Pågående kustskyddsprojekt
Stenskoning vid avloppsreningsverket Sjöhög
För att säkra kuststräckan väster om Ystad på lång sikt, skydda avloppsreningsverket och hindra att föroreningar sprids, planeras ett nytt kustskydd i form av en stenskoning vid Sjöhög. Området är ett välbesökt rekreationsstråk och dessa värden är viktiga att bevara. Det nya kustskyddet kommer att ersätta en gammal stenskoning och den akuta åtgärden som uppfördes efter stormen Babet 2023. Det kommer också att ansluta till de kustskydd som finns vid stranden mellan Gjuteriet och Sjöhög.
För att anlägga ett kustskydd behövs tillstånd för vattenverksamhet enligt miljöbalken. Innan tillståndsansökan lämnas in krävs olika utredningar, detaljprojektering och samråd med myndigheter och berörda.
Kommunen arbetar parallellt med tillståndsprocessen och detaljprojekteringen. På denna sida kommer det löpande information om hur projektet framskrider.
Kungörelse gällande undersökningssamråd
Just nu pågår undersökningssamråd enligt 6 kap miljöbalken för den planerade åtgärden inom fastigheten Edvinshem 2:1 m.fl. Här finns möjlighet att ta del av samrådshandlingarna. Om man anser sig berörd av den planerade verksamheten finns det möjlighet att inkomma med skriftliga erinringar eller synpunkter inom ramen för samrådet.
Erinringar eller synpunkter bör för att kunna beaktas inges skriftligen till kommunens ombud senast den 7 april 2025:
Magnus Berg, advokat på Advokat AB Nordic Law
Mailadress: mb@nordiclaw.se
Postadress: Advokat AB Nordic Law, Skeppsbron 5, 211 20 Malmö
Det är också möjligt att få ta del av en pappersversion av samrådsunderlaget genom att kontakta ombudet via ovan angivna e-postadress.
Samrådsunderlag
Så kommer kustskyddet att se ut:

Syftet med kustskyddet
- Att slänter stabiliseras och klimatsäkras i ett perspektiv till 2100
- Att samhällsviktig verksamhet skyddas (reningsverket) från erosionspåverkan.
- Att spridningsrisk för föroreningar från äldre avslutad deponi minskar.
- Detaljplanekrav för kustskydd efterlevs
- Att det finns en säker passage (gångstråk) förbi reningsverket, d v s att området förblir tillgängligt för rekreation utmed kusten.
Bakgrund
Stranderosion har under lång tid varit ett uppmärksammat problem i Ystad kommun. Kommunen har sedan 1950-talet arbetat för att säkra sina stränder och kustlinje. Det aktuella området är extra utsatt för erosion och högvatten och för att minska riskerna med erosion och för att skydda Sjöhögs avloppsreningsverk samt en närliggande äldre deponi, avser kommunen att anlägga en ny stenskoning längs en ca 400 meter lång sträcka, söder om reningsverket. Stenskoning är en kustskyddsmetod som innebär att block/stenar placeras ut längs stranden.
Ystads kommun har under de senaste åren arbetat med att ta fram underlag och förslag för att bygga den nya stenskoningen. En detaljprojektering har mynnat ut i en handling med ett färdigt förslag för hur erosionsskyddet i form av en stenskoning och intilliggande äng ska se ut.
Vid markprovtagningar som del av detaljprojekteringen 2022–2023 påträffades föroreningar i gångstråket söder om reningsverket. Kommunen utförde sanering av gångstråket under hösten 2023 med syftet att avhjälpa påträffade föroreningar i ytlig jord för att minimera risken för exponering för människor som vistas och promenerar på platsen. Ätbara växter togs bort i anslutning till stigen.
I slutet av oktober 2023 orsakade stormen Babet stora skador på kuststräckan vid reningsverket inklusive gångstigen längs stranden. För att säkra kuststräckan fram till dess att ett mer permanent skydd är på plats, byggde kommunen ett tillfälligt erosionsskydd längs del av sträckan. Åtgärden är godkänd av länsstyrelsen.
Under 2024–2025 har detaljprojektering pågått för att uppdatera den handling som togs fram under 2022–2023. Uppdateringen gjordes för att anpassa förslagen efter de skador längs kusten som stormen Babet orsakade.
Detta har hänt
- 2016–2023: Tidiga utredningar för att ta reda på omfattning av föroreningar, grov dimensionering av kustskydd m.m. - klart
- 2022–2023: Detaljprojektering - klart
- 2023: Arbetet med tillståndsprocessen startas upp under våren - pågår
- 2023–2024: Sanering av gångstråket- och borttagning av ätbara växter - klart
- 2024: Etablering av akut kustskydd efter stormen Babet, vår 2024 – klart
- 2024: Naturvärdesinventering - klart
- 2024–2025: Detaljprojektering, uppdatering efter stormen Babet - pågår
- 2025: Undersökningssamråd enligt 6 kap miljöbalken – pågår under våren 2025