Kusten i ett förändrat klimat
Kusten är en stor tillgång för kommunen och har mycket höga värden i form av bebyggelse, infrastruktur och värdefulla natur- och kulturmiljöer.
Lite drygt hälften av kommunens kust är avsatt som naturreservat och/eller Natura 2000-område. Samtidigt finns stora kommersiella intressen i kustzonen som till exempel turism, friluftsliv, sjöfart, jordbruk, industri och fiske. För en hållbar förvaltning av kustzonen krävs det att alla intressen tas tillvara och därför är samverkan mellan många olika aktörer och intressenter väldig viktig.
För att säkerställa en hållbar kustförvaltning har kommunen antagit en Kustskyddspolicy och en Handlingsplan för förvaltning och skydd av kusten. Styrdokumenten beskriver de riktlinjer kommunen ska förhålla sig till, och förutsättningarna längs olika delar av kusten.
Klimatförändringar och stigande hav
Klimatet förändras och den globala medeltemperaturen stiger. Det leder till att haven värms upp och expanderar, inlandsisar smälter och havsnivån stiger. Det råder stor osäkerhet om hur mycket havet kommer att stiga, det beror på hur mycket den globala temperaturen stiger. Havsnivån kommer att fortsätta stiga i flera hundra år och Sveriges kust kommer att påverkas på väldigt olika sätt.
SMHI och Norrköpings Visualiseringscenter har tagit fram den pedagogiska filmen Stigande hav - så påverkas Sverige. Där beskrivs hur havet stiger och vilka effekter det kan få för samhället. För att skydda oss mot översvämningar måste vi ta hänsyn till både stormeffekter och framtidens havsnivåer i vår samhällsplanering.
Erosion längs kusten
Ystads kommun har arbetat aktivt med erosionsproblematiken sedan mitten av 1980-talet. Kommunen har genomfört både fysiska åtgärder och mer administrativa åtgärder för att skydda kusten. Löderups Strandbad, Ystad Sandskog och området omkring avloppsreningsverket har historiskt varit områdena med allvarligast erosion. I framtiden kommer stigande havsnivåer att orsaka erosion på fler ställen längs kusten.
Sätt att skydda kusten
Läs gärna mer om strandfodring i Ystad, projektet Life Coast Adapt och samarbetet i Erosionsskadecentrum.
Styrande dokument
Underlagsrapporter
Kontakt
Miljö- och klimatstrateg
Mona Skoog
E-post: mona.skoog@ystad.se