CirkusImago.TV-serie.avMorganAlling.JPG

Om YSVC

Ystad Studios Visitor Center är ett upplevelsecenter för film, där Ystads kommun och Film i Skåne erbjuder ett innehållsrikt utbud av upplevelser och lärande i filmens värld, vägg i vägg med den professionella filminspelningsstudio som drivs av Film i Skåne.

Här kan besökarna vandra runt i autentiska studiobyggen och filmmiljöer, se och prova rekvisita och själva skapa filmer och berättelser med professionell teknik och med hjälp av medarbetare på YSVC. Centret erbjuder även guidade visningar, föreläsningar och workshops. Här finns en stor Green Screen att använda. Det finns också redigeringsrum, ljudbox och animationsrum.

Viktigt i verksamheten är satsningen på lärande för barn och unga. Målet är att skolelever i Skåne får möjlighet att se, skapa, reflektera kring och visa upp sina egna rörliga bilder.

Ystad Studios Visitor Center har sitt ursprung i Ystad Studios Film Camp, en regional satsning för lärande inom filmproduktion främst riktad mot skolor, och Ystads kommuns Cineteket som sedan 2006 lockat tusentals besökare från hela världen som vill följa Kurt Wallanders spår även bakom kulisserna. Vi finns inne i den riktiga studiobyggnaden där många långfilmer och tv-serier har spelats in.

image.pngFoto: Jesper Heimerson/Magasinet Skåne

Bakgrund Ystad Studios

2004 förvandlades de gamla luftvärnshallarna på Regementet i Ystad till  Skandinaviens största filmstudio, Ystad Studios. Här har de 13 första Wallanderfilmer spelats in. Första filmen ”Innan frosten” hade 4,5 miljoner tittare då den visades i Tyskland första gången. Wallander har blivit en given succé världen över. När de senaste tre BBC-filmerna om Kommissare Wallander visades i Storbritannien sommaren 2012 hade de mer än 18 miljoner tittare!

Förutom Wallanderfilmerna har bl a  Oscarsnominerade ”Den bästa av mödrar”, Jan Troells ”Maria Larssons eviga ögonblick”, Sveriges första vampyrfilm ”Frostbiten” samt "Det enda rationella" och "Svinalängorna" spelats in här.

Mellan år 2012 och 2014 har de interiöra scenerna från succéfyllda serien Bron II och Bron III spelats in i Ystad Studios.

Hela listan av filmer och tv-serier som spelats in i Ystad finns här.

 

illustration

Publicerad 2020-10-20, Uppdaterad 2022-03-14

HÖR AV DIG TILL OSS!

Ystad Studios Visitor Center
Elis Nilssons väg 14
271 39 Ystad
Telefon 0709-47 70 57
ysvc@ystad.se

VI ARBETAR I BESÖKSCENTRET

Jack Löfving
Verksamhetsutvecklare
 
utställning, guidningar
jack.lofving@ystad.se

Anette Hansson
Besökskoordinator
gruppbesök, guidningar
anette.a.hansson@ystad.se

Cajsa Karlsson
Besökskoordinator
konceptutveckling, gruppbesök
cajsa.karlsson@ystad.se

John Belfrage (Tjänstledig)
Besökskoordinator/filmpedagog
skolbesök, filmpedagogik
YSVC@ystad.se

 

filmrulle

Följ oss i sociala medier

Facebook
Instagram