Gymnasiet åk 2

2020

Lola vers la mer - film på Scala

Filmen visas på Scala den 10 november klockan 10 och den 11 november klockan 13. Den är 94 minuter lång och talat språk är franska. 

Lola kommer för sent till sin mammas begravning och allt är pappans fel. Han vill inte ha med Lola att göra efter hennes könskorrigering. Konflikten dem emellan trappas upp när de inte kommer överens om var de ska sprida mammas aska. Bra gestaltad och viktig historia där vi för en gångs skull får se en ung transperson i huvudrollen.- en dansföreställning om gruppdynamik och det unika i varje möte

 

Trofé - Signe Johannesson på Ystads konstmuseum
 

Visning och workshop – spår från en fiktiv framtid 

Vi tittar på Signe Johannessens Trofé tillsammans för att sedan arbeta praktiskt i själva utställningen med olika teckningsövningar i blyerts och kol. Vi låter oss inspireras av Science Fiction och idéen om andra och helt annorlunda förutsättningar för liv och livsformer utifrån Signe Johannessens antropomorfa skelettdelar från en fiktiv framtid. I ateljén samlas vi sedan för att utifrån elevernas skisser och teckningar gestalta den livsform skelettdelarna kan tänkas komma ifrån. Eleverna får alltså själva skapa livsformen utifrån sin egen förlaga, fantasi och upplevelse av utställningen i antingen lera eller akryl. Workshopen kan nästan liknas vid en slags arkeologisk kartläggning men syftar även till att ge eleverna tid att landa i utställningen, inspireras och gå in i en kreativ process. Det finns många lager i utställningen som bäst framkommer genom självständigt arbete.  


Vid besöken delas även en lärarhandledning ut med textmaterial och uppgifter som kan arbetas med i klassrummet då många frågor och funderingar brukar komma i efterhand.  

Det här ingår i Kulturgarantin för årskurs 2 gymnasiet
-    90 minuter visning och workshop tillsammans med en av museets konstpedagoger
-    olika konstnärliga material samt möjligheten att ta skisser och arbeten med sig hem eller till skolan
-    lärarhandledning för fortsatt arbete i klassrummet

Bokningsbara veckor 45-51. Boka in din elevgrupp själv med konstmuseets pedagog. Fyll ändå i formuläret för att synliggöra att klassen bokats in på en aktivitet i Kulturgarantin.

Anna Norberg, Konstpedagog, anna.norberg@ystad.se

 

Fröken Julie på Rynge teater
 
Fröken Julie av August Strindberg
Om alla som har drömmar. Alla som trånar uppåt. Om att nå första grenen och gå i topp. Eller längtan att få falla. Nyskriven spännande musik, filmad bakgrund, modern tolkning, klassisk svensk dramatik i en charmig liten lada i Rynge utanför Ystad. Teater i världsklass!

När Fröken Julie med tillhörande förord kom ut i tryck 1888 blev det fördömt av en i det närmaste enig kritikerkår. Dramats djärva tema blev något av en prövning för kritikerkåren. Pjäsen nämndes bland annat som ospelbar, premiären blev i Köpenhamn 1889 och den han spelas i både Frankrike och Tyskland innan Sverigepremiären 1906. Trots detta är Fröken Julie en av August Strindbergs mest spelade pjäser världen över.

Det verkar som om lockelsen kring kammarspelet om den unga högadliga Julie och betjänten Jean, och deras förehavanden under en midsommarnatt och morgon aldrig ger sig och pjäsens tema verkar tidlöst.

I Christer Jonssons uppsättning på Rynge Teater används en stor filmduk, där fröken Julie endast förekommer på film medan Jean befinner sig på scen. På så sätt förstärks avståndet mellan fröken Julie och Jean och där fröken Julie blir en person ”från en helt annan värld” en filmstjärna, en kändis, en tv profil. En modern uppsättning av klassikern Fröken Julie, gastkramande och nära.

I rollerna
På scen:
Jean – Christer Jonsson
På Film:
Fröken Julie – Nanna Nore
Kristin – Miranda Coral Engholm
Regi och film – Christer Jonsson
Musik – Miranda Coral Engholm och Christer Jonsson
Kostym – Laura Luna

Föreställningen är ca 2 timmar lång inklusive 20 minuters paus.
 

Speltider:

10 september klockan 10

11 september klockan 10

17 september klockan 10

18 september klockan 10

Salongen rymmer 40 personer

Bussar avgår från Ågatan 9.30 före varje föreställning. I pausen kan man köpa fika.
 

Symbio - Världsmusik
 
Möt två unga kritikerrosade och genuint erfarna virtuoser som hyllats för sitt starka samspel, sin glödande energi och unika mix av modern folkmusik med influenser från pop och rock. I deras vevlira och dragspel möts två världar och uppstår gör ett helt eget sällsynt sound som både levandegör och överraskar. Musiken varvar de med personliga berättelser om låtarna de spelar i ett öppet samtal där eleverna bjuds in att ställa frågor och bidra med egna tankar. Det enda som står i vägen för vår fantasi och kreativitet är de gränser vi sätter själva är ett budskap som denna konsert i musik och närvaro gestaltar.

 

Författarbesök on demand
Vill du läsa en bok, det kan vara en skönlitterär bok eller en fackbok, tillsammans med din klass och sedan träffa författaren i ett samtal, föreläsning eller workshop?

Fyll i din i idé om bok och författare i formuläret här bredvid, så kontaktar skolbiblioteket dig för gemensam planering.

Författarbesök eller workshop i klassen och en klassuppsättning av boken ingår.

 

Charlotte Berlins museum
 
Följ med på en visning i Charlotte Berlins hem på Dammgatan. Vi tittar på hennes hus, möbler och saker från det sena 1800-talet. Vi pratar också om hur Ystad såg ut då och hur livsvillkoren för kvinnor var vid den här tiden.

Charlotte Berlin föddes i Ystad 1841. Hon var pianolärarinna och duktig på att investera pengar i aktier, vilket ledde till att hennes förmögenhet växte. Hon köpte huset på Dammgatan år 1881. Året efter flyttade hon in med sin trotjänarinna Ingrid Tullberg och levde där fram till sin död 1916. Charlotte Berlin var intresserad av inredning och det som hände i samtiden. Hon skaffade nymodigheter som telefon och linoleummattor. Hon var också en hängiven samlare av bland annat klockor och konstföremål. I sitt testamente ville Charlotte Berlin att det skulle skapas ett museum över hennes samlingar och att de skulle kompletteras varje år. Efter hennes död uppfylldes dessa önskningar och museet stod klart och öppnade 1918.
 
 
Bokningsbara datum är 3, 4, 5, 10, 11 och 12 november

kl. 10.00 – 11.00  och 13.00 – 14.00.


Klockslagen går att justera efter elevernas scheman, om det önskemålet finns.

Gruppstorlek:  max 16 elever ​​​​​​​
 


 

 

 

Publicerad 2017-08-29, Uppdaterad 2020-09-18