Anmäl dig till matavfallsinsamling och få rabatt på din sopavgift - nu i hela kommunen

Nu kan du, oavsett var du bor i kommunen, sortera ditt matavfall och lämna det till insamling. Du som anmäler dig får ett separat kärl för matavfall och dessutom 20 % rabatt på din avfallstaxa.

Anmäl dig till matavfallsinsamling

Du anmäler dig enkelt till matavfallsinsamling via ett webbformulär. Det går också bra att kontakta avfallsenhetens kundtjänst, 0411-57 71 00, kundtjanst-avfall@ystad.se.

Per Ljung matavfallMer information om matavfallsinsamlingen i Ystads kommun hittar du på ystad.se/matavfallsinsamling.

Så här går det till

När du anmäler dig till matavfallsinsamlingen i Ystads kommun får du kärl för matavfall, specialgjorda papperspåsar och hållare till dessa helt utan kostnad. Tömning av kärl för matavfall sker samtidigt som tömning av kärl för restavfall i en sopbil med två fack.

Matavfallsinsamling bara positivt

Nästan en fjärdedel av avfallet i en vanlig soppåse i Ystads kommun består av matavfall. Genom att sortera matavfallet kommer det till nytta som biogödsel och biogas. Det betyder trygg inhemsk produktion av fossilfri och förnybar energi och gödsel till lantbruket, istället för import av olja och naturgas samt handelsgödsel. Svensk produktion av biogödsel och biogas innebär dessutom fler arbetstillfällen i Sverige, teknikutveckling och exportmöjligheter.

Informationsträffar med avfallsenheten

Under vecka 39 kommer avfallsenheten att hålla informationsträffar för de som vill veta mer om matavfallsinsamlingen i kommunen. Avfallsenhetens nya sopbil kommer att finnas på plats och kommunens avfallsrådgivare och Avfallsenhetens miljöstrateg svarar på allmänhetens frågor om matavfall.

• Löderup, församlingshemmet, 25 september kl. 17-19
  • Skårby, församlingshemmet, 26 september kl. 17-19
  • Snårestad, byahuset, 27 september kl. 17-19

Vad är matavfall?

Matavfall är sådant organiskt avfall som blir över när du lagar mat, till exempel frukt- och grönsaksskal, blast, kärnhus, äggskal, fiskrens och mindre köttben. Även kaffesump, inklusive filtret, samt teblad och tepåsar sorteras som matavfall.

Publicerad 2018-09-06, Uppdaterad 2018-09-12