Jarnvagsspar_II_300dpi.jpg

Så här kan du resa under tågavstängningen

Mellan den 9 september och den 8 november ställs all tågtrafik in på sträckan Svarte-Ystad- Simrishamn. Det görs eftersom Trafikverket gör ett stort upprustningsarbete på sträckan. Tågtrafiken ersätts med tågbuss till och från Svarte. Dessutom kör Skånetrafiken fyra extrabusslinjer.

Avstängningen påverkar dig som reser eller ska resa på sträckan eftersom alla tåg får slutstation i Svarte. Inga tåg kommer alltså att köra på sträckan Svarte till Simrishamn.

Tågbussar

All tågtrafik ersätts med så kallade tågbussar. De går till och från Svarte och stannar på alla stationer som Pågatågen normalt stannar på .

Här hittar du tidtabellen för tågbussarna (inklusive tider för tåg väster om Svarte). Här hittar du en karta över var tågbussarna går. Tågbussarna avgår inte från de ordinarie busshållplatserna utan från ersättningshållplatser i närheten av varje station. Observera att du därför måste följa skyltarna som pekar mot tågbussarnas hållplatser för att hitta tågbussarna.

Parkeringar på Hamnplan i Ystad

Eftersom Svarte har mycket ont om parkeringsplatser rekommenderar vi dig att inte köra bil dit. På Hamnplan, sydväst om Ystads station, finns ett flertal parkeringar där du kan betala per timma, dygn eller månad. Hamnplan ligger bakom Ystads station. Buss 1X tar dig mellan Hamnplan och Svarte station och tillbaka. För dig som absolut måste parkera i Svarte finns en karta som visar parkeringsmöjligheterna där.

Observera att det blir ännu färre parkeringar än vanligt i Svarte. Från och med den 30 augusti till och med den 24 november kommer den norra parkeringsplatsen i Svarte vara avstängd. Den kommer under perioden att fungera som tillfällig hållplats för tågersättningsbussar.

Extra busslinjer

Skånetrafiken kör även extra regionbusslinjer och en extra stadsbusslinje för att underlätta för dig som ska resa under avstängningen. Dessa linjer är komplement till de ordinarie busslinjerna – som kör som vanligt. Dock kan extrabussarnas körväg skilja sig från de ordinarie busslinjerna. Extrabussarna går i båda riktningarna och är ett komplement till de vanliga linjerna.

Extrabusslinjerna är:

Ska du resa till Malmö så kan du även resa med ordinarie busstrafik till Sjöbo för att byta där till SkåneExpressen 8 till Malmö. Här hittar du en karta som visar var de extra busslinjerna kör.

Busstidtabeller
Observera att körvägen för extrabussarna kan skilja sig från hur de ordinarie regionbussarna brukar köra. Detta är för att vi ska ha fler platser tillgängliga på sträckor där många reser.

Tågbussarna följer tågens ordinarie avgångstider så de går till och från Svarte station i samband med att tågen ankommer till stationen.

Vad betyder det för dig som reser?
Du som reser på sträckan och ska vidare från Svarte kommer att få längre restid än normalt till och från Svarte. Det kan betyda att du måste påbörja din resa tidigare än vad du brukar för att komma fram i rätt tid.

Håll utkik i tidtabellerna hur bussarna går och när de kommer till din närmaste hållplats.

Sök din resa i appen eller på webben
Bästa sättet att söka din resa är i Skånetrafikens app eller i reseplaneraren på deras webbplats. Där hittar du all ersättningstrafik.

Kartor på stationer och pendlarparkeringen
Kartor över Ystads station och Svarte station samt pendlarparkeringen på hamnplan hittar du här.

Mer information från Skånetrafiken och Trafikverket

Gå gärna till Skånetrafikens webbplats och Trafikverkets webbplats för att läsa mer om tågavstängningen. Dessa sidor uppdateras löpande.

Publicerad 2019-09-02, Uppdaterad 2019-09-03