Mål 2: Invånare, företag och besökare är nöjda med den service och kvalitet som kommunen levererar

Ystads kommun ska vara en effektiv organisation som möter boende, besökare och företag med lyhördhet, enkelhet och snabbhet.

Politisk inriktning

Ystads kommun ska vara en effektiv organisation med hög digital mognad som möter boende, besökare och företag med lyhördhet, enkelhet och snabbhet. Utgångspunkten ska alltid vara kommunens värdegrund. För att förbättra servicen till ystadbor, besökare och företag ska även förutsättningarna för och behovet av ett Servicecenter utredas.

För att verksamheterna ska kunna utföra sina uppdrag behövs ändamålsenliga lokaler. Därmed blir en effektiv lokalförsörjning en del i arbetet med att leverera tjänster och service av god kvalitet. En effektiv lokalanvändning är också av stor ekonomisk vikt. För att få en helhetsbild och möjliggöra god planering ska en Lokalförsörjningsplan tas fram.

Ystadborna ska ges möjlighet att vara medskapare i utvecklingen av bättre anpassade kommunala tjänster. På så sätt ges förtroendevalda och tjänstepersoner möjlighet att ge och ta emot råd och kunskap, utveckla nya tjänster samt förbereda hållbara beslut. Inriktningen är att lösa så mycket som möjligt i första kontakten.

Adressering: Samtliga nämnder och styrelser

Nämndmål och aktiviteter

Nämnderna bryter ner de övergripande mål som adresserats till dem till nämndmål. Nämndmålen ska bygga på en faktabaserad nulägesanalys och politiska prioriteringar. De ska i första hand fokusera på problem, utmaningar och förbättringar som den egna verksamheten kan påverka. Nämndmålen konkretiseras, med stöd av bland annat relevanta styrdokument, till aktiviteter av respektive förvaltning. Aktiviteterna visar vad som ska genomföras under året kopplat till målet. Listan på aktiviteter nedan visar några av de aktiviteter som genomförs kopplat till målen och är inte fullständig.

 
Nämndmål


Förvaltningens aktiviteter 2024

Kommunstyrelsen


2.1 Kommuninvånare, företag och besökare upplever god service, gott bemötande och enkelhet att komma i kontakt med kommunens verksamheter

2.1.1 Leda förvaltningarnas inventering av de processer som kan bli föremål för digital utveckling

2.1.2 Genomföra digitalisering av utvalda inventerade processer 2.1.3 Utveckla systemstöd så att de motsvarar kommunens behov

2.1.3 Utveckla systemstöd och ekonomirelaterade processer som motsvarar kommunens behov

2.1.4 Genomföra utbildningsinsatser gällande klarspråk, värdskap, service och bemötande

Barn- och utbildningsnämnden


2.2 Öka elevernas helhetsupplevelse av skolmaten

2.2.1 I samverkan med kostenheten ta fram process för att öka helhetsupplevelsen av skolmåltiderna

2.2.2 Genomföra dialog med Ungdomsfullmäktige 2.2.3 Lokalanpassning av måltidslokaler

Kultur och fritidsnämnden


2.3 Kultur och fritid ska ses som en välkomnande och självklar del för invånare, företag och besökare i Ystad

2.3.1 Ta fram ett bemötandemanifest för Kultur- och fritidsförvaltningen

Gymnasienämnden


2.4 Gymnasienämnden erbjuder elever och personal ändamålsenliga lokaler och inspirerande lär- och arbetsmiljö

2.4.1 Skolråden är delaktiga i arbetet med att utveckla den fysiska och psykosociala arbetsmiljön

2.4.2 Säkerställa en långsiktig planering Ystad Gymnasiums framtida lokalbehov

2.5 Varje elev ska utmanas och utvecklas till sin fulla potential

2.5.1 Alla elever ges möjlighet och förutsättningar till inflytande

2.5.2 Alla områden arbetar för att höja undervisningskvalitén

Myndighetsnämnden


2.6 Bygglovssökande upplever att de får bästa bemötande och en professionell vägledning

2.6.1 Översyn och justering av de olika stegen i bygglovs- och kontrollprocessen

2.7 Vi utvecklar våra processer för att ge snabb och effektiv service. För sökande är det enkelt att följa var i processen ett ärende är

2.7.1 Effektivisera processer och använda fler robot-funktioner

2.7.2 Arbeta för en fullt digital hantering genom införande av e-arkiv. 2.7.3 Ökad samverkan externt och utbyte av erfarenheter med andra kommuner som är goda förebilder.

