Vattenberedskap för företag

Hur gör ditt företag eller verksamhet om det blir stopp i den ordinarie vattenförsörjningen? Se över ert behov och ta fram en plan för både dricksvatten och vatten som inte behäver hålla dricksvattenkvalitet.

Näringsidkare och verksamheter behöver ha beredskap för vatten/dricksvatten om det uppstår störning i den ordinarie vattenförsörjningen. Avbrott i vattenförsörjningen kan ha olika orsaker och vara olika omfattande: Vattnet kan stängas av helt eller delvis, eller finnas tillgängligt vatten men måste kokas.

Planen behöver omfatta både det som kräver dricksvatten och det som kräver vatten som inte behöver hålla dricksvattenkvalitet. Behovet ska vara anpassat efter vilka funktioner som behöver fungera under en kris.

Bra att tänka på:

  • Vilket dricksvattenbehov har personalen?
  • Kräver verksamheten i övrigt tillgång till vatten? Behöver det vara dricksvattenkvalitet?
  • Går det att stoppa viss verksamhet tillfälligt?
  • Vilka alternativa lösningar finns för exempelvis sanitet under en period? Våtservetter, handsprit, påsar eller hinkar med täta lock?
  • Har jag utrustning för att kunna hämta vatten på annan plats? Tankar, dunkar med mera?

Vad säger lagen?

Enligt Vattentjänstlagen har vatten- och avlopps-huvudmannen en leveransskyldighet att ordna med vatten för hushållsanvändning. Vid normal vattenförsörjning kan också behov till företag tillgodoses. Vid en nödvattensituation däremot, när vattnet är begränsat, är det i första hand hushållens behov av vatten som ska tillgodoses. Enligt lagen står människors hälsa i första rummet, tillsammans med skydd av miljön.

Lagring av dricksvatten

Det finns flera olika möjligheter för att lagra dricksvatten, men ett problem är att det kan vara svårt att säkerställa kvaliteten. Det går inte att ge något exakt svar på hur länge dricksvatten håller som förvaras i till exempel dunkar. Avgörande för hållbarheten är att det förvaras mörkt och svalt, att vattnet är av bra kvalitet när det fylls på samt att behållarna är väl rengjorda.

Drick aldrig vatten som smakar eller luktar illa, är grumligt eller färgat!

Tänkbara sätt att lagra vatten är:

  • Förpackat flaskvatten till dricksvatten
  • Mindre behållare, till exempel dunkar
  • Större tankar

Det kan också vara bra att tänka på att kombinera olika typer av lagring utifrån behov. Allt vatten kanske inte nödvändigtvis behöver hålla dricksvattenkvalitet?

Mer information