180221YstadStudios030.jpg

Wallander

På Ystad Studios Visitor Center har du möjlighet att få ta del av all den äkta Wallanderrekvista som funnits med i filmerna. Du kan lyssna på opera i Kurts vardagsrum, hjälpa honom lösa brott vid hans skrivbord på polisstationen samt fotografera dig själv i äkta miljöer som alla varit scenografier i filmer.

Det finns också ett hyllningsrum till Henning Mankell. Här kan du koppla av och njuta av en film som handlar om Mankells författarskap och framgångsrika karriär återberättad av hans internationella förläggare Anneli Höier från Köpenhamn. På plats kan du få se ett axplock av de olika bokomslag som böckerna har givits ut på. Mankells böcker har givits ut i 100 länder, översatts till 44 språk och sålts i 30 miljoner exemplar. 

Om Wallander
Miljoner läsare världen över har följt kommissarie Kurt Wallander när han jagar mördare genom de trånga kullerstensgränderna i Ystad, när han fikar på Fridolfs konditori eller är hemma i sin lägenhet på Mariagatan. Författaren Henning Mankell har skapat en fiktiv karaktär och berättarvärld som utspelar sig i verkliga existerande miljöer i Ystad. Den första boken, Mördare utan ansikte kom 1991.

Wallanderäventyret fortsatte därefter med långfilmer och 2004 kom första filmen Innan Frosten. Därefter blev det ytterligare 31 svenska och 12 brittiska Wallanderfilmer som alla spelades in i och runt om Ystad. Sista filmen spelades in 2014.

Fler upplevelser i Wallanders fotspår

Karta över inspelningsplatser
Ta dig runt Ystad i kommissarie Wallanders spår med denna karta över inspelningsplatserna. Funkar lika bra från dator, som i mobil eller platta. Klicka här och börja gå!

Wallanderbroschyren
En fullspäckad guide om alla böcker, filmer och inspelningsplatser. Läs guiden här

Lista över Wallanderfilmer
Vem spelade vem i vilken film? Rolf Lassgård, Krister Henriksson, eller Kenneth Branagh? Klicka här för en komplett lista över alla Wallanderfilmer!

Upplev Wallanders Ystad genom en åktur med veteranbrandbil
Under sommarhalvåret arrangerar Ystads Frivillige Bergnings-Corps Wallanderturer med veteranbrandbil. Turen tar er till olika platser i Ystad som förekommer i böckern och filmerna om Ystadspolisen Kurt Wallander. Läs mer här. 

"Visit Skåne" guide till Wallander
Artikel om upplevelser i Wallanders spår. Klicka här för att läsa mer!

Utställning YSVCWallander dörr

Publicerad 2017-11-08, Uppdaterad 2022-01-19