Samhällsbyggnadsnämnden


2.8 Vi möter intressenter med lyhördhet, enkelhet och snabbhet. Genom kvalitativ och effektiv kommunikation är det enkelt att följa var i processen varje ärende är och orientera sig i det som pågår inom Ystads samhällsbyggande

2.8.1 Utveckla externa kartor på kommunens webbplats och sprida information om kartornas funktionalitet.

2.8.2 Pröva nya former för medborgardialog för att nå ut till fler 2.8.3 I samarbete med kommunikationsavdelningen fortsätta arbete med rutiner för information om detaljplanearbeten, översiktsplanen, externa GIS-tjänster mm på intranätet, kommunens hemsida och sociala medier.

2.9 Med lyhördhet mot förväntan ger vi daglig service till våra invånare så att deras vardag underlättas och våra miljöer upplevs funktionella och attraktiva

2.9.1 Regelbundna samverkansmöten, två per år, med HSO tillgänglighetsråd och YPR pensionärsråd

2.9.2 Optimera användandet av felanmälningssystemet 2.9.3 Kommunicera med fastighetsägare om de lagändringar som träder i kraft rörande FNI förpackningar och matavfall

Socialnämnden


2.10 Kvaliteten på de insatser, stöd och service som erbjuds ska kontinuerligt följas och anpassas, för en ökad medborgarnöjdhet

2.10.1 Främja ökad tillgänglighet till socialnämndens verksamheter

2.10.2 Genomföra förstudie gällande etablering av en äldrecentral i Ystad 2.10.3 Följa, utreda och analysera inkomna synpunkter och klagomål till verksamheterna

Politiska uppdrag

Politiska uppdrag till det övergripande målet 2024

 

Uppdrag

 

Status


Uppdrag från kommunstyrelsen att utreda förutsättningarna för att etablera ett kommunövergripande service-/kundcenter

 

Genomfört

 

Uppdrag från kommunfullmäktige att publicera alla handlingar på ystad.se

 

Pågående


Uppföljning och indikatorer

Kommentar till delårsprognos för det övergripande målet 2024
Kommunen arbetar aktivt med att förbättra sin service och kvalitet genom flera olika initiativ och åtgärder.

  • Kommunen inför kontinuerligt nya e-tjänster vilket förbättrar tillgängligheten och effektiviteten i kommunens tjänster.
  • Kundservice och kommunikation. En servicemätning visar att kommunen är bättre på att svara via e-post än telefon. För att förbättra detta planeras implementering av ett servicecenter. Kommunens hemsida kommer också att flyttas till en ny plattform, vilket förväntas gynna medborgare och intressenter.
  • Klostret har haft besöksrekord och ökat sina programaktiviteter, särskilt för barn och unga. Biblioteket har sett en ökning i både utlån och besök. Ystad Arena och Sandskogens Idrottsplats erbjuder ett varierat utbud av idrott och evenemang.
  • Bygglovsenheten har förbättrat sina handläggningstider och arbetar kontinuerligt med att effektivisera processer och förbättra kundbemötandet. Preliminära resultat visar en svag ökning i Nöjd Kund Index (NKI) jämfört med föregående år.
  • Kommunen arbetar aktivt med att involvera medborgare i utvecklingsprojekt genom dialogmöten och riktade kommunikationsinsatser. Nya former för samrådsmöten i planärenden prövas för att öka engagemanget.
  • Kommunen levererar daglig service inom områden som avfallshantering, vattenförsörjning och skötsel av offentliga miljöer. Sommaruppföljningen visar att servicen generellt har motsvarat behov och förväntningar, men det finns utmaningar relaterade till begränsade resurser för underhåll av stadsmiljöer.

Sammanfattningsvis arbetar kommunen aktivt med att förbättra sin service och kvalitet inom flera områden. Medan vissa initiativ har gett positiva resultat, finns det fortfarande utmaningar att hantera. Medborgarundersökningen pågår under hösten med resultat i december. Resultaten från undersökningen kommer att vägas in i den slutliga målbedömningen. Prognosen för helåret indikerar dock att kommunen förväntas röra sig i önskvärd riktning, och de pågående initiativen förväntas ha en positiv inverkan på långsiktig måluppfyllelse.

Indikatorer

Indikatorer för det övergripande målet Pdf, 74 kB.

Till varje övergripande mål kopplas ett antal indikatorer som följs upp årligen och ligger till grund för fortsatt utvecklingsarbete. Indikatorerna kan revideras under året och beslutas inte politiskt.

Investeringar

Investeringar 2024