Carl Fredrik Hill

 

Carl Fredrik Hill (1849-1911)

Nordiskt landskap, ca 1890

Tropiskt landskap, ca 1900

Färgkrita på papper

Förvärvad till Ystads konstmuseums samling 1974

Carl_F_Hill_nordiskt_landskap_YK1029   Carl_F_Hill_tropiskt_landskap_YK1030

1873 begav sig Carl Fredrik Hill till Frankrike, fast besluten att bli en hyllad målare. Men hur mycket han än ansträngde sig så blev nästan inga av hans verk antagna till Salongen i Paris vilket var hans stora livsmål, juryn såg inte den storhet som Hill själv kände att han besatt. Hill blev under de kommande åren allt mer psykiskt instabil och i januari 1978 blev han tagen till sinnessjukhus i Paris, drabbad av en sjukdom som han aldrig skulle bli fri från.

Innan sjukdomen bröt ut målade Hill huvudsakligen landskap och andra naturmotiv i ljusa färger, tydligt inspirerad av Cézanne och sina samtida kollegor i luminaristerna. Mest känd blev han för sina fruktträd i Bois-le-Roi, en av flera byar utanför Paris som han ofta reste ut till. Konsthistorikerna har dock i efterhand funnit större intresse i Hills sjukdomsteckningar, ett ohämmat flöde av inre bilder, vanligtvis utan titlar eller datering. Det ljusa måleriet ersattes med vingliga granar och mörka landskap, av avskurna halsar och lejon som skriker i ångest mot himlen.

Strax innan Hill fördes bort till sjukhuset i Paris gjorde han målningarna Det ensamma trädet och Svarta granar. Bilder vars motiv och titlar tycks förebåda den kommande sjukdomen, och som visar på ett utanförskap som alltid fanns där i Hills liv.

De två små teckningarna av Carl Fredrik Hill som finns i konstmuseets samling är gjorda efter hans sammanbrott. De är glimtar från den hemsökta motivvärld som Hill brottades med uppe i rummen på ovanvåningen av barndomshemmet på Skomakaregatan i Lund, de rum där han tillbringade sina sista tjugoåtta år i livet.

 

Text: Isac Nordgren Jonasson

 

Publicerad 2022-02-08, Uppdaterad 2022-09-22