Mål 1: Gott företagsklimat som ger förutsättningar för tillväxt och hög grad av egen försörjning

I Ystad ska företagen ha goda möjligheter till att växa, vara stabila och utvecklas hållbart.

Globala mål i illustration

Politisk inriktning
Ekonomisk hållbarhet skapas genom ett starkt näringsliv och en växande arbetsmarknad i hela kommunen. I Ystad ska varje invånare med arbetsförmåga ges förutsättningar för eget arbete. Företagen ska ha goda möjligheter till att växa, vara stabila och utvecklas hållbart. För att detta ska vara möjligt är mark för exploatering samt en god kompetensförsörjning avgörande. Långsiktiga planer för markexploatering samt kompetensförsörjning ska därför tas fram. Tillväxt i företag som redan finns i kommunen är ett sätt att öka antalet arbetstillfällen parallellt med förbättrade förutsättningar för nyetableringar.

Näringslivet ska uppfatta kommunen, dess politiker och tjänstepersoner som möjliggörare för fortsatt utveckling av företagen. Principen att företag ska ha en väg in till kommunen ska hela tiden utvecklas och förbättras. Genom samarbete inom kommunen och med lokala och regionala aktörer ska förutsättningar för en hållbar kompetensförsörjning på kort och lång sikt skapas.

Svenskt näringslivs ranking är en viktig temperaturmätare på kommunens företagsklimat och strävan är att kommunen ska placera sig inom topp 25 i riket. För att bidra till en god kompetensförsörjning samt förbättra möjligheterna för att bo kvar i kommunen och samtidigt studera eftergymnasialt ska förutsättningarna för och behovet av ett Campus i Ystad utredas.

Adressering:
Kommunstyrelsen, Gymnasienämnden, Myndighetsnämnden, Samhällsbyggnadsnämnden, Socialnämnden, Ystad Energi, Ystadbostäder, Ystad Industrifastigheter, Ystad Hamn Logistik

Nämndernas mål och aktiviteter

Nämnderna bryter ner de övergripande mål som adresserats till dem till nämndmål. Nämndmålen ska bygga på en faktabaserad nulägesanalys och politiska prioriteringar. De ska i första hand fokusera på problem, utmaningar och förbättringar som den egna verksamheten kan påverka. Nämndmålen konkretiseras, med stöd av bland annat relevanta styrdokument, till aktiviteter av respektive förvaltning. Aktiviteterna visar vad som ska genomföras under året kopplat till målet. Listan på aktiviteter nedan visar några av de aktiviteter som genomförs kopplat till målen och är inte fullständig.

 

Nämndens mål

Förvaltningens aktiviteter 2024

Kommunstyrelsen


1.1 Förutsättningarna för nya och befintliga företagsetableringar ska stärkas och utvecklas

1.1.1 Utarbeta en ny Näringslivsstrategi

1.2 Nya verksamhetsområden ska etableras under mandatperioden

1.2.1 Inventering av mark och markägare samt beställning av uppdaterade detaljplaner

Gymnasienämnden


1.3 Genom utvecklat samarbete med näringsliv, civilsamhälle och andra aktörer skapar gymnasienämnden ökat intresse för utbildningar som möter arbetsmarknadens behov.

1.3.1 Strategisk marknadsföring

1.3.2 Arbeta för att öka antalet näringsidkare i programråden 1.3.3.Dimensioneringsutredning Skånes kommuner

Myndighetsnämnden


1.4 Vi agerar proaktivt för att det ska vara enkelt för våra företagare att göra rätt och så vi förstår varandras villkor

1.4.1Skapa rutin för hantering av komplexa företagsärenden samt utveckla information på hemsidan

1.4.2 Anordna träff för företagare, arkitekter och andra aktörer som kommer i kontakt med oss. 1.4.3.Förbereda för arbetssätt med bygglovslots

1.5 Vi säkerställer tidig och kvalitetssäker hantering av komplexa ärenden för företagsutveckling

1.5.1Delta på informationstillfällen och fånga upp komplexa företagsärenden tillsammans med näringsliv och MEX

