LIFE Coast Adapt

Åtgärder inom projektet LIFE COAST adapt.

Natur- och vattenvårdsåtgärd i Nybroån

Under september och oktober 2023 genomfördes en åtgärd i Nybroån som syftar till att skapa en mer naturlig dynamik i en del av ån. Idag är Nybroån starkt påverkad av människan och de naturliga processerna har begränsats. Stenstrukturer i åkanterna hindrar ån från att röra sig sidledes och vid höga flöden ökar erosionen på fel platser, som till exempel vid brofundament.

Åtgärden innebär att strukturer som kantskoningar har tagits bort och död ved (trädstammar) placerats i åfåran. Avsikten är att åtgärden ska leda till att det skapas en mer komplex miljö där fler arter kan trivas och på så sätt gynnas biologisk mångfald. När det är höga flöden i ån kommer den döda veden bidra till att styra vattnet mot den ena åkanten där erosion kommer att ske. Erosionen är en naturlig process och på rätt plats kan den bidra på ett positivt sätt till åns utveckling. Sedimentet som tillförs ån bidrar i sin tur till att skapa en mer varierad botten som gynnar olika arter. När vattenflödet styrs om kommer lägre liggande områden längs ån (svämplan) att svämmas över. På så sätt minskar vattenflödet och ån lugnar ner sig vilket innebär att den oönskade erosionen upphör.

Åtgärden har utförts cirka 350 meter nedströms om dubbelbroarna (Köpingevägen) och omfattar en yta på omkring 200 m².

Uppföljning

I projektet LIFE COAST adapt testade projektdeltagarna framtidens metoder mot kusterosionens negativa effekter. Syftet med åtgärderna är att de ska generera synergieffekter. Förutom att dämpa kusterosionen stärks naturens egna livsrum (biotoper) så att den biologiska mångfalden ökar. På så sätt bevarar vi ekosystemtjänster och bidrar till en ökad buffringskapacitet. För att veta om metoderna har den förväntade effekten krävs uppföljning. Inom projektperioden genomfördes kontroller 2020 och 2022.

På land och havsbotten har sediment och växter kartlagts för att följa åtgärdernas utveckling och effekter. Även biologiska kontroller utförs på land och i vatten för att ta reda på i vilken omfattning olika naturbaserade åtgärder bidrar till ökad biologisk mångfald.

Strandfodring och nya dyner

Strandfodringen som genomfördes i Ystad Sandskog under våren 2020 ingick som en aktivitet i LIFE COAST adapt-projektet, och kompletterades under hösten 2020 med olika åtgärder för att gynna dyntillväxten i området.

Vid en naturlig strand byggs dyner upp successivt om strandplanet är torrt, tillräckligt brett och det finns tillräcklig mängd sand som kan fångas upp och transporteras med vinden. Strandfodringen bidrar till att skapa dessa förutsättningar. Tyvärr medför de återkommande strandstädningarna under sommarmånaderna, och till viss del även det höga antalet strandbesökare, att de naturliga processerna hämmas. Det innebär också att sanddynsbildningen blir inte så bra som den skulle kunna bli.

Inom LIFE COAST adapt har vi testat olika metoder för att skapa förutsättningar för dyner att bildas. Sandstaket, att modellera sanddyner och plantera vegetation är metoderna som testats. Arbetet med dessa åtgärder genomfördes under november och december 2020.

Titta på filmen som visar hur det gick till när vi byggde staket, sanddyner och planterade på stränderna.

Plantering av ålgräs

Inom projektet LIFE COAST adapt genomfördes testplantering av ålgräs på flera platser runt Skånes kust, bland annat i havet utanför Ystad Sandskog och Löderups Strandbad. Syftet med testplanteringen var att se vilka platser som är lämpliga för en mer omfattande plantering.

Ålgräs bildar täta ängar som fungerar som havets barnkammare. Rötterna binder sediment och stora ålgräsängar bedöms även ha en viss vågbrytande effekt som kan bidra till att minska risken för erosion vid stranden. Inom LIFE COAST adapt testades om det går att använda ålgräs, som skydd mot erosion, i områden där det inte nödvändigtvis är naturligt förekommande.

För att ålgräs ska kunna etablera sig, krävs mycket speciella förutsättningar bland annat när det gäller ljustillgång och bottensediment. En av utmaningarna inom projektet var därmed att hitta platser där det finns en erosionsproblematik, men som också uppfyller förutsättningarna för att ålgräs ska kunna trivas.

Lyssna på ett inslag om ålgräsplaneringen från P4 Kristianstad

Borttagning av invasiva växter

I Ystad Sandskog har parkslide, ask och mindre bestånd av vresros rensats bort för att ge plats för den naturliga floran. Under senhösten 2023 har vresros tagits bort längs kusten i Nybrostrand.

Parkslide har tagits bort längs delar av Fritidsvägen och ersatts av gräs och skogsvegetation. Parkslide är extremt invasiv och har visat sig i princip omöjlig att bekämpa. Rensningen skedde tidigt under vårvintern 2020 och med intensivt underhåll ser det ut som att parksliden i alla fall kan begränsas. Det finns dock inga garantier för att parksliden är borta och det krävs ett intensivt arbete för att hålla den i schack.

Större bestånd av asp och mindre bestånd av vresros hade tagit över dynerna längs med badstigen. Dessa har nu ersatts av naturlig dynvegetation så som strandråg, sandrör och örter av olika slag. Asp är ingen invasiv art, men däremot expansiv, och kan lätt tränga undan annan vegetation och bidra till att den biologiska mångfalden minskar. Genom att ta bort de invasiva och expansiva arterna skapas en mer naturlig och dynamisk strandmiljö.

Kontakt

Miljö- och klimatstrateg
Mona Skoog

E-post: mona.skoog@ystad.se