Mål 4: Varje invånare med omsorgsbehov erbjuds trygg omsorg av hög kvalitet

I Ystads kommun ska förutsättningarna finnas för att leva ett gott liv hela livet.

Politisk inriktning

Ambitionen är att Ystads kommun ska placera sig inom topp 25 procent av kommunerna i effektivitetsindex inom äldreomsorg.

I Ystads kommun ska förutsättningarna finnas för att leva ett gott liv hela livet. Äldreomsorgen i Ystads kommun ska präglas av individualisering, digitalisering och valfrihet.

Äldre är den grupp som haft den största förbättringen av hälsan under de senaste decennierna. Ökningen av antal äldre kombinerat med att den arbetsföra delen av befolkningen inte växer i samma takt innebär utmaningar. För att hantera detta krävs långsiktiga strategiska beslut och kommunen ska därför ta fram en Äldrestrategi för att synliggöra de prioriteringar som krävs. För att samla kompetens och stärka förutsättningarna för att hantera komplexa behov hos målgruppen ska kommunens äldreservice och en vårdcentral för äldre samlokaliseras i en Äldrecentral.

Adressering: Kultur- och fritidsnämnden, Samhällsbyggnadsnämnden, Socialnämnden

Nämndernas mål och aktiviteter

Nämnderna bryter ner de övergripande mål som adresserats till dem till nämndmål. Nämndmålen ska bygga på en faktabaserad nulägesanalys och politiska prioriteringar. De ska i första hand fokusera på problem, utmaningar och förbättringar som den egna verksamheten kan påverka. Nämndmålen konkretiseras, med stöd av bland annat relevanta styrdokument, till aktiviteter av respektive förvaltning. Aktiviteterna visar vad som ska genomföras under året kopplat till målet. Listan på aktiviteter nedan visar några av de aktiviteter som genomförs kopplat till målen och är inte fullständig.

 

Nämndens mål

Förvaltningens aktiviteter 2024

Kultur- och fritidsnämnden


4.1 Kultur och fritid ska arbeta innovativt och strategiskt för att nå ut till alla oavsett förutsättningar och behov


Samhällsbyggnadsnämnden


4.2 Med brukarens behov i centrum erbjuder vi positiva måltidsupplevelser samt förvaltar och utvecklar omsorgsboenden.

4.2.1 Stötta social omsorg i framdrift av särskilt boende på Trädgårdsstaden

4.2.2 Följa upp överenskommelse och föra regelbunden dialog om utbud och förväntan

4.2.3 Genomföra projekt måltidsglädje för att utveckla måltider för äldre

Socialnämnden

 

4.3 Ystads invånare ska erbjudas personcentrerad vård, omsorg och rehabilitering med hög kvalitet och patientsäkerhet, för ökad delaktighet, kontinuitet, trygghet och god hälsa

4.3.1 Utvärdera så att verksamheterna bedrivs utifrån evidens och väl beprövade metoder

4.3.2 Ta fram plan för det evidensbaserade, förebyggande arbetet i verksamheterna

4.3.3 Utveckla modell för intern revision gällande kvalitet/drift i verksamheterna

4.3.4 Ta fram strategi och handlingsplan för omställningen till god och nära vård

 

Politiska uppdrag

Inga politiska uppdrag har kopplats till det övergripande målet under 2024

Uppföljning och indikatorer

Kommentar till delårsprognos för det övergripande målet 2024

Baserat på de indikatorer som är kopplade till målet ger en indikator en positiv indikation, fyra en negativ indikation och tre finns inget resultat för detta året. Det talar för att det finns utmaningar med måluppfyllelsen.

Personkontinuitetsmätningen visar på bra siffror (14,61) men når inte upp till riktvärdet. Riksgenomsnittet ligger på 16 vilket innebär att verksamheten har en högre ambitionsnivå gällandet mått än riksgenomsnittet, detta bör beaktas i analysen av utfallet.

Samma gäller för brukarundersökningarna hemtjänst och särskilt boende- helhetssyn där verksamheterna har olika riktvärden (särskilt boende 85 och hemtjänst 90). Ingen av dem når upp till riktvärdet oavsett men hemtjänstens resultat förbättras markant.

Kvalitetsindexet bygger på flera faktorer, inklusive brukarnas upplevelse av bemötande och inflytande inom hemtjänsten, bemötande och aktiviteter inom särskilt boende, väntetid till särskilt boende samt personalens utbildningsnivå. Flera av dessa områden har visat försämrade resultat under 2023, vilket innebär att även kvalitetsindexet sjunkit.

Sammanfattningsvis förväntas målet delvis uppfyllas, men det finns fortfarande områden som kräver förbättring för att nå full måluppfyllelse. Prognosen blir därför att målet ej kommer uppfyllas för helåret.

Indikatorer

Indikatorer för det övergripande målet Pdf, 70 kB.

Till varje övergripande mål kopplas ett antal indikatorer som följs upp årligen och ligger till grund för fortsatt utvecklingsarbete. Indikatorerna kan revideras under året och beslutas inte politiskt.
Till respektive nämnd- och styrelsemål kan förvaltnings-, bolagsspecifika indikatorer kopplas.

Investeringar

Investeringar 2024