Samhällsbyggnadsnämnden


1.6 Vi lotsar lösningsfokuserat fram projekt, ger service och råd inom de lagrum som finns och handlägger ärenden effektivt

1.6.1 Förmedla komplexa företagsärenden till näringslivslots. Återkoppla på SAM+MYN presidiemöte

1.7 Genom vår exploateringsverksamhet är vi möjliggörare för företags utveckling i hela kommunen. Aktördialog och tydliga markstrategier underlättar för hållbar expansion och nyetablering

1.7.1 Process för att utveckla framtida mark för näringslivet

1.7.2 Anvisa och sälja verksamhetsmark i Öja industriområde 1.7.3Driva utveckling av verksamhetsområde vid Malmörondellen

Socialnämnden


1.8 Sysselsättningsgraden och den ekonomiska självständigheten för Ystads medborgare ska öka

1.8.1 Skapa förutsättningar för varje invånare att delta i eget arbete eller studier baserat på individuella förmågor

1.8.2 Främja hållbar kompetensförsörjning med riktade insatser mot bristyrken i samverkan med lokala, regionala och nationella aktörer

Politiska uppdrag

Inga politiska uppdrag har kopplats till det övergripande målet under 2024

Uppföljning och indikatorer

Kommentar till delårsprognos för det övergripande målet 2024
Ystads kommun visar generellt positiva trender när det gäller förutsättningar för tillväxt, men det finns områden som kräver fortsatt fokus och förbättring.

Arbetsmarknadsverksamheten visar på en positiv utveckling. Resultatet för 2023 gällande deltagare som börjat arbeta eller studera var 47%, vilket är en försämring jämfört med 2022 (54%) men fortfarande bättre än riksgenomsnittet. Sedan 2019 ses en vändande trend och ett förbättrat resultat, vilket indikerar framsteg mot målet.

Andelen förvärvsarbetande invånare 20-64 år har ökat från 82,3% 2020 till 82,7% 2021, vilket visar på en stabil uppåtgående trend över riksgenomsnittet. Detta tyder på en positiv utveckling i kommunens arbetsmarknad.

Gällande skyddsbehövande och anhöriga (flyktingar) i åldern 20-64 år som förvärvsarbetar, var resultatet för 2022 61,3%. Detta är under riktvärdet men över riksgenomsnittet, vilket indikerar att kommunen arbetar i rätt riktning men har utrymme för förbättring.

Antalet vuxna biståndsmottagare med långvarigt ekonomiskt bistånd har minskat från 0,45% 2022 till 0,28% 2023, vilket är en betydande förbättring och under riktvärdet. Detta tyder på framgångsrika insatser för att minska långvarigt biståndsberoende.

Kommunen arbetar proaktivt med att förbättra företagsklimatet genom olika initiativ, såsom förbättrad kommunikation, effektivisering av bygglovsprocesser och stöd till företag genom företagslots. Det pågår även arbete med att involvera näringslivet tidigt i planerings- och exploateringsprocesser.

Turismen, mätt i gästnätter, har minskat något jämfört med rekordåret 2023, främst på grund av ekonomiska faktorer som påverkar inrikes turism. Dock ökar de utländska gästnätterna, vilket indikerar en diversifiering av turistmarknaden.

Under 2023 var Ystad den enda kommunen i SÖSK med befolkningstillväxt (0,6%) medan övriga SÖSK-kommuner minskade i befolkning. Under 2024 har tillväxten varit fortsatt väldigt stark och Ystad sticker ut jämfört med övriga skånekommuner.

Baserat på de positiva trenderna inom arbetsmarknad, minskade biståndsbehov och pågående insatser för att förbättra företagsklimatet, förväntas målet uppfyllas vid årets slut. Vissa områden, som integration av skyddsbehövande på arbetsmarknaden, kräver fortsatt uppmärksamhet och insatser för att nå full måluppfyllelse.

Indikatorer

Indikatorer för det övergripande målet Pdf, 79 kB.

Till varje övergripande mål kopplas ett antal indikatorer som följs upp årligen och ligger till grund för fortsatt utvecklingsarbete. Indikatorerna kan revideras under året och beslutas inte politiskt

 

Investeringar

Investeringar 2024