alldeles nyligen infört en tjänst för automatisk textning med hjälp av en Google AI-algoritm, som lyssnar av vad som sägs och förvandlar det till textremsor i videor. Dagens näringslivsfrukost blev det första testet för funktionen.

Som du ser i videon nedan kan du välja att se den med text. Vi får på förhand be om ursäkt för Googles ytliga kunskaper i skånska, det har blivit en del roliga fel i filmen. Men eftersom algoritmen drivs med artificiell intelligens, påstås den efter hand lära sig, och bli bättre och bättre. (aktivera textningen genom att klicka på tangentbordssymbolen nederst.)

Publicerad 2020-09-29