Stipendier

Aktuella pristagare

Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium

Mottagare av Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium 2022 är Ann Rosén och Anna Andersson. Stipendiet delades ut på Ystads konstmuseum den 3:e maj.

 

Årets motiveringar:

Ann Rosén

drawing session
Ann Rosén genomför en "drawing session" på Galleri Ping Pong i Malmö

Med en stor experimentrikedom och egentillverkade material och tekniker växer Ann Roséns konstverk fram. Hennes tvärdisciplinära konstnärskap glider mellan bildkonst och musik och är fullt av uppfinningar. Rosén skapar sina egna instrument, sitt eget material, sina egna programvaror. I projektet Drawing Sessions tar abstrakta audiovisuella konstverk plats i rummet genom blyerts, elektronik och datorer. Tekniska lösningar möter analogt hantverk, kontroll möter slump och material möter det immateriella. Själva utförandet är en del av konstverket – handens rörelse tillsammans med lyssnandet, det konkreta tecknandet fyller pappret med linjer och samtidigt skapas en komposition som fyller rummet och betraktaren med unika ljudupplevelser.

Ann Rosén är född 1956 i Hörnefors och utbildad vid Konstfack i Stockholm. Hon bor och arbetar i Malmö och Östra Hoby.

 

Anna Andersson

Anna Andersson arbetar med skulptur på ett sätt som skapar glidningar mellan kategorier som rum, objekt, form, yta och massa. Med en arbetsmetod där tanke och handling går ihop till ett tillstånd på kunskapens gräns skapar hon abstrakta former och konkreta situationer som ”testar att vara”. Anderssons praktik undersöker skulpturmediets möjligheter till ett närmande av essensen av form – det sätt på vilket någonting visar sig. Det storskaliga formatet tar sig ofta arkitektoniska kvaliteter i utställningsrummet och de snillrika presentationsformerna bär referenser till skulpturmediets historia. Med mod, integritet och tillit till processen gör Andersson konst vars ärende inte enkelt låter sig formuleras i ord, men som visar sig med självklarhet i de rum den intar.

Anna Andersson är född 1989 i Ljungbyhed och är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö. Hon bor och arbetar i Malmö.

 

Tidigare vinnare av Eric och Inger Olson-Ekdahls stipendium

 

Gunnar och Lilly Perssons konststipendium

Gunnar och Lilly Persson stiftelse för uppmuntran åt utövande konstnärer har har sedan 1981 utdelat ett ateljé- och bostadsstipendium.

2021 går Gunnar och Lilly Perssons stipendium till Rina Eide Løvaasen.

Rina Eide Løvaasen har utmärkt sig för sina storskaliga målningar som är utförda med stor skicklighet och precision. Eide Løvaasen arbetar även i andra material och drar sig inte för att experimentera med nya material och tekniker. Hennes konstverk kan exempelvis vara skulpturer som är huggna i sten eller består utav gjutet eller blåst glas. Hennes konst kan beskrivas som lekfull, fantasifull och färgglad men den bottnar alltid i ett allvar. Hennes verk är fulla av referenser som handlar om stora frågor som exempelvis våra samtida utmaningar med klimatförändringar och miljöfrågor samt de konsekvenser som de medför.

Vi vill med detta stipendium uppmärksamma konstverket Rip Stream in Laminar Flow som finns i Ystads nya grund- och förskola Källan. Det är ett konstverk som har gjorts specifikt för byggnaden, som genom sin skönhet lyfter rummet till en annan nivå och som genom sitt innehåll ger möjlighet till ny kunskap och nya tankebanor.

Rina Eide Løvaasen är född 1988 i Porsgrunn i Norge och utbildad vid Malmö Konsthögskola. Hon bor och arbetar  i Malmö.

 

Tidigare vinnare av Gunnar och Lilly Perssons stipendium

 

Publicerad 2015-04-24, Uppdaterad 2022-05-05

Se mer från oss på Facebook, Instagram och YouTube

    

 

Kontakt

Ystads konstmuseum

Besöksadress:
S:t Knuts Torg


Postadress:
Ystads konstmuseum,
271 80 Ystad

0411-577285
konstmuseet@ystad.se


Öppettider

Tisdag - fredag 12 - 17
Lördag - söndag 12 - 16

 

Öppettider i jul

Julafton, Juldagen, Annandag Jul STÄNGT

Nyårsafton, Nyårsdagen STÄNGT

5/1 och 6/1 12-16

 

Entré

Ordinarie entré 50 kronor

Ungdomar t.o.m. 19 år fri entré

Vi har fri entré på fredagar under perioden 1 oktober - 31 mars

 

Vernissageinbjudningar och nyheter

Anmäl dig här för att få vernissageinbjudningar och kontinuerlig information om utställningar och evenemang på Ystads konstmuseum – direkt till din mejllåda!

 

 

virtuell rundvandring

 

Ystads konstmuseum är en kommunal verksamhet som drivs med stöd från Region Skåne.